Η γερμανική κυβέρνηση απαντά σε επερώτηση του κόμματος Η Αριστερά για την προσφυγική πολιτική της Τουρκίας. «Μεγάλη ανησυχία» για τις τουρκικές εναέριες παραβιάσεις στο Αιγαίο. Σε συνεχή επαφή με την Άγκυρα.Με αφορμή τα γεγονότα στα ελληνοτουρκικά σύνορα το κόμμα Η Αριστερά απηύθυνε στη γερμανική κυβέρνηση επερώτηση με 43 ερωτήσεις που αφορούν την προσφυγική πολιτική της Τουρκίας. Σε ό,τι αφορά τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας (κοινώς Συμφωνία) για το προσφυγικό του 2016, η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η Άγκυρα συμμορφώθηκε «σε μεγάλο βαθμό» με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Σε σύγκριση με το διάστημα πριν τη συμφωνία ο αριθμός έλευσης προσφύγων στα ελληνικά νησιά μειώθηκε «αισθητά».

Ποιος φέρει την ευθύνη για τα γεγονότα στον Έβρο;

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των ελληνοτουρκικών συνόρων μονομερώς από την Τουρκία τέλη Φεβρουάριου, η γερμανική κυβέρνηση παραπέμπει σε δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας στις αρχές Μαρτίου, με την οποία καθιστούσε σαφές ότι η πράξη αυτή «δεν γίνεται αποδεκτή». Υπεύθυνη για την πρόκληση των γεγονότων καθίσταται η Άγκυρα: «Εξ όσων γνωρίζει η γερμανική κυβέρνηση, δηλώσεις από την επίσημη τουρκική πλευρά ότι τα σύνορα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ‘ανοιχτά’ συνέβαλαν στη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα.»

Σύμφωνα με το Βερολίνο, στο μεταξύ οι τουρκικές αρχές έχουν αναλάβει ξανά την προστασία των συνόρων. Όπως αναφέρεται στην απάντηση, «δεν έχει παρατηρηθεί η εφαρμογή» της ανακοίνωσης του τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού πως θα στείλει ειδικές δυνάμεις στον Έβρο προκειμένου να διευκολύνουν τη διέλευση των συνόρων από πρόσφυγες. Βάσει των στοιχείων που διαθέτει η γερμανική κυβέρνηση, προς το παρόν ούτε ομάδες μεταναστών και προσφύγων βρίσκονται στην τουρκική όχθη του Έβρου ούτε διαπιστώνεται αύξηση της «παράτυπης» διέλευσης στο Αιγαίο. Όπως τονίζεται ακόμη στην απάντηση, «η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την τουρκική κυβέρνηση και της έχει ζητήσει σε όλα τα επίπεδα να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας».

Pushbacks και νόμιμα δικαιώματα της Ελλάδας

Σε ό,τι αφορά ερωτήσεις της Αριστεράς για βίαιη επαναπροώθηση προσφύγων (Pushbacks) στην Τουρκία και τη χρήση όπλων από ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας η γερμανική κυβέρνηση απαντά ότι δεν γνωρίζει περισσότερα από αυτά που έχουν γραφτεί στον τύπο. Πάντως, ούτε γερμανοί αστυνομικοί ούτε αστυνομικοί άλλων ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται στον Έβρο συμμετείχαν σε δράσεις που περιλάμβαναν άσκηση βίας.

Στην ερώτηση κατά πόσον η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην εφαρμόσει προσωρινά το δικαίωμα ασύλου για ανθρώπους που έρχονται από την Τουρκία συνάδει με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, η γερμανική κυβέρνηση παραπέμπει στην Κομισιόν ως «θεματοφύλακα των Συνθηκών» και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Παράλληλα όμως επισημαίνει πως σε μια αξιολόγηση για τον τρόπο που ενήργησε η Ελλάδα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, «πρέπει να σταθμιστεί το νόμιμο συμφέρον της Ελλάδας για την ακεραιότητα των κρατικών της συνόρων και τη διατήρηση της τάξης από τη μια, και οι απαιτήσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου από την άλλη.»

Ανησυχία για τις εναέριες παραβιάσεις στο Αιγαίο

Στην επερώτησή της Η Αριστερά ήθελε να μάθει για τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη. Ενώ απαντά ότι δεν διαθέτει δικές της πληροφορίες, η γερμανική κυβέρνηση δηλώνει ότι «παρακολουθεί τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο με μεγάλη ανησυχία και υποστηρίζει τη μείωση αυτών των εντάσεων σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο. Η γερμανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα ενημερώσει την Τουρκία για αυτό.»

Τέλος, αναφορικά με τη γερμανική βοήθεια προς την Ελλάδα στο προσφυγικό τονίζεται στην απάντηση ότι με 72 αστυνομικούς, δύο περιπολικά σκάφη και ένα ελικόπτερο η Γερμανία συμβάλλει περισσότερο από άλλα κράτη στην αποστολή της Frontex στην Ελλάδα. Εκτός αυτού διέθεσε τον περασμένο Δεκέμβριο και φέτος την άνοιξη ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες ύψους 3 εκ. ευρώ. Στην πορεία του χρόνου σκοπεύει να χρηματοδοτήσει με περίπου 250.000 ευρώ την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό της ελληνικής συνοριοφυλακής, η οποία βρίσκεται υπό σύσταση.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ