Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κ.Χατζηδάκης συναντήθηκε σήμερα στο Βερολίνο με το διευθύνοντα σύμβουλο της Γερμανικής Αναπτυξιακής Τράπεζας KFW, κ. Ούρλιχ Σρέντερ. Θέμα της συνάντησης ήταν η ίδρυση του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου και η στήριξη από την πλευρά της KFW . Για το ίδιο θέμα προηγήθηκαν χθες συναντήσεις του κ. Χατζηδάκη με τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε και τον Υφυπουργό Οικονομίας κ. Στέφεν Καπφέρερ. Στη δεύτερη συνάντηση συμμετείχε, παρότι δεν ήταν προγραμματισμένο, και ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας και Υπουργός Οικονομίας κ. Φίλιπ Ρέσλερ. Από τις συναντήσεις προέκυψε η προθυμία της Γερμανικής πλευράς να στηρίξει την Ελληνική προσπάθεια που εισέρχεται πλέον στην τελική της φάση. Στόχος του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου , που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θα είναι να καλύψει ως ένα βαθμό το κενό χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, ιδιαίτερα δε των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μέτοχοι του Ταμείου θα είναι η ελληνική κυβέρνηση, διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, αλλά και ιδιώτες επενδυτές. Η ελληνική και η γερμανική πλευρά θα έχουν συνεχείς επαφές τις επόμενες μέρες για το σκοπό αυτό. Πέραν των συζητήσεων για την ίδρυση του Ταμείου, ο Αντικαγκελάριος κ. Ρέσλερ εξέφρασε στον κ. Χατζηδάκη την πρόθεση της Γερμανίας να συμβάλει στην προώθηση των Ελληνικών εξαγωγών με δικούς της μηχανισμούς και διμερή επιμελητήρια σε χώρες που δεν υπάρχει η κατάλληλη δικτύωση από πλευράς της Ελλάδας. Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σόϊμπλε σημείωσε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να αναλάβει την επαγγελματική κατάρτιση ενός σημαντικού αριθμού Ελλήνων νέων ανέργων, όπως συνέβη πρόσφατα με την Ισπανία. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Βερολίνο, ο κ. Χατζηδάκης μίλησε σε εκδήλωση του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης: η Ελληνική θέση». Ομιλητής ήταν επίσης ο Υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Στέφεν Κάμπιτερ. Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος και πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Χανς-Γκερντ Πέτερινγκ. Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε σχετικά με τις συναντήσεις του:

«Μετά από ένα χρόνο δύσκολων διαπραγματεύσεων για το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο, μπαίνουμε πλέον στην τελική ευθεία. Η Τρόικα έχει πειστεί και θα υπάρξει σχετική ρητή πρόβλεψη στο αναθεωρημένο κείμενο του Μνημονίου. Εκφράστηκε όμως εξίσου σαφής πρόθεση για στήριξη της προσπάθειας από τη Γερμανική πλευρά μέσω της KFW. Οι εξελίξεις αυτές, άλλωστε συνάδουν απολύτως με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε σχέση με τη στήριξη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ιδιαίτερα δε των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου. Με την ίδρυση του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου επιδιώκουμε να έχουμε μια σημαντική συνεισφορά στον περιορισμό του προβλήματος της ρευστότητας. Γι’αυτό και θέλουμε να το δομήσουμε βασιζόμενοι στις καλύτερες διεθνείς πρακτικές και συνεργαζόμενοι με τους πιο αξιόπιστους διεθνείς εταίρους. Έχοντας πλέον πείσει για την αναγκαιότητα της ίδρυσής του και την ανάγκη στήριξής του, προχωρούμε πλέον από τη φάση των διαπραγματεύσεων στη φάση της δημιουργίας του Ταμείου».

Δήλωση του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη προσερχόμενος στην εκδήλωση του Ιδρύματος Adenauer στο Βερολίνο.

«Ξεκαθάρισα ότι η πολιτική της δημοσιονομικής προσαρμογής δε φτάνει, χρειάζονται και αναπτυξιακά μέτρα, γι’ αυτό για την ελληνική πλευρά είναι μεγάλης κρισιμότητας η δημιουργία του ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου. Προσπαθούμε εδώ και έναν χρόνο για την δημιουργία αυτού του Ταμείου και νομίζω πια, από αυτά που ειπώθηκαν από τη συνάντηση,  μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Θα δείτε στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Πάντως από τη συνάντηση αυτή φεύγω αισιόδοξος. Βεβαίως, από τη δική μας πλευρά, πρέπει πάντοτε να κάνουμε την δουλειά μας. Το μήνυμα είναι αποφασιστικότητα για την ελληνική κυβέρνηση στη δημοσιονομική προσαρμογή και στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και αλληλεγγύη από την πλευρά των εταίρων μας. Γίνεται απολύτως κατανοητό ότι δεν μπορεί η πολιτική να είναι μονόπλευρη».

Βασικά σημεία ομιλίας του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη σε εκδήλωση του Ιδρύματος Αντενάουερ, στο Βερολίνο

«Ενότητα» θα είναι η λέξη – κλειδί για την επερχόμενη ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο εξάμηνο του 2014, που θα οδηγήσει στις πλέον κρίσιμες ευρωεκλογές, τόνισε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο Βερολίνο σε εκδήλωση του Ιδρύματος Αντενάουερ με θέμα «Η Ευρώπη του Αύριο: Η ελληνική θέση».
Ακολουθούν τα βασικά σημεία της ομιλίας του υπουργού:
-Όλες οι χώρες της Ευρώπης, ακόμη και οι μεγαλύτερες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνες τις σύγχρονες προκλήσεις. Υπάρχει μόνο ένας δρόμος για να τα καταφέρουμε, δημιουργώντας μια μεγάλη και ισχυρή Ένωση. Οφείλουμε να διαμορφώσουμε μία κοινή δημοσιονομική πολιτική που θα επιτηρείται από ένα κεντρικό μηχανισμό και θα συνοδεύεται από μία πραγματική τραπεζική ένωση, με την ΕΚΤ σε αναβαθμισμένο ρόλο.
-Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους κοινούς κανόνες και αλληλεγγύη. Είμαστε μια Κοινότητα αλληλοεξαρτώμενων εθνών. Πιθανή αποσταθεροποίηση μιας χώρας – μέλους μπορεί να μεταδοθεί σε άλλες χώρες – μέλη. Οι αδύναμοι κρίκοι πρέπει να κάνουν αυτά που οφείλουν και οι ισχυρές οικονομίες πρέπει να επιδείξουν υποστηρικτικό πνεύμα. Όχι μόνο για λόγους αλληλεγγύης αλλά και επειδή βρισκόμαστε όλοι στο ίδιο καράβι.
-Τα προηγούμενα χρόνια η χώρα μας ήταν από τους πιο αδύναμους – ίσως ο πιο αδύναμος – κρίκος της ΕΕ. Μάθαμε από το παρελθόν και είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά μας.
-Η κυβέρνηση Σαμαρά έκανε τρία σημαντικά βήματα προόδου,  αφ΄ότου ανέλαβε την εξουσία.
Πρώτον, εξασφαλίστηκε η πολιτική και κοινωνική σταθερότητα. Τα δύο κόμματα που εξ αρχής στήριξαν την κυβέρνηση συνεχίζουν να την στηρίζουν, ενώ το τρίτο, η Δημοκρατική Αριστερά –το μετριοπαθές αριστερό κόμμα- αν και δεν μετέχει στην κυβέρνηση , δεν δείχνει ότι σκοπεύει να την καταψηφίσει.
Δεύτερον, τα σενάρια του Grexit είναι νεκρά.
Το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού (εξαιρουμένης της εφ’ άπαξ ενίσχυσης στον χρηματοοικονομικό τομέα) μειώθηκε από το 10,5% του ΑΕΠ το 2009 στο 1% το 2012 –υπερβαίνοντας τον μνημονιακό στόχο.
Το δομικό ισοζύγιο του 2010-1012 βελτιώθηκε κατά 13,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ –μία από τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές προσαρμογές που έχει πετύχει προηγμένη οικονομία.
Τρίτον, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η πλήρης ανακεφαλαιοποίηση του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
-Το όραμά μας είναι να μετατρέψουμε την Ελληνική οικονομία σε ανταγωνιστική, πιο εξωστρεφή και φιλική για τις επιχειρήσεις οικονομία.
Για αυτό το σκοπό τους δώδεκα τελευταίους μήνες έχουμε εφαρμόσει μία σειρά από δομικές μεταρρυθμίσεις:
Με τον νέο επενδυτικό νόμο καταπολεμούμε  την γραφειοκρατία εισάγοντας μία Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή  και σύστημα αυτοαξιολόγησης των επενδύσεων.
Απελευθερώσαμε επαγγέλματα και αρκετούς τομείς της αγοράς
Εκσυγχρονίσαμε το ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς αίροντας τους περιορισμούς και τα εμπόδια εισόδου.
Ήδη τρέχει ένα πρόγραμμα διευκόλυνσης των εξαγωγών με25 μέτρατα οποία απλοποιούν τις εξαγωγικές διαδικασίες.
Καταργήσαμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια και εισαγάγαμε περισσότερη εργασιακή ευελιξία ώστε να στηρίξουμε την απασχόληση.
Η απορρόφηση των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων βρίσκεται τώρα πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ και η Ελλάδα κατατάσσεται 8η μεταξύ των 27 κρατών-μελών, από 20ή που ήταν πριν από έναν χρόνο.
Επανεκκίνησαν μεγάλης κλίμακας έργα υποδομής και ξανάρχισαν οι εργασίες σε δύο μείζονες αυτοκινητόδρομους που διασχίζουν τη χώρα. Πιστεύουμε ότι μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα πάρουμε το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να αλλάξει η εικόνα στα έργα για τους τέσσερεις –συνολικά- μεγάλους αυτοκινητοδρόμους.

Ήδη έχουν καταγραφεί κάποια θετικά στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα επανακάμπτει  :
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις την Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Εαρινές Προβλέψεις) το 2013 θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ.
Επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας και πολυεθνικές έχουν αρχίσει να επανεπενδόυν στην χώρα μας, όπως οι Cosco, Unilever, Hewlett Packard, Philip Morris και Nokia. Περιμένουμε επίσης καλά νέα από το Αζερμπαϊτζάν, σχετικά με τον πετρελαϊκό αγωγό ΤΑΡ.
Το 2012 οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 13,4% και ανήλθαν στο 13.8% του ΑΕΠ, κάτι που αποτελεί ρεκόρ των τελευταίων 30 ετών, ενώ ήδη καταγράφηκε αύξηση 20% στις τουριστικές κρατήσεις για τον Μάϊο του 2013.
Ξεφεύγουμε από τα προβλήματα της γραφειοκρατίας (“red tape”) και προσφέρουμε μεταχείριση “red carpet” για όλους τους δυνητικούς επενδυτές.
Εστιάζουμε, αποφασιστικά και χωρίς χρονοτριβή, στο μεγαλύτερο παγκοσμίως πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων σε σημαντικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. 27 διαφορετικά προγράμματα τρέχουν αυτή τη στιγμή στις υποδομές, την κτηματαγορά και ευάριθμες εταιρείες υπό κρατικό έλεγχο.

-Πρέπει να συνδυάσουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή με πολιτικές ενίσχυσης της ρευστότητας και της κοινωνικής συνοχής. Χρειαζόμαστε την βοήθεια των εταίρων μας μέσω περαιτέρω πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Χρειαζόμαστε την στήριξη των εταίρων μας για να δημιουργήσουμε το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο που θα στοχεύει στην αντιμετώπιση της έλλειψης χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει σήμερα ο επιχειρηματικός κόσμος, εστιάζοντας στην κάλυψη των αναγκών των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Χρειαζόμαστε την στήριξη των εταίρων μας με άμεσες ξένες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες, ειδικά για τη νέα γενιά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ