Ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της ιστορίας της βιώνει τα τελευταία χρόνια η Βενεζουέλα. Μαζικά πολίτες της λατινοαμερικανικής χώρας ζητούν άσυλο στην Ισπανία για να ξεφύγουν από τις διώξεις αλλά και την ανέχεια.Εκτός από τις προσφυγικές ροές που περνούν από τη βόρεια Αφρική στην Ισπανία, οι αρχές της χώρας έχουν να αντιμετωπίσουν τα τελευταία χρόνια και μια νέα πρόκληση. «Οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο είναι πλέον από τη Βενεζουέλα», δηλώνει η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ Μαρία Χεσούς Βέγα. Μιλώντας στην DW η αξιωματούχος τονίζει ότι οι αιτήσεις ασύλου από την εν λόγω χώρα αυξήθηκαν από 4.200 το 2016, σε 12.700 από τις αρχές του 2018. Σύμφωνα με τις ισπανικές αρμόδιες αρχές στη δεύτερη θέση στις αιτήσεις ασύλου έρχονται οι Κολομβιανοί και στην τρίτη οι Σύροι.

Το γεγονός ότι πριν από τρία χρόνια μόλις 600 Βενεζουελανοί ζήτησαν άσυλο στην Ισπανία δείχνει πόσο επιδεινώθηκαν οι συνθήκες διαβίωσης στη νοτιοαμερικανική χώρα. Την ίδια στιγμή η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο EASO αναφέρει ότι το 2014, ένα χρόνο πριν αναλάβει τα ηνία της Βενεζουέλας ο Νίκολας Μαδούρο, μόλις 100 Βενεζουελανοί ζήτησαν άσυλο στην ΕΕ. Ενδεικτικό ότι το 2017 ο αριθμός τους αυξήθηκε σε περισσότερους από 12.000. Για ιστορικούς, γλωσσικούς, πολιτιστικούς και οικογενειακούς λόγους η Ισπανία είναι πιο ελκυστική στους Βενεζουελανούς από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ.

Απορρίπτονται οι περισσότερες αιτήσεις

Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ υπολογίζει ότι περίπου 2,3 εκ. Βενεζουελανοί ζουν εκτός Βενεζουέλας, με τους περισσότερους να εγκατέλειψαν την πατρίδα τους από το 2015. Ο βενεζουελανός κοινωνιολόγος Τόμας Πάες Μπράβο θεωρεί ότι στην πραγματικότητα οι αυτοεξόριστοι συμπολίτες του είναι περισσότεροι, αλλά ότι το Καράκας δεν δημοσιοποιεί τα πραγματικά στατιστικά στοιχεία.

Σύμφωνα ωστόσο με την ισπανική Επιτροπή Υποστήριξης Ασύλου CEAR, μόλις 1.500 από τις συνολικά 10.600 αιτήσεις ασύλου εξετάστηκαν με προσοχή. Από τους 1.500 αιτούντες, μόλις σε 15 χορηγήθηκε τελικά άσυλο. «Επειδή οι αιτήσεις ασύλου από τη Βενεζουέλα έχουν εκτοξευτεί και οι ισπανικές αρχές δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις προκλήσεις, πολλοί Βενεζουελανοί ζουν παράτυπα στην Ισπανία», λέει ο κοινωνιολόγος Τόμας Πάες Μπράβο. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας στην Ισπανία Μαρία Χεσούς Βέγα, δυστυχώς στην Ισπανία εκκρεμούν από τις αρχές του χρόνου σχεδόν 18.000 αιτήσεις ασύλου από υπηκόους της Βενεζουέλας. «Πολλοί γραφειοκράτες στην Ισπανία δεν γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει στην Βενεζουέλα. Δεν γνωρίζουν ότι στη χώρα δεν υπάρχουν μόνο πολιτικά διωκόμενοι, αλλά και πολίτες που απλά θέλουν να ξεφύγουν από τη συνεχή έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων», υπογραμμίζει η Μαρία Χεσούς Βέγα.

Έβαν Ρομέρο / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ