Βερολίνο: Γράφει για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ η Σταυρούλα Παπαδοπούλου

Φωτό πηγή: ΕΟΤ Γερμανίας

Τουρισμός και οικονομία για χώρες μεσογειακές όπως η Ελλάδα είναι δυο άρρηκτα συνδεδεμένες έννοιες,  που είτε οδηγούν την χώρα σε ακμή είτε σε μία σταδιακή πτώση και φθορά. Μετά απο μία αρκετά δύσκολη διετία για την Ελλάδα και τον τουρισμό της, λόγω της οικονομικής κρίσης , τα νέα  δεδομένα για την τουριστική σεζόν 2014 είναι πλέον θετικά  και αισιόδοξα.

 Στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ΙΤΒ που έλαβε χώρα στο Βερολίνο πριν απο μερικές μέρες, οι touroperator μιλουν  για δεδομένη άνοδο του τουρισμο της  χώρας μας. Οι κρατήσεις για το 2014 έχουν ήδη εκτροξευθει στα ύψη και το comeback της Ελλάδας θα είναι πρωτοφανές. Η παρουσία της χώρας μας στην Έκθεση ΙΤΒ ήταν  αισθητή. Παρουσίαστηκε μια πιο βελτιωμένη εικόνα και τελείως  διαφορετική απο τις μαύρες και απογοητευτικές στιγμές της κρίσης του 2012 .

Πρωταρχικός της στόχος της Ελλάδας έιναι πλέον να επικεντρώσει το ενδιαφέρον των τουριστών της στους άγνωστους παραδεισένιους προορισμούς της καθώς και στην ποικιλία αλλά και ποιότητα του τουριστικού προιόντος της. Η  τουριστική καμπάνια της χώρας μας θέτει στο επίκεντρο πλέον μέρη της Ελλάδας που μπορούν να προσφέρουν περιπέτεια, ξεκούραση , ανανέωση μέσω της άγριας ομορφιάς της φύσης της. 

Απο την  πλευρά του ο ΕΟΤ  Γερμανίας κινείται δυναμικα με μία σειρά απο σημαντικές και στοχευμένες δράσεις, με σκοπό  την ανάδειξη νέων προορισμών ως άξονες μείζονος σημασίας.

Σύμφωνα  με τα  αποτελέσματα της  ΙΤΒ καθώς και βαση στοιχείων απο τους  μεγαλύτερους touroperator όπως είναι η TUI  και η  Alltours, το ποσοστό αύξσησης των προκρατήσεων  που έχουν γίνει ήδη  απο την Γερμανία αγγίζει το 28%.

Για πρωτοφανές τουριστικό κύμα κάνουν λόγο και τα γερμανικα μέσα κυρίως προς Κρήτη, Ρόδο και Κώ.

Στην Κρήτη, η περσινή μεγάλη άνοδος κατά 18% (3.340.000 αφίξεις) προβλέπεται οτι θα συνεχιστεί  και το 2014 με αύξηση 10%. Οι  αφίξεις των Γερμανών τουριστών αναμένεται να ξεπεράσουν τις 500.000. Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιωνή «στόχος πλέον είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στους μήνες του φθινόπωρου και της άνοιξης. Η Περιφέρεια Κρήτης έχει δεσμεύσει για τη φετινή τουριστική περίοδο 10 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση των υποδομών του νησιού».

Καλύτερα από την περσινή τουριστική σεζόν , αναμένεται να κινηθεί η γερμανική αγορά και προς τη Ρόδο, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Ροδιακού Οργανισμού Τουρισμού Χαράλαμπο Παλογιαννίδη. Αυτη  η σημαντική αύξηση των προκρατήσεων στον τουρισμό οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στην  επιδίωξη των μεγάλων τουριστικών οργανισμών να γεμίσουν τα ξενοδοχεία με την έκπτωση που ισχύει για τις κρατήσεις που γίνονται κατα την διάρκεια του χειμώνα.

Στο ίδιο κλίμα ωστόσο, κινούνται και οι προβλέψεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρησεων (ΣΕΤΕ) , όπου κάνουν λόγο για άνοδο της τουριστικής κίνησης σε τουλάχιστον  17 εκατ.  γερμανούς τουρίστες από 15,5 εκατ. που ήταν  πέρυσι. Το 2013 ήταν χρονιά σταθμός για την Ελλάδα και τον τουρισμό της , με ρεκόρ αφίξεων αλλά και εισπράξεων. Ποτέ δεν ταξίδεψαν τόσοι πολλοί Γερμανοί όσοι το 2013.

Καθοριστικός παράγοντας της επιστροφής των γερμανών τουριστών στην Ελλάδα, δεν είναι η μείωση της τιμής του τουριστικού της προιόντος αλλά η ανανεωμένη εικόνα που προβάλλεται. Η Ελλάδα παρουσιάζεται ως ελκυστικός τουριστικός προορισμός όχι μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες. Τονίζεται πως η Ελλάδα είναι πολλά περισσότερα να προβάλει εκτός απο τη θάλασσα και τα νησιά της. Μπαίνει λοιπόν  δυναμικά στον τουριστικό στοίβο και προσφέρει ελκυστικά πακέτα διακοπών τοσο κατα την διάρκεια της άνοιξης όσο και του χειμώνα.

 Οι Γερμανοί είναι πλέον πεπεισμένοι για την ποιότητα του τουριστικού προιόντος της χώρας μας.  Οι φιλέλληνες τουρίστες επιστρέφουν στις ελληνικές παραλίες και όχι μονο, υποστηριζοντας και βοηθώντας με τον τρόπο τους την ελληνική οικονομία. Είναι φανερό πως η τουριστική συμπεριφορά των γερμανων τουριστων επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό, αν όχι διαμορφωνει την τουριστική πολιτική πολλών χωρών όπως είναι η Ελλάδα, η Ιταλία , η Ισπανία.

Το 2014 φαντάζει και αναμένεται ευοίωνο για τον τουριστικό κλάδο της χώρας μας.Οι μέρες που ο ελληνικός τουρισμός είχε πέσει θύμα του αντι-γερμναικού κλίματος είναι πια παρελθον. Ανάσες αισοδοξίας και προόδου πλέουν στον  καταγάλανο ελληνικό ορίζοντα.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ