Ουκρανοί και Ρώσοι Ορθόδοξοι γιορτάζουν σήμερα τα Χριστούγεννα. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο καταδικάζει τον «άδικο πόλεμο» στην Ουκρανία και ρίχνει τα βέλη του στη Ρωσική Εκκλησία.«Σε όλα τα μείζονα θέματα της Ορθοδοξίας, αυτοί που μας τα χαλούν είναι οι Ρώσοι δυστυχώς. Πάντοτε υποσκάπτουν τη θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, φθονούν και ζηλεύουν το προβάδισμά του μέσα στην ορθοδοξία, δεν ανέχονται γιατί να είμαστε εμείς οι πρώτοι και αυτοί να είναι οι πέμπτοι κατά σειράν» είπε χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, μετά τον καθαγιασμό των υδάτων στον Κεράτειο Κόλπο στο Φανάρι και συνέχισε:

«Στα ορθόδοξα δίπτυχα είναι πέμπτοι οι Ρώσοι, το Πατριαρχείο τους. Είναι αγνώμονες προς την Μητέρα Εκκλησία, η οποία τους έδωσε και τα φώτα του χριστιανισμού, τον πολιτισμό, το κυριλλικό αλφάβητο, την αυτοκεφαλία και την Πατριαρχική αξία» και πρόσθεσε με έκδηλη αγανάκτηση: «Όλα τα ξεχνούν και θέλουν να υποκαταστήσουν την Πρωτόθρονη Εκκλησία, την Μητέρα Εκκλησία τους. Φυσικά δεν θα τα καταφέρουν αλλά βλέπετε ότι διασπούν την ενότητα της Ορθοδοξίας».

«Άδικος, απρόκλητος και αδικαιολόγητος πόλεμος»

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος έκανε αναφορά και στον πόλεμο στην Ουκρανία. Είπε χαρακτηριστικά ότι οι Ρώσοι ξεκίνησαν έναν άδικο, απρόκλητο και αδικαιολόγητο πόλεμο τον περασμένο Φεβρουάριο, ο οποίος σημείωσε, «έχει πολλά θύματα εκατέρωθεν. Λυπούμαστε για όλα τα παλικάρια που σκοτώνονται είτε είναι Ρώσοι είτε είναι Ουκρανοί».

Εξέφρασε δε την ιδιαίτερη λύπη του για τις απώλειες του αμάχου πληθυσμού, τον θάνατο μικρών παιδιών, τονίζοντας ότι εχουν ήδη σκοτωθεί 500 παιδιά στην Ουκρανία.

Εξάλλου είναι γνωστό ότι η Ρωσία επιχειρεί μέσω της Ορθόδοξης Εκκλησίας να ελέγχει πληθυσμούς εκτός της επικράτειάς της εδώ και πολλά χρόνια. Το Πατριαρχείο της Ρωσίας επιλέγει να είναι σε σύγκρουση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο τηρεί με ευλάβεια την εκκλησιαστική τάξη μεταξύ των Ορθοδόξων Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.

Η τάση της Ρωσικής Εκκλησίας είχε διαφανεί από το 2016 στην Κρήτη

Μια σπό αυτές τις προσπάθειες της Ρωσικής εκκλησίας ήταν να ελέγξει την Εκκλησία της Ουκρανίας. Μια απόπειρα που έληξε με την υπογραφή του τόμου της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο το 2019.

Η τακτική αυτή της ρωσικής εκκλησίας είχε διαφανεί απροκάλυπτα στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που συνήλθε στην Κρήτη το 2016. Η Ρωσική Εκκλησία παρότι συμμετείχε στην προετοιμασία, απείχε από το μεγαλύτερο εκκλησιαστικό γεγονός του 21ου αιώνα. Ταυτόχρονα είχε παροτρύνει τότε και άλλες ορθόδοξες εκκλησίες να το πράξουν, προκειμένου να αμφισβητηθεί η πρωτόθρονη θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ