Το 50% των Ευρωπαίων θεωρούν ότι ο αντισημιτισμός αποτελεί πρόβλημα στη χώρα τους όπως προκύπτει από νέα έρευνα της Κομισιόν που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη. Ιδιαίτερα προβληματική η άρνηση του Ολοκαυτώματος.Η έρευνα παρουσιάστηκε στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών όπου σημειώθηκε επίθεση το 2014 κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι. Όπως επισήμανε η διευθύντρια του μουσείου Πακάλ Αλαντέφ, η έρευνα δεν βοηθά απλώς στο να αποκαλύπτει και να κάνει πιο ορατά τα κρούσματα αντισημιτισμού. Τα στοιχεία συμβάλουν και στην καλύτερη καταπολέμηση των προκαταλήψεων σε βάρος των Εβραίων. «Στην ΕΕ εξακολουθεί να υπάρχει αντισημιτισμός και έχει γίνει ανησυχητικά καθημερινός. Ο αντισημιτισμός σκοτώνει και πάλι στην Ευρώπη σήμερα. Η τρομοκρατική επίθεση στο εβραϊκό μουσείο το 2014 στρεφόταν κατά των Εβραίων αλλά και κατά του πολιτισμού και της δημοκρατίας».

Ιδιαίτερα προβληματική η άρνηση του Ολοκαυτώματος

Στο Ευρωβαρόμετρο, το οποίο έβαλε στο μικροσκόπιο τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι την εχθρική προδιάθεση απέναντι στο εβραϊκό στοιχείο, συμμετείχαν συνολικά 28.000 άνθρωποι απ΄όλες τις χώρες της ΕΕ. Οι μισοί περίπου εκ των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θεωρούν πως ο αντισημιτισμός αποτελεί πρόβλημα στη χώρα τους. Την ίδια ώρα το ένα τρίτο των Ευρωπαίων εκτιμά ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έχει αυξηθεί ο αντισημιτισμός στη χώρα τους. Η τελευταία αυτή εκτίμηση διαφέρει σημαντικά από τον τρόπο που αντιλαμβάνονται την αύξηση του αντισημιτισμού οι ίδιοι οι Εβραίοι, όπως εξήγησε η αρμόδια για τη Δικαιοσύνη κοινοτική Επίτροπος Βέρα Γιουρόβα. Πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για τα Ατομικά Δικαιώματα στην οποία συμμετείχε μόνον εβραϊκός πληθυσμός, κατέδειξε ότι το 90% των συμμετεχόντων αντιλαμβάνονται μια αύξηση της εχθρότητας απέναντί τους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο βαθμός που οι πολίτες αντιλαμβάνονται το πρόβλημα συναρτάται άμεσα με το μέγεθος των εβραϊκών κοινοτήτων στις εκάστοτε χώρες. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, το 66% των πολιτών θεωρούν πως ο αντισημιτισμός αποτελεί πρόβλημα στη χώρα τους, στη Γαλλία το 72% ενώ στη Σουηδία πάνω από το 80%. Ιδιαίτερα προβληματική χαρακτηρίζεται από τους περισσότερους μια συγκεκριμένη μορφή αντισημιτισμού, σύμφωνα με την Επίτροπο Γιουρόβα:

«Από όλες τις μορφές αντισημιτισμού η πιο προβληματική θεωρείται γενικά η άρνηση του Ολοκαυτώματος. Εδώ ισχύει: όσο χαμηλότερο το μορφωτικό επίπεδο, τόσο μικρότερος ο βαθμός αντίληψης του προβλήματος. Η παιδεία είναι το κλειδί».

Τα στοιχεία για την Ελλάδα

Το 40% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι το Ολοκαύτωμα θα πρέπει να παίζει μεγαλύτερο ρόλο στα σχολικά βιβλία. Στη Γερμανία το σχετικό ποσοστό κυμαίνεται στο 36%. Πάνω από το 1/3 πάντως δηλώνει ότι δεν γνωρίζει εάν επιτρέπεται ή όχι στη Γερμανία η άρνηση του Ολοκαυτώματος.

Στην Ελλάδα το 24% των πολιτών θεωρούν ότι ο αντισημιτισμός αποτελεί πρόβλημα στη χώρα. Την ίδια ώρα το 13% εκτιμά ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο αντισημιτισμός στην Ελλάδα, το 17% ότι έχει μειωθεί ενώ το 52% ότι έχει παραμείνει ίδιος. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 50% των συμμετεχόντων στην Ελλάδα θεωρούν ότι το Ολοκαύτωμα δεν διδάσκεται επαρκώς στα σχολεία, και μόλις το 17% πιστεύει ότι ο κόσμος στη χώρα είναι καλά ενημερωμένος για την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα των Εβραίων, έναντι 79% που έχει αντίθετη άποψη.

Κώστας Συμεωνίδης (DLF, dpa)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ