Η Ντιάνε Κρούγκερ έγινε γνωστή για τον ρόλο της Ωραίας Ελένης στην «Τροία» το 2004. Χθες τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στο Φεστιβάλ των Καννών. Είναι η τρίτη Γερμανίδα που αποσπά τη διάκριση.Η γερμανίδα ηθοποιός Ντιάνε Κρούγκερ έγινε παγκοσμίως γνωστή μέσα από τους ρόλους της σε ταινίες όπως η «Τροία» του Βόλφγκανγκ Πέτερσεν ή «Άδωξοι μπάσταρδη» του Κουέντιν Ταραντίνο. Στο φεστιβάλ των Καννών γνώρισε ωστόσο εχθές τη μεγαλύτερη διάκριση της καριέρας της, βραβευόμενη ως καλύτερη ηθοποιός για τον ρόλο της στην ταινία «Από το πουθενά» (Aus dem Nichts) του Φατίχ Ακίν.

Στην ταινία η 40χρονη ηθοποιός υποδύεται μία νεαρή γυναίκα που χάνει τον άντρα και το παιδί της από βομβιστική επίθεση νεοναζιστικής ομάδας. Η Κρούγκερ μπαίνει βαθιά στον ρόλο της, κλαίει, ουρλιάζει, βιώνει το σοκ της απώλειας και τελικά βρίσκει τη δύναμη να παρασταθεί στο δικαστήριο.

«Είμαι περήφανη που πήρα το βραβείο για τον πρώτο μου ρόλο σε γερμανική ταινία» είπε η γερμανίδα ηθοποιός. «Φατίχ, αδελφέ μου, σε ευχαριστώ που με εμπιστεύτηκες», ήταν τα λόγια με τα οποία ευχαρίστησε τον σκηνοθέτη της ταινίας.

Γερμανικές διακρίσεις και πολιτικές ταινίες

Το χθεσινό βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας ήταν το τρίτο που ήρθε στα χέρια γερμανίδας ηθοποιού στην ιστορία του φεστιβάλ. Προηγούμενες βραβευμένες ήταν η Χάνα Σιγκούλα το 1983 για το φιλμ «Η ιστορία της Πιέρα» και τρία χρόνια αργότερα η Μπάρμπαρα Σούκοβα για την «Ρόζα Λούξεμπουργκ».

Η βράβευση της Κρούγκερ επιβεβαιώνει την επιτυχία του γερμανικού κινηματογράφου στο εξωτερικό. Πέρσι η κωμωδία «Τόνι Έρντμαν» της Μάρεν Άντε απέσπασε πέντε ευρωπαϊκά βραβεία και ήταν υποψήφια για Όσκαρ.

Με το βραβείο καλύτερης ταινίας τιμήθηκε φέτος στις Κάννες η σουηδική ταινία «The Square», μια σάτιρα του κόσμου της σύγχρονης τέχνης από τον σκηνοθέτη Ρούμπεν Όστλουντ, ενώ ο Γιώργος Λάνθιμος και ο Ευθύμης Φιλίππου μοιράστηκαν το βραβείο καλύτερου σεναρίου με την Λιν Ράμσεϊ. Φέτος βραβεύτηκαν επίσης και ταινίες με πολιτικό περιεχόμενο, όπως το «120 Χτυπήματα το Λεπτό» του Ρομπέν Καμπιγιό (Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής), που παρουσιάζει τον αγώνα ακτιβιστών που πάσχουν από AIDS για κοινωνική αποδοχή τη δεκαετία του '90.

Αλίκη Νασούφη (dpa)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ