Όσο ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν διαμηνύει πως θα συνεχίσει ακάθεκτος την οικονομική πολιτική που επιλέγει η λίρα εξακολουθεί να δέχεται νέα χτυπήματα καθημερινά.Η συναλλαγματική ισοτιμία τουρκικής λίρας-δολαρίου βρίσκεται πλέον στο 1:13, με το τουρκικό εθνικό νόμισμα να έχει απωλέσει σήμερα 2,7% της αξίας της έναντι του αμερικανικού νομίσματος αναφοράς. Παράλληλα συνεχίζει και η κατρακύλα της λίρας έναντι του ευρώ με 3,55% και σχέση σχεδόν 1:15. Ουσιαστικά εδώ και δυο μήνες σχεδόν μέρα πάρα μέρα η τουρκική λίρας καταγράφει νέο αρνητικό ρεκόρ εξανεμίζοντας το εισόδημα του μέσου τούρκου πολίτη.

Από την συζήτηση που έκαναν οι εξαγωγής της χώρας το 2008 διαμαρτυρόμενοι ότι η σκληρή τότε λίρα πλησίαζε τη σχέση 1:1 προς το δολάριο, μέσα σε 13 χρόνια τα πράγματα έφτασαν στον αντίποδα με την λίρα να κατακρημνίζεται ανεξέλεγκτα.

Υποτίμηση 152% σε μια τριετία

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η λίρα για την οποία μιλάμε σήμερα είχε άλλα 6 μηδενικά που διαγράφηκαν. Στις 21 Φεβρουαρίου του 2001 ένα δολάριο ισοδυναμούσε με 1.200.000 λίρες Τουρκίας.

Με τις πολιτικές εξελίξεις και το αρνητικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το τουρκικό νόμισμα ξεκίνησε την κατηφόρα το 2013. Τα τελευταία 3 χρόνια έχει υποστεί μείωση κατά 152%.

Η επιμονή του προέδρου Ερντογάν σε επιθετική μείωση του επιτοκίου δείχνει πως οι πιέσεις στην λίρα θα συνεχιστούν και δεν είναι καθόλου βέβαιο πως ακόμη και μια ικανοποιητική αύξηση του βασικού μισθού που έχει χάσει την αγοραστική του δύναμη , θα εγγυηθεί στον Ερντογάν νίκη στις εκλογές του 2023.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ