Οι αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις παρά το αρχικά φορτισμένο κλιμα και οι έντονες παρεμβάσεις Μέρκελ, Μακρόν και Μισέλ φαίνεται ότι έχουν δημιουργήσει μια θετική δυναμική για το κεντρικό θέμα της Συνόδου: το Ταμείο Ανάκαμψης.Η φορτισμένη συζήτηση στη διάρκεια του χθεσινοβραδινού δείπνου των Ευρωπαίων ηγετών και οι έντονες πολιτικές παρεμβάσεις που έγιναν από τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, την καγκελάριο Μέρκελ, αλλά και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, φαίνεται ότι έχουν προκαλέσει μια δυναμική στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, δημιουργώντας προσδοκίες για συνολική συμφωνία στο επίμαχο ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μέχρι το χθεσινό δείπνο οι συζητήσεις πελαγαδρομούσαν, αφού η Ολλανδία και η Αυστρία, έδειχναν ανικανοποίητες από τις συνεχείς παραχωρήσεις του κ. Μισέλ σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στη διάρκεια των τριών ημερών της Συνόδου βασική επιδίωξη των τεσσάρων χωρών του Βορρά, δηλαδή της Ολλανδίας και της Αυστρίας κατά κύριο λόγο και δευτερευόντως της Δανίας και της Σουηδίας, ήταν να μειώσουν δραστικά τους πόρους των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Νέα συμβιβαστική πρόταση

Μετά τις πολιτικές παρεμβάσεις αρχικά του κ. Μισέλ και αμέσως μετά του Γάλλου προέδρου, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες χτύπησε το χέρι στο τραπέζι επικρίνοντας κυρίως τον Ολλανδό Πρωθυπουργό Μάρκ Ρούτε για την αρνητική τακτική του, οι εργασίες συνεχίστηκαν μέχρι τις 6 το πρωί σήμερα με αλλεπάλληλες διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις.

Αναφορικά με την ουσία, ο κ. Μισέλ συγκάλεσε νέα συνάντηση για τις 4 το απόγευμα, ενώ μέχρι τότε θα έχει υποβάλει μια νέα συμβιβαστική πρόταση, η οποία εικάζεται ότι θα είναι και η τελική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα πρόταση θα μειώνει το ποσό των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης από τα 500 δισ. ευρώ, που προέβλεπε η αρχική πρόταση της Κομισιόν, στα 390 – 400 δισ. ευρώ, δηλαδή 20% χαμηλότερα, ενώ το ποσό των δανείων θα αυξηθεί ανάλογα ώστε να φτάσει περίπου τα 350 δισ. ευρώ από 250 δισ. ευρώ στη αρχική πρόταση. Με άλλα λόγια οι συνολικοί πόροι του Ταμείου παραμένουν στα 750 δισ. ευρώ, απλώς αλλάζει η αναλογία μεταξύ των επιχορηγήσεων που μειώνονται και των δανείων που αυξάνονται.

Nίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ