Η Βρετανίδα συντηρητική βουλευτής Τερέζα Βίλλιερς καταδίκασε τα σχόλια Εργατικού βουλευτή και πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο σε άρθρο του στην εφημερίδα Τάιμς. Ο κ. Στρο είχε καλέσει τη Βρετανική Κυβέρνηση να μελετήσει σοβαρά την ιδέα για διχοτόμηση της Κύπρου σε δύο κράτη ενώ άσκησε επίσης κριτική στην εκστρατεία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου για το ‘όχι’ στο δημοψήφισμα του Απριλίου του 2004.

Η κ. Βίλλιερς είπε ότι «τα σχόλια το Τζακ Στρο είναι αντίθετα προς μια πολιτική συναίνεση που διαρκεί για δεκαετίες, ότι το νησί της Κύπρου είναι ένα κράτος με βάση το διεθνές δίκαιο και ότι ο λαός του πρέπει να επανενωθεί. Οι Συντηρητικοί το έχουν κάνει πολύ ξεκάθαρο ότι είμαστε ενάντια της διχοτόμησης. Πάντα υποστηρίζαμε τις προσπάθειες που γίνονται από τους Κύπριους για να βρουν μια δίκαιη, διαρκή και ειρηνική διευθέτηση η οποία θα προβλέπει μια επανενωμένη Κύπρο με το λαό της να ζει μαζί σ’ ένα κράτος μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια», πρόσθεσε.

Το άρθρο του κ. Στρο δεν αναγνωρίζει τον πόνο που προκλήθηκε από την εισβολή και τη συνεχή επίδραση που έχει σε χιλιάδες Κυπρίους που έχασαν σπίτια και δικούς τους ανθρώπους, είπε η κ. Βίλλιερς σημειώνοντας πως τα σχόλια του για τη στάση του Τάσσου Παπαδόπουλου στο δημοψήφισμα αποδεικνύει τη θεμελιώδη και λανθασμένη αντίληψη του για μια επιτυχημένη διευθέτηση του Κυπριακού, και «ότι οι Κύπριοι πρέπει να είναι ελεύθεροι να πάρουν τις αποφάσεις μέσω δημοψηφίσματος για το μέλλον, κατόπιν μιας συνολικής και ειλικρινούς συζήτησης».

«Ο Τζακ Στρο είναι από τα αρχαιότερα στελέχη του Εργατικού Κόμματος και είχε θέση για πολλά χρόνια στην Κυβέρνηση του Τόνυ Μπλερ και του Γκόρντον Μπράουν. Οι τελευταίες του δηλώσεις δείχνουν ότι οι Εργατικοί δεν μπορούν να τύχουν εμπιστοσύνης στην Κύπρο», κατέληξε η κ. Βίλλιερς.

Πηγή: ΚΥΠΕ – ΛΕΥΚΩΣΙΑ 12/11/2010

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ