Μακριά από το φως της δημοσιότητας CDU, CSU και SPD θα συζητήσουν σήμερα τις πιθανότητες για την έναρξη διερευνητικών συνομιλιών που θα έχουν ως στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής πότε και που θα διεξαχθούν οι συνομιλίες των αρχηγών των Χριστιανοδημοκρατών, βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών όπως και των αρχηγών των εκάστοτε κοινοβουλευτικών ομάδων. Ούτε φωτογραφίες, ούτε δηλώσεις θα πρέπει να αναμένονται. Η μυστικότητα που έχει συμφωνηθεί από τα κόμματα είναι έκφραση της αβεβαιότητας που επικρατεί σε ό,τι αφορά την έκβαση των σημερινών διαβουλεύσεων. Δεν θα πρέπει να αποκλείεται μια αποτυχία αλλά ούτε μια επιπλέον συνάντηση και μια συμφωνία.

Τι τελικά θέλει το SPD;

Αυτή η αβεβαιότητα τροφοδοτείται κυρίως από τη στάση των Σοσιαλδημοκρατών. Σε αντίθεση με τα χριστιανικά κόμματα που έχουν ως στόχο να πετύχουν σήμερα μια εξ αρχής συμφωνία για την έναρξη διερευνητικών διαβουλεύσεων, το SPD αφήνει όλες τις εκδοχές ανοιχτές. Επαναληπτικές εκλογές, κυβέρνηση μειοψηφίας, μεγάλο συνασπισμό αλλά και το μοντέλο μιας «κυβέρνησης συνεργασίας» στη βάση μιας συμφωνίας σε ορισμένα κεντρικά θέματα ενώ για τα υπόλοιπα θα πρέπει ο κάθε εταίρος να αναζητά κάθε φορά δικές του πλειοψηφίες στη βουλή.

Με το μοντέλο αυτό διαφωνούν τα χριστιανικά κόμματα προβάλλοντας το επιχείρημα πως δεν μπορείς να είσαι συγχρόνως και κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Πάντως ακόμη και στην περίπτωση που επιτευχθεί σήμερα μια συμφωνία για την έναρξη διερευνητικών συνομιλιών, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα ξεκινήσουν. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει την Παρασκευή το προεδρείο των Σοσιαλδημοκρατών να δώσει πράσινο φως.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ