Το γερμανικό υπ. Υγείας δεν επιβεβαιώνει πληροφορίες για ελάχιστη αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους ηλικιωμένους. Ανάγκες για εμβολιασμό σε όλες της ηλικιακές ομάδες. Θέσπιση άδειας για εξαγωγές εμβολίων από την ΕΕ.Επιφυλακτικά αντέδρασε ο γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν σε πληροφορίες για χαμηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κορωνοϊού της εταιρείας AstraZeneca στην περίπτωση των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών. Επικαλούμενες κυβερνητικούς κύκλους, οι εφημερίδες Handelsblatt και Bild έγραψαν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους υπερήλικες κυμαίνεται στο 8%. Μιλώντας το πρωί στη γερμανική τηλεόραση (ZDF) ο κ. Σπαν δήλωσε, πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε εικασίες και ότι θα περιμένει πρώτα τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των στοιχείων των ερευνών που κατέθεσε η εταιρεία. Τα στοιχεία αυτά εξετάζονται τόσο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), όσο και από τη Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμού στη Γερμανία. Αναμένεται ότι ως το Σαββατοκύριακο θα ανακοινώσουν τiς εκτιμήσεις τους.

Προς το παρόν είναι μόνο γνωστό, επεσήμανε ο κ. Σπαν, ότι στη δοκιμαστική φάση του εμβολίου της AstraZeneca συμμετείχε ένας σχετικά μικρός αριθμός ηλικιωμένων. Από ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Υγείας το μεσημέρι προκύπτει, ότι το 8% των εθελοντών που συμμετείχαν στις δοκιμές αυτού του εμβολίου ήταν μεταξύ 56 και 69 ετών και το 3% με 4% πάνω από 70 ετών. Ενδεχομένως στα δημοσιεύματα να «μπερδεύτηκαν» αυτοί οι αριθμοί με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου για τους υπερήλικες, εικάζει το υπουργείο.

Δεν θα πάει χαμένο το εμβόλιο της AstraZeneca

Πάντως, στη βάση της αξιολόγησης στην οποία θα καταλήξει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων το γερμανικό υπουργείο Υγείας θα αποφασίσει την ερχόμενη εβδομάδα ποιες ηλικιακές ομάδες θα εμβολιαστούν με το προϊόν της AstraZeneca. Ο Γενς Σπαν κατέστησε όμως σαφές, πως ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της αξιολόγησης, η Γερμανία έχει ανάγκη από το εμβόλιο αυτής της εταιρείας. Όπως ενδεικτικά δήλωσε, «σε κάθε ηλικιακή ομάδα έχουμε άτομα με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό» τα οποία έχουν ανάγκη το εμβόλιο.

Παράλληλα, ο γερμανός υπουργός Υγείας υποστήριξε την πρόταση της Κομισιόν για τη θέσπιση περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων κατά του κορωνοϊού που παράγονται στην ΕΕ. Σχολιάζοντας την πρόθεση της βρετανοσουηδικής AstraZeneca να μειώσει τις προμήθειες εμβολίων για την ΕΕ, αλλά όχι των προμηθειών για τη Μ. Βρετανία, ο κ. Σπαν τόνισε την αναγκαιότητα ενός ευρωπαϊκού κανονισμού, βάση του οποίου εμβόλια που παράγονται στην ΕΕ θα χρειάζονται άδεια για την εξαγωγή τους σε άλλες χώρες. Εκτός αυτού υπενθύμισε ότι η ΕΕ ενίσχυσε οικονομικά την AstraZeneca, αλλά και άλλες εταιρείες, να αναπτύξουν τα εμβόλια τους

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ