Στον αγώνα των εμβολίων για τον κορωνοϊό το Βέλγιο κατέχει κομβική θέση. Πολλά εργαστήρια και αποθήκες φαρμακευτικών εταιρειών βρίσκονται στη χώρα. Και όχι μόνο.Η άγνωστη σε πολλούς μικρή βελγική πόλη Σένεφε συμβάλει καθοριστικά στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού. Μεγάλα κοντέινερ, στοιβαγμένα το ένα δίπλα στο άλλο σε μια γκρίζα και μουντή βιομηχανική ζώνη. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Thermo Fisher, η οποία παράγει ένα μεγάλο μέρος των εμβολίων της AstraZeneca.

Στον διεθνή αγώνα της παρασκευής εμβολίων το Βέλγιο κατέχει κομβική θέση. Η μικρή χώρα των 11,5 εκατομμυρίων κατοίκων διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παρασκευή και διανομή των εμβολίων για τον κορωνοϊό. Δύο στα τρία εμβόλια κατά του κορωνοϊού που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας παράγονται σήμερα στο Βέλγιο. Εκτός από την AstraZeneca και η αμερικανική Pfizer παράγει στο Βέλγιο. H βρετανική GKS θέλει επίσης να χρησιμοποιήσει ένα από τα μεγαλύτερα παραρτήματά της στο Βέλγιο για να υποστηρίξει τη γαλλική CureVac στην παραγωγή εμβολίων.

Γιατί στο Βέλγιο;

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ο τομέας της φαρμακοβιομηχανίας στο Βέλγιο επενδύει κάθε χρόνο πάνω από 1,5 δις ευρώ στην έρευνα και την καινοτομία. Αυτό αντιστοιχεί στο 40% των συνολικών ιδιωτικών επενδύσεων στη χώρα. Σύμφωνα με τις βελγικές αρχές το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο του βελγικού μέσου όρου. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχει αυξηθεί έντονα ο αριθμός των ερευνητών και των εργαζομένων στην φαρμακοβιομηχανία σύμφωνα με στοιχεία της Βελγικής Φαρμακευτικής Ένωσης. Επίσης πάνω από το 10% των βελγικών εξαγωγών αντιστοιχούν σε φαρμακευτικά προϊόντα.

Mια ώρα με το αυτοκίνητο βόρεια του Σένεφε βρίσκεται το Πουρ Σεν Αμάντ. Εδώ η Pfizer παράγει περίπου 400 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων και άλλων ενέσιμων φαρμάκων ανά έτος. Η συνεργαζόμενη εταιρεία της γερμανικής BionTech παράγει, αποθηκεύει εδώ και συσκευάζει σε αμπούλες τις δόσεις του περιζήτητου εμβολίου mRNA για τον κορωνοϊό. Η ιστορία της Pfizer στην περιοχή δεν είναι νέα αλλά πηγαίνει πίσω στο 1963. Σήμερα το εργοστάστιο της Pfizer αποτελεί αναπόσταστο κομμάτι της οικονομικής ζωής στην πόλη των 26.000 κατοίκων και πόλο έλξης ερευνητών υψηλού επιπέδου από όλο τον κόσμο. «Σε μισή ώρα από εδώ μπορεί κανείς να βρεθεί τόσο στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών όσο και στο λιμάνι της Αμβέρσας» ανέφερε στο dpa ο δήμαρχος της μικρής πόλης Κουν φαν ντε Χέφελ. Ο φαν ντε Χέφελ, ο οποίος είναι παράλληλα υπ. Περιβάλλοντος στην περιοχή της Φλάνδρας από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, εκτιμά ότι παρουσία της αμερικανικής φαρμακευτικής είναι ευλογία δεδομένου ότι προσφέρει εργασία σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. «Το ποσοστό ανεργίας στην πόλης μας είναι από τα χαμηλότερα στην επαρχία της Αμβέρσας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πλεονεκτήματα και ευνοϊκό περιβάλλον για φαρμακευτικές

Το Βέλγιο όμως αποτελεί προσφιλή προορισμό και για πολλές άλλες φαρμακευτικές εταιρείες. Με το παράρτημα της Janssen Pharmaceutica, που αποτελεί θυγατρική της αμερικανικής Johnson and Johnson, εντάθηκε ήδη από το 1950 η συνεργασία φορέων από την οικονομία, την πολιτική και την έρευνα, αναφέρει ο Ντάβιντ Γκέρινγκ από τη Βελγική Φαρμακευτική Ένωση. Και η Johnson and Johnson, μία από τις έξι εταιρείες που έχουν συμβόλαιο προμήθειας εμβολίων κατά του κορωνοϊού με την ΕΕ, δραστηριοποιείται έντονα στο Βέλγιο.

Για τον Γκέρινγκ τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το Βέλγιο είναι πολλά. Όσοι επενδύουν στην έρευνα και την καινοτομία έχουν φοροελαφρύνσεις. Ο χρόνος αναμονής για κλινικές δοκιμές είναι σχετικά μικρός, ενώ με πάνω από 70 νοσοκομεία η χώρα προσφέρει υποδομές υψηλών προδιαγραφών. Επίσης οι εξαγωγές από το Βέλγιο είναι εύκολες, λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας.

Mαγκνταλένα Τρέντλε, Μίχελ Βίντε, dpa

Eπιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ