Σήμερα η κηδεία της μακροβιότερης Βρετανίδας μονάρχη. 70 χρόνια μιας εμβληματικής βασιλείας. Εκατοντάδες αρχηγοί κρατών επισφραγίζουν με την παρουσία τους την ιστορικότητα του γεγονότος.Υπό τον ήχο της γκάιντας στον ανοιχτό χώρο γύρω από το Γουέστμινστερ, η βασίλισσα Ελισάβετ ξεκίνησε το τελευταίο της ταξίδι. Γύρω από τη σορό της βρίσκονταν παραταγμένοι δεκάδες άνδρες των Βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων, ενώ τα τέσσερα παιδιά της μαζί με τους πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι την ακολουθούσαν με αργό βηματισμό.

Σήμερα, αυτή η εικόνα επισφραγίζει το τέλος μια εποχής. Στα 96 της χρόνια και μετά από 70 χρόνια βασιλείας ο κόσμος αποχαιρετά τη βασίλισσα Ελισάβετ. Τα πάντα στη Βρετανία έχουν παραλύσει προς τιμήν της, καθώς ο νέος βασιλιάς Κάρολος χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ως επίσημη αργία.

Πολίτες και πολιτικοί συρρέουν για το τελευταίο αντίο

Η χώρα βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή. Ήταν μία ημέρα άλλωστε που προετοιμαζόταν εδώ και δεκαετίες. Τα βρετανικά μέσα μεταδίδουν ότι δεν πρόκειται μόνο για ένα βρετανικό, αλλά για ένα παγκόσμιο γεγονός. Αυτό επιβεβαιώνεται άλλωστε και με κάθε τρόπο, καθώς από νωρίς το πρωί πάνω από 2.000 αρχηγοί κρατών και ξένοι αξιωματούχοι βρέθηκαν στο Αββαείο του Γουέστμινστερ, για να πουν το τελευταίο αντίο στη βασίλισσα Ελισάβετ.

Ανάμεσά τους ο Τζο Μπάιντεν, ο Εμμανουέλ Μακρόν, αλλά και βασιλικά μέλη ξένων χωρών. Επισημαίνεται, ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, καθώς επίσης και οι αξιωματούχοι χωρών όπως η Λευκορωσία και το Αφγανιστάν δεν έλαβαν πρόσκληση για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ.

Ο κόσμος από την αρχή της είδησης σχετικά με το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ στις 8 Σεπτεμβρίου, επιχείρησε να βρεθεί με κάθε τρόπο κοντά της: Χιλιάδες από αυτούς, μάλιστα, κατασκήνωσαν χθες το βράδυ κατά μήκος της διαδρομής, από όπου πέρασε η πομπή της σορού.

Κλειστά τα καταστήματα και οι υπηρεσίες

Παμπ, σινεμά και πλατείες σε όλη τη χώρα προβάλλουν ζωντανά τις εικόνες από τη τελετή. Σχεδόν όλα τα μεγάλα καταστήματα και σουπερμάρκετ, όπως Μακντόναλντς, ΙΚΕΑ και Lidl είναι σήμερα κλειστά ή θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 17:00 τοπική ώρα. Το αεροδρόμιο Χίθροου ενημέρωσε ότι ακύρωσε όλες τις πτήσεις μεταξύ 11:40 έως 12:10 ώστε να επικρατεί απόλυτη ησυχία κατά τη διάρκεια της τελετής. Καθυστερήσεις, αλλά και μειωμένες πτήσεις θα χαρακτηρίζουν τα αεροδρόμια για όλη τη σημερινή μέρα.

Η ημέρα ωστόσο θα είναι μεγάλη: Μετά την τελετή στο Αββαείο του Γουέστμινστερ η πομπή θα διασχίσει το The Mall, όπου βρίσκεται μπροστά από το Παλάτι του Μπάκινγχαμ, για να φτάσει τελικά στο Γουέλινγκτον Άρτς. Από εκεί θα ξεκινήσει αυτοκινητοπομπή για τον τελικό προορισμό, το παλάτι του Ουίνδσορ, όπου υπολογίζεται να φτάσει λίγο πριν τις 16:00 τοπική ώρα.

Μετά από 11 ημέρες τελετών, η Βασίλισσα θα αναπαυθεί στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, του Ουίνδσορ, δίπλα στον σύζυγό της Φίλιππο, μετά και την νεκρώσιμη ακολουθία για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας στις 19:30 τοπική ώρα.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ