Με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης ,  της Α.Θ.Π.  Οικουμενικού Πατριάρχη  κ.κ. Βαρθολομαίου Α,  για την υπογραφή συνεργασίας μεταξύ της Ουγγρικής Δημοκρατίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου,   πραγματοποιήθηκε  διάλεξη στην Ακαδημία επιστημών, η οποία κτίστηκε με την μεγάλη δωρεά του Έλληνα ευεργέτη Σίνα . Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος  αναφέρθηκε  στην αγάπη την οποία δίδαξε ο Χριστός. Συνεχίζοντας τόνισε ότι η αγάπη είναι ο χημικός συντελεστής που ενώνει τους ανθρώπους απαλύνει πάθη, πόνους  και βρίσκει κοινό σκοπό για την ανθρωπότητα. Μέσω της αγάπης βρίσκονται λύσεις για τα προβλήματα των ανθρώπων  και  μέσω της αγάπης θα προχωρήσουμε προς τα εμπρός σαν κοινωνία και σαν άτομα.  Συνεχίζοντας αναφέρθηκε  στον σεβασμό που πρέπει να έχουμε προς το περιβάλλον τονίζοντας ότιOLYMPUS DIGITAL CAMERA όπως σεβόμαστε τον εαυτό μας ,  πρέπει να σεβόμαστε και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και να το παραδώσουμε σωστό στις επόμενες γενιές . Τέλος χαιρετισμό απεύθυνε και ο Υπουργός εξωτερικών της Ουγγαρίας με τον οποίο είχε  μετά το τέλος της διάλεξης ιδιαίτερη συνεργασία μισής ώρας.

 

Ακολούθως   στην  αίθουσα   παρέμειναν οι Έλληνες ομογενείς και οι Ούγγροι ορθόδοξοι.  Μετά τον θερμό χαιρετισμό που απεύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης προς τους παρευρισκομένους ζήτησε από την Ελληνική Ομογένεια ενότητα και στήριξη της πατρίδας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αμέσως μετά  ο εκπρόσωπος της Εξαρχίας στην Βουδαπέστη πατήρ Ιωσήφ Κάλοτα παρουσίασε ένα μικρό πρόγραμμα από το Δημοτικό  σχολείο που είναι υπό την Εξαρχία στην πόλη Keszthely, ακολούθησε ένας χαιρετισμός από την Ευαγγελία Τσαρουχά  του συμπληρωματικού Ελληνικού σχολείου της Βουδαπέστης, από  τον Κ.  Χορευτό της εκκλησιαστικής Κοινότητας του Σέντες  και από την εκκλησιαστική κοινότητα Μπελογιάννη ο  Κώστας Ριζογιάννης.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Ακολούθως ο Βασίλης Σταματόπουλος καλωσόρισε  τον Οικουμενικό Πατριάρχη και μεταξύ των άλλων είπε « Πριν από  14 χρόνια  σας υποδέχτηκε το  Ούγγρο -Ελληνικό επιμελητήριο  που τότε είχε ιδρυθεί. Σήμερα έχουμε την χαρά να σας καλωσορίσουν  η Ελληνική Εκκλησιαστική Κοινότητα της Βουδαπέστης πού  ιδρύθηκε το 1802 από τους έλληνες πραματευτάδες και εκπροσωπεί την πρώτη Διασπορά , ο Ελληνικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ουγγαρίας  που  ιδρύθηκε το 1955 από τους Έλληνες που ήλθαν μετά τον εμφύλιο στην φιλόξενη  Ουγγαρία και αντιπροσωπεύει τη δεύτερη Διασπορά  και ο Διαπολιτιστικός Μακεδονικός Σύλλογος που είναι ο νεώτερος και δημιουργήθηκε για προστατεύσει το όνομα της ΜΑΚΕΟΝΙΑΣ μας και να αποκαταστήσει τους ιερούς τάφους των Ελλήνων που χρονολογούνται από το 17ο -19ο αιώνα». Γι ‘ αυτό και ζητήθηκε από τον Πατριάρχη σε κάποιο μελλοντικό του ταξίδι να επισκεφτεί αυτούς τους τάφους.  Σε ανάμνηση της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Μάρθα Πολιτίδου, Γεώργιος Κουκουμτζής, Δημήτρης Λαδάς και Βασίλης Σταματόπουλος  παρέδωσαν ένα βιβλίο του 1800 που αναφέρεται στην δυναστεία των Árpád και στην σχέση τους με το Βυζάντιο και τον εκάστοτε ορθόδοξο Πατριάρχη και προέρχεται   προσωπική συλλογή του Γεωργίου Κουκουμτζή.

 

Συνεχίζοντας ο Βασίλης Σταματόπουλος ευχήθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Χρόνια Πολλά γιατί στις 29 Φεβρουαρίου είχε τα γενέθλια του. Επίσης τον ενημέρωσε για την πρωτοβουλία του Συλλόγου για  μετονομασία της πλατείας Λένιν σε Μητροπολίτου Μιχαήλ στο Χωριό Μπελογιάννη. Τελειώνοντας  ευχήθηκε    στην επόμενη επίσημη επίσκεψη του  η εκκλησία που έκτισαν οι προγονοί μας να μας  έχει επιστραφεί στην Ελληνική Εκκλησιαστική Κοινότητα γιατί ανήκει σήμερα παράνομα στο Ρωσικό Πατριαρχείο.

 

 Επίσης παρουσίασε  και τον ομογενή ζωγράφο  Γιώργο Τζώρτζογλου ο οποίος παρέδωσε προσωπογραφία  του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και άλλους τρεις πίνακες με ελληνικά στοιχεία του 18 αιώνα (Ακαδημία – Γέφυρα της Αλυσίδας και ένα μέρος της Βουδαπέστης).Τέλος ο πρόεδρος της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης Ουγγαρίας Λαοκράτης Κοράνης χαιρέτησε την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη και μεταξύ των άλλων είπε ότι συμμερίζεται  το πνεύμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και θα προσπαθήσει για την ενότητα των Ελλήνων και θα αγωνιστεί για την επιστροφή της Εκκλησίας που κατέχουν οι Ρώσοι .

Την επομένη υπογράφηκε στο Ουγγρικό Κοινοβούλιο μεταξύ του Πρωθυπουργού Βίκτωρ Όρμπαν και του Οικουμενικού Πατριάρχη η συνεργασία μεταξύ των δύο. Ακολούθησε δείπνο που παρέθεσε ο  Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας .

Βουδαπέστη 3 Μαρτίου 2014

 

Ο Γραμματέας

 

Βασίλειος Σταματόπουλος

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ