Η γερμανική κυβέρνηση (δεν) αιτιολογεί την απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη για τη Λιβύη. Διαψεύδει δημοσίευμα της Bild ότι το επέβαλε ο Ερντογάν. Παραδέχεται ότι η Τουρκία παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.Η Διάσκεψη της Λιβύης την Κυριακή αποτέλεσε το κεντρικό θέμα του καθιερωμένου κυβερνητικού μπρίφινγκ την Παρασκευή στο Βερολίνο με συχνές αναφορές στην Ελλάδα και το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε να συμμετέχει στη διάσκεψη ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κριτήρια συμμετοχής – Αβεβαιότητα για Χάφταρ

Με ένα κατηγορηματικό «όχι» διέψευσε πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ την πληροφορία της εφημερίδας Bild ότι ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέβαλε τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη για τη Λιβύη. Όπως διαβεβαίωσε, σε καμία φάση της πολύμηνης προετοιμασίας αυτής της συνάντησης αποτέλεσε θέμα η συμμετοχή ή όχι της Αθήνας.

Η προσκλήσεις έχουν αποσταλεί από το Βερολίνο, που είναι ο οικοδεσπότης της διάσκεψης, και η επιλογή έγινε σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη. Το κριτήριο συμμετοχής ήταν ότι θα προσκληθούν κράτη και οργανισμοί που ασκούν άμεσα επιρροή στα δρώμενα στη Λιβύη και μπορούν να συμβάλλουν, ώστε να επιτευχθούν τρεις στόχοι: εκεχειρία, παύση της ανάμειξης ξένων παραγόντων στα εσωτερικά της Λιβύης και έναρξη της διαδικασίας ενός πολιτικού διαλόγου των αντιμαχόμενων δυνάμεων προκειμένου να βρεθεί λύση.

Σε ερώτηση αν ο στρατάρχης Χάφταρ, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα, θα έρθει και στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο μπρίφινγκ απάντησε, ότι αυτή την υπόσχεση έδωσε ο κ. Χαφτάρ στο γερμανό υπουργό Χάικο Μαας στη χθεσινή τους συνάντηση στη Βεγγάζη της Λιβύης. Η γερμανική κυβέρνηση πάντως δεν δημοσίευσε μέχρι στιγμής τον κατάλογο με τα ονόματα των καλεσμένων που ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή. Το πιθανότερο είναι να τα ανακοινώσει λίγο πριν την έναρξη της διάσκεψης.

Συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης

Επανειλημμένες ερωτήσεις στο σημερινό μπρίφινγκ αφορούσαν στη συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Τρίπολη σχετικά με την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στη Μεσόγειο. Σε αυτή τη συμφωνία προβλέπεται και η παροχή τουρκικής στρατιωτικής βοήθειας. Απαντώντας στην ερώτηση της Deutsche Welle, αν με αυτό τον τρόπο η Τουρκία παραβιάζει το εμπάργκο όπλων που έχουν κηρύξει τα Ηνωμένα Έθνη για τη Λιβύη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, απάντησε πως πράγματι η προμήθεια με όπλα και η αποστολή «διεθνών» στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη συνιστά παραβίαση του εμπάργκο του ΟΗΕ.

Δεδομένου ότι με απόφαση της γερμανικής βουλής δόθηκε εντολή στο γερμανικό στρατό να συμβάλλει στην τήρηση του εμπάργκο, το υπουργείο Άμυνας ερωτήθηκε κατά πόσο εφαρμόζεται αυτή η απόφαση και σε σχέση με την Τουρκία. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας επικαλέστηκε έλλειψη ενημέρωσης αναφορικά με την ανάπτυξη γερμανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.

Προειδοποίηση Μητσοτάκη

Αναφορικά με την προειδοποίηση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη για βέτο πολιτικής συμφωνίας για τη Λιβύη σε επίπεδο ΕΕ αν δεν συμπεριλαμβάνει την ακύρωση των μνημονίων Άγκυρας-Τρίπολης, ο κ. Ζάιμπερτ παρέπεμψε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβουλίο που όπως προκύπτει από σχετική ανακοίνωση, συμμερίζεται τις ελληνικές ανησυχίες. Το θέμα αυτό δεν θα απασχολήσει όμως τη διάσκεψη την Κυριακή, τόνισε ο Στέφαν Ζάιμπερτ. Διαβεβαίωσε πάντως ότι η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε «μόνιμο» διάλογο με την ελληνική πλευρά.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ