Αντιφατικές αντιδράσεις στην κυβέρνηση για την ατζέντα χαλάρωσης των περιορισμών που ανακοίνωσε η καγκελάριος Μέρκελ. Αθέτηση της υπόσχεσης τεστ για όλους.Δύσκολα διακρίνει κανείς μια συγκροτημένη κυβερνητική γραμμή στην Γερμανία σε ό,τι αφορά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων λόγω του κορωνοϊού. Οι πολιτικά υπεύθυνοι θα πρέπει να βρουν μια ισορροπία ανάμεσα στην αυξανόμενη ανυπομονησία των πολιτών για χαλάρωση και τον κίνδυνο ενός τρίτου κύματος. Ενδεικτικές για αυτό το δίλλημα είναι οι χθεσινές δηλώσεις της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και οι προσπάθειες αναδίπλωσης λίγο αργότερα από συνεργάτες της.

«Στρατηγικό σχέδιο ανοίγματος»

Σε συνεδρίαση του προεδρείου των Χριστιανοδημοκρατών η καγκελάριος είχε παρουσιάσει το πλαίσιο μιας «προσεκτικής στρατηγικής» ανοίγματος, που το πρώτο στάδιο θα αφορά τις προσωπικές επαφές, το δεύτερο τα σχολεία και τις επαγγελματικές σχολές και το τρίτο την εστίαση, πολιτιστικούς θεσμούς και την άθληση. Επίσης ανακοίνωσε την παρουσίαση και συζήτηση ενός συγκεκριμένου σχεδίου αυτής της στρατηγικής στην επόμενη διάσκεψή της με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων στις 3 Μαρτίου.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις προσδοκίες που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις της καγκελαρίου, λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, και ο υπουργός Καγκελαρίας, Χέλγκε Μπράουν, τόνισαν, πως δεν θα πρέπει να αναμένεται άμεση χαλάρωση των περιορισμών. Όπως επιχειρηματολογούσαν, ο αριθμός νέων κρουσμάτων δεν πέφτει και το μερίδιο του πιο επικίνδυνου βρετανικού στελέχους του κορωνοϊού έχει αυξηθεί στο 20% με 25%.

Θα αργήσει η διάθεση των τεστ για όλους

Επίσης, η καγκελάριος είχε θέσει ως προϋπόθεση για τη χαλάρωση του lockdown τη μαζική διάθεση τεστ κορωνοϊού. Πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, είχε διαβεβαιώσει πως από την 1η Μαρτίου οι πολίτες στη Γερμανία θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν δωρεάν τεστ, εφόσον το επιθυμούν. Χθες το βράδυ το υπουργείο ανακοίνωσε ότι η υπόσχεση αυτή δεν είναι πραγματοποιήσιμη, τουλάχιστον όχι αν χαλαρώσουν άμεσα οι περιορισμοί.

Πάντως, δεν είναι λίγοι αυτοί που προειδοποιούν για τους κινδύνους ενός πρόωρου ανοίγματος. Μεταξύ αυτών είναι και η Γερμανική Εταιρεία Παθολόγων της Εντατικής και Επείγουσας Ιατρικής. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της, ο ελληνικής καταγωγής Κρίστιαν Καραγιαννίδης, οι μέχρι στιγμής ρυθμοί στους εμβολιασμούς δεν είναι τόσο γρήγοροι, ώστε να αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα της πανδημίας, αν η Γερμανία επιστρέψει πριν από τον Απρίλιο σε ένα χαλαρό lockdown, όπως αυτό επικρατούσε τον περασμένο Νοέμβριο.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ