Παρά τις σημαντικές απώλειες του CSU και του SPD στις βαυαρικές εκλογές τα κόμματα δεν θέτουν ακόμη τα πράγματα στο τραπέζι. Ο απολογισμός μετατίθεται για μετά τις εκλογές στο κρατίδιο της Έσσης σε δύο εβδομάδες.Σήμερα δεν είναι η ημέρα του μεγάλου απολογισμού και της απόδοσης προσωπικών ευθυνών για τις εκλογικές απώλειες που υπέστησαν τα κυβερνητικά κόμματα Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD) χθες στη Βαυαρία. Η συζήτηση αναβάλλεται για μετά τις εκλογές στο κρατίδιο της Έσσης σε δύο εβδομάδες. Ενδεικτικές είναι δηλώσεις ηγετικών στελεχών των Χριστιανοκοινωνιστών για το πολιτικό μέλλον του προέδρου του κόμματος Χορστ Ζεεχόφερ.

Όπως τονίζουν, το θέμα δεν θα συζητηθεί τώρα άμεσα αλλά αργότερα. Πάντως, στη σημερινή συνεδρίαση του προεδρείου του CSU στο Μόναχο αρκετοί του καταλόγισαν ότι με τις αλλεπάλληλες αντιπαραθέσεις που προκάλεσε στον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο συνέβαλε στην εκλογική αποτυχία του κόμματός του.

Η κατάσταση σε CDU και SPD

Αν και η θέση της είναι ήδη κλονισμένη και παρ' ότι οι απώλειες του βαυαρικού αδελφού κόμματος συνιστούν πλήγμα και για την ίδια, προς το παρόν δεν τίθεται θέμα για το πολιτικό μέλλον της καγκελαρίου και προέδρου της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) Άγκελα Μέρκελ. Κρίσιμες για την ίδια θα είναι οι εκλογές στο κρατίδιο της Έσσης σε δύο εβδομάδες. Σε περίπτωση που ο νυν πρωθυπουργός του κρατιδίου και άνθρωπος του στενού της περιβάλλον, Φόλκερ Μπουφιέ, δεν πετύχει να επανεκλεγεί, τότε η Άγκελα Μέρκελ θα δυσκολευτεί να επιβιώσει πολιτικά. Στη σημερινή συνεδρίαση του προεδρείου του CDU η συζήτηση αφορούσε σε μεγάλο βαθμό την κομματική κινητοποίηση στην Έσση.

Και οι Σοσιαλδημοκράτες τηρούν χαμηλούς τόνους και αποφεύγουν να μιλήσουν για συνέπειες – παρ' ότι η εκλογική τους δύναμη συρρικνώθηκε κατά 50% και πάνω. Το κόμμα επικεντρώνεται τώρα στις εκλογές στο κρατίδιο της Έσσης, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση της ηγεσίας του SPD πριν λίγη ώρα η πρόεδρος του Αντρέα Νάλες.

Όμως αν και στην Έσση οι Σοσιαλδημοκράτες σημειώσουν σημαντικές απώλειες τότε τίθεται θέμα παραμονής τους στην κεντρική κυβέρνηση. Όλο και περισσότεροι στο SPD θεωρούν τη συμμετοχή στο μεγάλο συνασπισμό ως βασική αιτία για τη μείωση της εκλογικής δύναμης του κόμματος. Επίσης δεν θα πρέπει να αποκλείεται ότι θα προκύψει και συζήτηση για την ευθύνη της Αντρέα Νάλες λόγω της καθοδικής πορείας της εκλογικής δύναμης των Σοσιαλδημοκρατών.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ