Την ώρα που οι ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία συνεχίζονται, διεξάγεται η Σύνοδος Ασφαλείας του Βερολίνου. Η Νορβηγία συνδιοργανώτρια με τη Γερμανία, παρών και ο Γενς Στόλτενμπεργκ.Πρόκειται για την πρώτη Σύνοδο Ασφαλείας επί γερμανικού εδάφους που διεξάγεται μετά το ξέσπασμα του πολέμου κατά της Ουκρανίας, με υψηλούς προσκεκλημένους, από τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Νορβηγό ομόλογό του Γιόνας Γκαρ Στέρε – η Νορβηγία είναι χώρα-εταίρος στη φετινή διοργάνωση του Berlin Security Conference – μέχρι υπουργούς και υφυπουργούς Άμυνας πολλών χωρών, αξιωματούχους ενόπλων δυνάμεων, διπλωμάτες και ειδικούς.

Η ατζέντα βαριά, από την προσέγγιση των κινδύνων και των προκλήσεων της «νέας εποχής» που εγκαινίασε με τον πιο βάρβαρο τρόπο η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μέχρι την αμυντική συνεργασία απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, τη στήριξη της ουκρανικής αντίστασης και την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. «Στόχος μας είναι να γίνει αισθητή η παρουσία μας στην περιοχή με κάθε τρόπο» ανέφερε η Γερμανίδα υπ. Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ μιλώντας στη Σύνοδο.

Μάλιστα όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, απαντώντας στις επικρίσεις πολλών χωρών για ελλιπή γερμανική στήριξη της Ουκρανία, μέχρι το επόμενο καλοκαίρι αναμένεται να έχουν εκπαιδευτεί από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις περίπου 5.000 Ουκρανοί στρατιώτες. «Αυτή είναι η καλύτερη εγγύηση ασφάλειας για την Ουκρανία αλλά και για εμάς» δήλωσε χαρακτηριστικά δίνοντας έμφαση επίσης στα εξής σημεία: στην παράδοση του συστήματος αεράμυνας Iris T στην Ουκρανία, στον σταθμό επισκευής και συντήρησης Panzerhaubitze 2000 στη Σλοβακία, στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας European Sky Shield και ενδεχομένως στην αποστολή γερμανικών Patriot και Eurofighter στην Πολωνία, εφόσον το επιθυμεί.

Στήριξη της Ουκρανίας αλλά και ενίσχυση της γερμανικής αμυντικής ικανότητας

«Όποιος προσπαθήσει να θέσει σε κίνδυνο τη διεθνή τάξη, η οποία βασίζεται σε κανόνες δικαίου, θα πρέπει να υπολογίζει στην αντίστασή μας» ανέφερε από την πλευρά του στη δική του παρέμβαση στη Σύνοδο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Υπογράμμισε ότι εκτός από την στήριξη της Ουκρανίας και οι γερμανικές αμυντικές δυνατότητες ενισχύονται παράλληλα, ειδικότερα μάλιστα απέναντι σε νέες μορφές κυβερνοεπιθέσεων ή υβριδικών πολέμων.

Κομβικός είναι ο ρόλος της Νορβηγίας, όπως τόνισε, τόσο στο πεδίο της κοινής άμυνας Ευρώπης και ΝΑΤΟ όσο και της ενεργειακής ασφάλειας. Σημαντική είναι ακόμη η συμβολή των νορβηγικών αρχών στη διαλεύκανση των πρόσφατων υποθέσεων σαμποτάζ σε κρίσιμες γερμανικές υποδομές – σε αγωγούς φυσικού αερίου και στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Ο Όλαφ Σολτς είχε επίσης και κατ' ιδίαν συνάντηση στην καγκελαρία σήμερα το απόγευμα με τον Νορβηγό ομόλογό του Γιόνας Γκαρ Στέρε.

Στέρε: Ανεύθυνο να σύρουμε το ΝΑΤΟ σε έναν πόλεμο

Μιλώντας αποκλειστικά στην DW News o πρωθυπουργός της Νορβηγίας, ο Γιόνας Στέρε, δήλωσε μεταξύ άλλων στο περιθώριο της Συνόδου: «Αυτή τη στιγμή δεν διεξάγεται πόλεμος σε νατοϊκό έδαφος αλλά σε μια χώρα που γειτνιάζει με το ΝΑΤΟ. Η Ουκρανία είναι μια ελεύθερη, δημοκρατική χώρα, της αξίζει η υποστήριξή μας. Τόσο η Νορβηγία όσο και η Γερμανία έλαβαν μια ιστορική απόφαση τον Φεβρουάριο του 2022, να προσφέρουν δηλαδή στρατιωτικούς εξοπλισμούς σε μια χώρα που βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση. Στη Νορβηγία δεν είχαμε πράξει κάτι αντίστοιχο από τη δεκαετία του 1950».

Υπογραμμίζει ωστόσο ότι «θα ήταν ανεύθυνο να σύρουμε το ΝΑΤΟ σε αυτή τη διαμάχη όπως εξελίσσεται προς το παρόν. Πρέπει να στηρίξουμε την Ουκρανία ώστε να τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Κι αυτό θα γίνει ανακόπτοντας τη ρωσική επιθετικότητα».

Αύριο το πρωί αναμένεται η ομιλία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ θα ακολουθήσουν κατ' ιδίαν συνομιλίες με τον καγκελάριο Σολτς και κοινή συνέντευξη Τύπου αργά το μεσημέρι.

Στη Σύνοδο συμμετέχει και ο υφυπουργός Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Χαρδαλιάς, συνοδευόμενος από την πρέσβη στο Βερολίνο Μάρα Μαρινάκη και τον συνταγματάρχη Ευάγγελο Κολόβη για σειρά επαφών στο περιθώριο της Συνόδου για θέματα ασφάλειας και συνεργασίας με φόντο την Ουκρανία.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ