Μετά την επίσκεψη του υπ. Εξ. των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο Βερολίνο, σειρά είχε τηλεφωνική επικοινωνία του Όλαφ Σολτς με τον Μπόρις Τζόνσον. Η κλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητας θα έχει «σοβαρό κόστος».Οι πολιτικές και διπλωματικές διεργασίες για το ουκρανικό συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς και στη γερμανική πρωτεύουσα.

Μετά τη συνάντηση του Αμερικανού υπ. Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν χθες με την Γερμανίδα ομολόγό του Αναλένα Μπέρμποκ, κατά την οποία έστειλαν σαφές μήνυμα προς τη Μόσχα ότι «κάθε επιθετική ενέργεια θα έχει σοβαρές συνέπειες», ακολούθησε κατιδίαν συνάντησή του και με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης στο επίκεντρο της συνάντησης Σολτς-Mπλίνκεν βρέθηκε ο «στενός και ενταντικός συντονισμός» του διαλόγου με τη Ρωσία σε διάφορα επίπεδα και σχήματα αλλά και η «αποτροπή περαιτέρω στρατιωτικής επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Τηλεφωνική επικοινωνία Σολτς-Tζόνσον

Το βράδυ της Πέμπτης ο Γερμανός καγκελάριος είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για την ανησυχητική ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι θα πρέπει να καταβληθούν από κοινού προσπάθειες ώστε να αποφευχθούν οι ρωσικές επιθετικές κινήσεις και ότι θα πρέπει να καταστεί σαφές στη Ρωσία ότι θα υπάρξει «σοβαρό κόστος» σε περίπτωση κλιμάκωσης της επιθετικότητας.

Κι όλα αυτά την ώρα που τα διεθνή βλέμματα είναι στραμμένα στη Γενεύη και τις επαφές του Άντονι Μπλίνκεν με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ αλλά και στη Μόσχα, οι επόμενες κινήσεις της οποίας δεν μπορούν ακόμη να αξιολογηθούν με ασφάλεια.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ