Η πρώτη επαφή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε τελικά χθες το απόγευμα. Ο Μπλίνκεν χαιρέτισε την έναρξη των διερευνητικών.Επιδεινώνεται περαιτέρω και βαθαίνει η κρίση στις σχέσεις Άγκυρας Ουάσιγκτον. Η πρώτη επαφή του Τσαβούσογλου με τον νέο Υπ Εξ των ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε τελικά χθες το απόγευμα με αφορμή την έντονη διαμαρτυρία της Άγκυρας για την αμφισβήτηση της εκτέλεσης 13 Τούρκων στο Γκάρα το βορείου Ιράκ από το ΡΚΚ. Χθες στο υπουργείο Εξωτερικών όπου κλήθηκε ο αμερικανός πρέσβης, του παρουσιάστηκαν φωτογραφίες και στοιχεία για την εκτέλεση.

Σήμερα και ο Μπαχτσελί μετά τον Ταγίπ Ερντογάν που μίλησε χθες κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι αποκαλύφθηκε η συνεργασία τους με το ΡΚΚ. Ο Ερντογάν είχε πει απευθυνόμενος στην Ουάσιγκτον ή θα είστε σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ ή θα συνεργάζεστε με το ΡΚΚ και το ΥΡG.

Πάντως στην επικοινωνία των δυο υπουργών Εξωτερικών ο Μπλίνκεν έθεσε το θέμα των S400, τις εξελίξεις στην Συρία αλλά και την ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα χαιρέτισε και την έναρξη των διερευνητικών Ελλάδας-Τουρκίας.

Εν όψει των νέων διερευνητικών

Σχεδόν ταυτόχρονα η ωκεανογραφική υπηρεσία της Τουρκίας εξέδιδε νέα ΝΑVTEX, αυτή την φορά για το ωκεανογραφικό Τσεσμέ στο κεντρικό Αιγαίο από τις 18 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου.

Όπως είναι γνωστό ο επόμενος γύρος των διερευνητικών αναμένεται να πραγματοποιηθεί την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου στην Αθήνα, αν βέβαια η Άγκυρα απαντήσει στην πρόσκληση που έχει γίνει από την ελληνική πλευρά. Όσο για την NAVTEX, πρέπει να σημειωθεί πως εκτός του ότι το Τσεσμέ δεν είναι σεισμογραφικό, μέχρι στιγμής δεν έχει απασχολήσει καθόλου τον τουρκικό τύπο.

Όμως την περασμένη εβδομάδα είχαμε την επίθεση του Ερντογάν στον Μητσοτάκη και τον Ακάρ για μια ακόμη φορά να κατηγορεί μεταξύ άλλων την Ελλάδα ότι εκδίδει NAVTEX που δεν υλοποιεί ποτέ.
Σε λίγες μέρες θα φανούν οι πραγματικές προθέσεις αλλά και η πορεία των διερευνητικών εν όψει της Συνόδου του Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κων/πολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ