Βερολίνο: Γράφει η Σταυρούλα Παπαδοπούλου.

Σε ένα απο τα πιο όμορφα και τουριστικά σημεία του Βερολίνου, στο ιστορικό κέντρο της πόλης βρίσκεται  το μικρό αλλά γραφικό βιβλιοπωλείο ”Artificium”. Ένα βιβλιοπωλείο που φέρνει την ελληνική λογοτεχνική κουλτούρα στα χέρια των Γερμανών αλλά και Ελλήνων ομογενών.

Η  ελληνοκαναδέζα Κατερίνα Κλάρκ και ο γερμανός φιλέλληνας Ματτίας Κρούγκερ, ζευγάρι στη ζωή αλλά και στον επαγγελματικό χώρο,ξεκίνησαν αυτό το εγχείρημα εδώ και ένα χρόνο. Το βιβλιοπωλείο προυπήρχε στα χέρια του Ματτίας και του πατέρα του 9 χρόνια  μέχρι που η αγάπη της Κατερίνας για την ελληνική λογοτεχνία, καθώς και η μη ύπαρξη ελληνικού βιβλιverolino1οπωλείου στην πόλη οδήγησαν στην δημιουργία της ελληνικής γωνιάς μέσα στο ”Artificium”.

<<Ήταν μία ιδέα και των δύο μας. Η Κατερίνα πάντα αγόραζε πολλά βιβλία απο την Ελλάδα, οπότε σκέφτηκαμε γιατί να μην τα προμηθευόμαστε στο βιβλιοπωλείο μας και να τα προσφέρουμε και στο υπόλοιπο αναγνωστικό κοινό εδω στο Βερολίνο. Άλλωστε δεν υπήρχε κάποιο άλλο ελληνικό βιβλιοπωλείο για να μπορεί να εξυπηρετεί τους έλληνες αναγνώστες.>>είπε ο Ματτίας Κρούγκερ.Στο Βερολίνο υπάρχουν πολλά βιβλιοπωλεία με ξενόγλωσσα βιβλία όμως κανένα με ελληνικά. Είναι γνωστό πως με το μεγάλο κύμα Ελλήνων μεταναστών στο Βερολίνο η ζήτηση για βιβλία απο τον τόπο μας αυξήθηκε κατακόρυφα.

Η ποικιλία του ελληνικού λογοτεχνικού παραρτήματος στο βιβλιοπωλείο διαμορφωνεται ανάλογα με τις επιθυμίες των αναγνωστών. Στα ράφια μπορεί κανείς να βρεί απο αρχαία κείμενα του Πλάτωνα ως και τα πιο καινούρια λογοτεχνικά βιβλία της  VictoriaHislop και της Λένας Μαντά. Όλα γίνονται πολύ απλά, μέσω μίας  παραγγελίας του βιβλίου που επιθυμεί ο πελάτης. Οι τιμές είναι αρκετά πιο χαμηλές σε συγκριση με τις τιμές στην ελληνική αγορά και αυτο για να έχει ο κάθε αναγνώστης την δυνατότητα να αποκτήσει τα βιβλία που επιθυμεί.

<<Μεγάλο ποσοστό των πελατών μας είναι Γερμανοί οι οποίοι γνωρίζουν ελληνικά, τα αγαπούν και μας παραγγέλουν διάφορα βιβλία, κυρίως  αρχαίων ελλήνων φιλοσόφων. Τώρα αντιληφθήκαμε πόσοι πολλοί Γερμανοί μιλάνε ελληνικά και πόσοι φιλέλληνες υπάρχουν στο Βερολίνο.>>δήλωσε ο Ματτίας.

Η ελληνική γωνία κάνει δειλά τα πρώτα της βήματα, όμως η Κατερίνα Κλάρκ σκοπέυει να εμπλουτίσει το λογοτεχνικό υλικό του βιβλιοπωλείου και να διευκολύνει την παραγγελία βιβλίων φτιάχνωντας ένα siteγια να μπορούν οι πελάτες  να  κάνουν onlineτις παραγγελίες, γλιτώνοντας πολύτιμο χρόνο.

Εκτός απο βιβλία ενηλίκων η Κατερίνα, ως νέα μαμα , προμηθέυεται και ελληνογερμανικά παιδικά βιβλία για να εξυπηρετεί τα δίγλωσσα παιδία και τους γονείς  που θέλουν να κράτησουν σε επαφή τα παιδιά τους με την ελληνική γλώσσα.

<<Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο βήμα καθώς σε όλη αυτή την προσπάθεια είμαστε μόνο εγώ και ο άντρας μου. Δυστυχώς ακόμη και στην ξενιτία οι Έλληνες δύσκολα δείχνουμε αλληλεγγύη ο ένας στον άλλον. Έλπίζουμε όμως με τον καιρό να γίνει το λογοτεχνικό ”στέκι” των  Έλλήνων και όχι μόνο.>> τόνισε η Κατερίνα Κλάρκ, δείχνοντας μας τις αφίσες που φτάχνει μόνη της για την ελληνική γωνία του βιβλιοπωλείου τους.

Η Κατερίνα και ο Ματτίας δρούν με μεράκι και αγάπη για την μετάδοση αλλά και την διατήρηση του ελληνικού στοιχείου στο Βερολίνο. Το μελλον  λοιπόν, μόνο θετικό θα μπορούσε να προμηνύεται για το νέο ελληνικό παράρτημα στο βιβλιοπωλείο Artificium.

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ !!!!! ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΙ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ