Θα μπορούσε να είναι σενάριο αστυνομικής ταινίας. Συνέβη όμως πριν λίγες μέρες στις φυλακές Πλέτσενζεε του Βερολίνου. Τα ανοιχτά ερωτήματα είναι πολλά, αφορούν ωστόσο κυρίως ζητήματα ασφαλείας στις γερμανικές φυλακές.Για πολλά χρόνια επικρατούσε ησυχία στις γερμανικές φυλακές. Η τελευταία απόδραση είχε γίνει το 2014. Η κατάσταση αυτή άλλαξε όταν πριν λίγες μέρες, μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, ένα κύμα αποδράσεων από τις φυλακές Πλέτσενζεε στα βορειοδυτικά της γερμανικής πρωτεύουσας ήρθε να ταράξει τόσο το γερμανικό σωφρονιστικό σύστημα, όσο και τους πολιτικά ιθύνοντες στο κρατίδιο του Βερολίνου. Μέχρι σήμερα οι πέντε από τους εννιά τροφίμους των φυλακών που απέδρασαν έχουν εντοπιστεί και αναμένεται να επιστρέψουν, ένας έχει συλληφθεί από αστυνομικούς ενώ τρεις ακόμη διαφεύγουν.

Στο μεταξύ παραμένει ακόμη ασαφές αν και οι εννιά απέδρασαν από τις φυλακές εκμεταλλευόμενοι κενά στο σύστημα ασφαλείας ή αν κάποιοι ξ αυτών απλώς δεν επέστρεψαν κάνοντας χρήση της ειδικής άδειας για εργασία έξω από την φυλακή. Πάντως την περασμένη Πέμπτη είχε γίνει γνωστό ότι δύο τρόφιμοι πράγματι απέδρασαν μέσω του συστήματος εξαερισμού, έχοντας σκάψει μια τρύπα στον τοίχο με εργαλείο που έκλεψαν από το συνεργείο οχημάτων των φυλακών, όπου και εργάζονταν. Για τους υπόλοιπους όμως δεν έχει αποσαφηνιστεί αν και με ποιό τρόπο απέδρασαν. Ένας τουλάχιστον, όπως επίσης έγινε γνωστό, είχε πάρει ειδική άδεια εξόδου την περασμένη Παρασκευή και δεν επέστρεψε.

Οι τρόφιμοι που εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή είναι μεταξύ 27 και 38 ετών και εξέτιαν ποινές για ληστείες, κλοπές και επικίνδυνες σωματικές βλάβες. Τουλάχιστον δύο εξ αυτών επρόκειτο να αποφυλακιστούν εντός του 2018 και οι υπόλοιποι μέχρι τον Οκτώβριο του 2020.

Πίεση για παραίτηση στον υπ. Δικαιοσύνης του κρατιδίου

Τα ερωτήματα πάντως που παραμένουν ανοιχτά είναι πολλά και αφορούν τόσο τον ακριβή τρόπο απόδρασης ή διαφυγής από τις φυλακές αλλά και τους όρους ασφαλείας που επικρατούν γενικά στα γερμανικά σωφρονιστικά καταστήματα. Την ίδια ώρα τα βλέμματα όλων στρέφονται στον υπ. Δικαιοσύνης του κρατιδίου του Βερολίνου Ντιρκ Μπέρεντ από το κόμμα των Πρασίνων.

Στον Μπέρεντ επιρρίπτονται βαριές ευθύνες για «αυτό το μοναδικό σκάνδαλο στη γερμανική νομική ιστορία», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο χριστιανοδημοκράτης Φλόριαν Γκραφ, ο οποίος ηγείται της συντηρητικής αντιπολίτευσης στο κρατίδιο του Βερολίνου. Πολλοί άλλοι αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί στο Βερολίνο κάνουν λόγο για μια ντροπιαστική σειρά αποδράσεων που εκθέτει την τοπική κυβέρνηση συνεργασίας SPD, Πρασίνων και Αριστεράς, ενώ αρνητικά σχόλια ακούστηκαν και από μέλη της συγκυβέρνησης. Από την πλευρά τους πάντως ο ίδιος ο Ντιρκ Μπέρεντ προς το παρόν απορρίπτει το ενδεχόμενο παραίτησης, ενώ ο σοσιαλδημοκράτης κυβερνήτης του κρατιδίου Μίχαελ Μύλερ εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος στις δηλώσεις του. Αρκέστηκε να δηλώσει ότι το όλο θέμα θα τεθεί υπό διερεύνηση και ο Μπέρεντ θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις.

Καστασκευαστικά κενά και ελλείψεις προσωπικού

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στις φυλακές Πλέτσενζεε κρατούνται 360 άτομα, που εκτίουν ποινές για πλημμελήματα και κακουργηματικές πράξεις πλην όμως ανθρωποκτονιών και άλλων βαρύτατων ποινικών πράξεων όπως πχ. βιασμών. Δεν πρόκειται για φυλακές υψίστης ασφαλείας και για το λόγο αυτό επιτρέπονται οι ειδικές άδειες εξόδου. Οι καταδικασθέντες για βαρύτατα αδικήματα εκτίουν ποινές στις υπόλοιπες έξι φυλακές του Βερολίνου, ως επί το πλείστον στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Τέγκελ, κοντά στο ομώνυμο αεροδρόμιο. Η τελευταία απόπειρα απόδρασης που σημειώθηκε εκεί ήταν το 1998.

Συνολικά οι φυλακές της γερμανικής πρωτεύουσας έχουν χωρητικότητα έως και 4000 ατόμων και θεωρούνται πολύ ασφαλείς επειδή είναι ελάχιστα τα περιστατικά αποδράσεων. Ωστόσο πολλά από τα κτήρια των φυλακών επειδή έχουν κατασκευαστεί πριν από εκατό χρόνια εμφανίζουν κατασκευαστικά προβλήματα και κενά ασφαλείας. Όπως είπε και ο ίδιος ο Ντιρκ Μπέρεντ «σήμερα οι φυλακές δεν κατασκευάζονται με τον ίδιο τρόπο». Όπως έχουν επίσης επισημάνει πολλοί φορείς στη Γερμανία οι γερμανικές φυλακές χρήζουν έργων αποκατάστασης και συντήρησης, ενώ παράλληλα πρέπει να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα της έλλειψης επαρκούς προσωπικού.

Σε ό,τι αφορά τις φυλακές Πλέτσενζεε αυτές κατασκευάστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα και έγιναν πολύ γνωστές την περίοδο του ναζισμού. Εκεί φυλακίστηκαν και όσοι σχετίζονταν με την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ τον Ιούλιο του 1944.

DW, Dpa / Δήμητρα Κυρανούδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ