Δεκάδες μετανάστες σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στην Ευρώπη μέσω του ισπανικού θύλακα της Μελίγια. Η Μαδρίτη κατηγορεί τη «μαφία» των διακινητών.Μαδρίτη, απόγευμα Κυριακής. Εκατοντάδες άνθρωποι κατεβαίνουν στους δρόμους, για να διατρανώσουν την αγανάκτησή τους γι αυτό που αποκαλούν «μακελειό της Μελίγια». Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα σύνορα της Ισπανίας με το Μαρόκο το Σαββατοκύριακο, όταν προσπάθησαν να εισέλθουν στην Ευρώπη μέσω του ισπανικού θύλακα της Μελίγια, αλλά βρήκαν μπροστά τους μαροκινούς αστυνομικούς και ισπανούς συνοριοφύλακες, οι οποίοι ήταν αποφασισμένοι να τους εμποδίσουν. Δεκάδες αστυνομικοί τραυματίστηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων.

Για τους διαδηλωτές στη Μαδρίτη, υπεύθυνες για την τραγωδία είναι οι ισπανικές και οι μαροκινές αρχές. «Ένοχοι, ένοχοι», φωνάζουν. Ανεξάρτητη έρευνα για τον εντοπισμό και την τιμωρία των ενόχων ζητούν από την πλευρά τους αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και η υπουργός Εργασίας της Ισπανίας Γιολάντα Ντίαθ, καθώς και άλλα στελέχη της σοσιαλιστικής κυβέρνησης. Αλλά ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ θεωρεί ότι ήδη γνωρίζει τους ενόχους: πρόκειται, λέει, για τη «μαφία των διακινητών», η οποία «είχε οργανώσει μία βίαιη επίθεση 2.000 ανθρώπων στα σύνορα της Μελίγια».

«Δεν υπάρχει μαφία»

Διαφορετική άποψη εκφράζει ωστόσο ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και ειδικός σε θέματα του Μαγκρέμπ Ιγκνάθιο Θεμπρέρο. Ασφαλώς υπάρχουν βίαιες συμμορίες στην Αφρική, αναφέρει, αλλά δεν είναι τόσο επικίνδυνες όσο οι αντίστοιχες στη Λατινική Αμερική. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει καμία μαφία πίσω από τους μετανάστες της υποσαχάριας Αφρικής, που προσπάθησαν να περάσουν στην Μελίγια ή την Θέουτα», λέει. Η Μελίγια και η Θέουτα, ισπανικοί θύλακες στο βόρειο Μαρόκο, αποτελούν τα μοναδικά χερσαία σύνορα της ΕΕ με την αφρικανική ήπειρο. Κατά συνέπεια εκεί εστιάζουν οι μετανάστες τις προσπάθειές τους για να εισέλθουν στην Ευρώπη, αλλά από την άλλη πλευρά εκεί συγκεντρώνουν τις δυνάμεις τους η μαροκινή αστυνομία και η ισπανική συνοριοφυλακή, προσπαθώντας να τους απωθήσουν.

Σε αντίθεση με τον Ισπανό πρωθυπουργό, ο Θεμπρέρο πιστεύει ότι ο πραγματικός λόγος για το «μακελειό της Μελίγια» είναι η επιμονή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να αναθέτουν τη φύλαξη των συνόρων εν είδει εργολαβίας σε αυταρχικά καθεστώτα. «Πρόκειται για χώρες που δεν είναι δημοκρατικές και η αστυνομία τους καταφεύγει σε αυταρχικές μεθόδους», λέει. «Αυτό ακριβώς έγινε το Σαββατοκύριακο στην Μελίγια, αλλά και στον προθάλαμο της Μελίγια, σε μαροκινό έδαφος».

Και η μετανάστευση στον σχεδιασμό του ΝΑΤΟ;

Η Ισπανία ποντάρει κυρίως στο Μαρόκο, αλλά και τις άλλες χώρες του Μαγκρέμπ, από τις οποίες αναμένει να πατάξουν την «παράτυπη μετανάστευση» προς την Ευρώπη. Λέγεται μάλιστα ότι στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που αρχίζει την Τρίτη στη Μαδρίτη, η ισπανική κυβέρνηση θα εισηγηθεί να αντιμετωπίζεται εφεξής και η «παράτυπη μετανάστευση» ως «απειλή ασφαλείας» για τη νότια πτέρυγα της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Θα μάθουμε ποτέ τι ακριβώς έγινε στη Μελίγια; Μάλλον όχι. Ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πόλη Ναντόρ υποστηρίζουν ότι οι αρχές του Μαρόκου κάνουν ό,τι μπορούν για να γίνει το συντομότερο δυνατόν η ταφή των θυμάτων, χωρίς να γίνουν ιατροδικαστικές εκθέσεις ή άλλες διατυπώσεις.

Φράνκα Βελτς (HR)

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ