Στο Karcag της Ουγγαρίας. Γράφει Βασίλειος Σταματόπουλος, γραμματέας της  Ορθόδοξης  Ουγγρικής  Εκκλησιαστικής Κοινότητας Βουδαπέστης.

Ιστορικές στιγμές έζησαν οι κάτοικοι στην πόλη Karcag  της Ουγγαρίας, καθώς για πρώτη φορά παρευρίσκεται  επίσκοπος από όλες τις Θρησκείες στην πόλη μας, όπως μας  δήλωσε  η  Αντιδήμαρχος  της πόλεως Kovács Szilvia ,καθόσον   λειτούργησε στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου,  ο  Σεβασμιότατος  Μητροπολίτης  Αυστρίας  & Έξαρχος  Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ. Αρσένιος μαζί με  τον Πρωτοπρεσβύτερο Ιωσήφ Κάλοτα και τον εφημέριου του ναού Δημήτριο Νατσκέμπια.

Στο τέλος του 17ου  και στις αρχές του 18ου αιώνα  αρχίζουν την εγκατάσταση τους  Έλληνες  και Βλάχοι έμποροι  από την Μακεδονία , ειδικότερα από την Κοζάνη, Σέρβια, Σιάτιστα, και κτίζουν την εκκλησία τους το 1789, κατόπιν παροτρύνσεως του τότε επισκόπου Βούδας, Διονυσίου Παπαγιανούση    (Πόποβιτς)  ο οποίος καταγόταν  από τα Σέρβια της Κοζάνης, και την οποία αφιέρωσαν  στον Άγιο Γεώργιο , ενώ το τέμπλο της εκκλησίας τελείωσε το 1811. Επίσης μαζί με την εκκλησία έκτισαν και το Ελληνικό τους  σχολείο .

 Οι Έλληνες, εδώ έχουν ως βάση την πόλη και ασχολούνται με το λιανικό και χοντρικό εμπόριο. Είναι η πόλη από την οποία διέρχονται τα καραβάνια προερχόμενα από τις παραδουνάβιες Ηγεμονίες για την Πέστη και την Βιέννη.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στο ιστορικό του Ιερού Ναού και ευχαρίστησε τους κατοίκους και την αντιδήμαρχο για την παρουσία τους καθώς και τον Υπουργό Γεωργίας της Ουγγαρίας κ Fazekas Sandor για τη βοήθεια που έδωσε στην περιποίηση του περιβάλλοντος χώρου του Ιερού Ναού.

Στη λειτουργία παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων  ο πρόξενος  της Ελλάδος Ιωάννης Σταματέκος, η Αντιδήμαρχος του Karcag  Kovács Szilvia, ο Σύμβουλος Τύπου Νίκος Βλαχάκης, η πρόεδρος του Ελληνικού-Κυπριακού- Ουγγρικού Συλλόγου Φιλίας  Μάρθα Πολιτίδου και ο Γραμματέας της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησιαστικής  Κοινότητας  Βουδαπέστης Βασίλης Σταματόπουλος   , εκπρόσωποι του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Γεωργίου  καθώς και αρκετοί ομογενείς και Ούγγροι κάτοικοι  του Karcag.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ