Το  „πρόγραμμα συνάντησης“ της Γερμανικής Σχολής Αθηνών βραβεύτηκε φέτος με το Βραβείο νέων Waltraud-Netzer  του Συλλόγου  „Κατά της λήθης – Υπέρ της Δημοκρατίας“ (Gegen Vergessen – Für Demokratie e.V.“). Το βραβείο απονέμεται σε προγράμματα νέων που έχουν ως αντικείμενο την ενεργή ενασχόληση με το παρελθόν και / ή προάγουν την ανάπτυξη της ζωντανής δημοκρατίας. Η απονομή του βραβείου που επιδοτείται με  1.500 ευρώ θα γίνει στις 24 Νοεμβρίου στο Ίδρυμα „Τοπογραφία του τρόμου“ στο Βερολίνο. Το βραβείο θα απονείμει ο πρόεδρος της κεντρικής υπηρεσίας πολιτικής παιδείας,  Thomas Krüger.

Αυτή τη χρονιά θα βραβευθούν μαθητές, οι οποίοι, ακόμα και στην περίοδο της κρίσης των σχέσεων,  βοήθησαν την κατανόηση μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων και ασχολήθηκαν από κοινού με την περίοδο της γερμανικής κατοχής κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κάθε χρόνο μαθητές της 10ης τάξης της Γερμανικής Σχολής Αθηνών επισκέπτονται το Δίστομο και τα Καλάβρυτα, εκεί όπου διαπράχτηκαν σφαγές Ελλήνων αμάχων από τους Γερμανούς κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.   Οι νέοι της ΓΣΑ συνεργάζονται με μαθητές των Λυκείων Διστόμου και Καλαβρύτων, εξετάζουν την περίοδο της γερμανικής κατοχής αλλά και σύγχρονα προβλήματα της Ελλάδος. Οργανώνουν συναντήσεις με αυτόπτες μάρτυρες  της εποχής και με ειδικούς, συμμετέχουν σε  εργαστήρια και ομάδες εργασίας, κάνουν δημοσκοπήσεις αλλά και εκδρομές.  Ασχολούνται επίσης με τις προκαταλήψεις που υπάρχουν κατά των Ελλήνων και κατά των Γερμανών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου „Κατά της λήθης – Υπέρ της Δημοκρατίας“ (Gegen Vergessen – Für Demokratie e.V.“),  Wolfgang Tiefensee: „ Οι αλληλοκατηγορίες δεν βοηθούν πια. Αντ΄αυτού είναι σημαντικό να προφυλάξουμε με συγκεκριμένα πρακτικά βήματα τις ελληνογερμανικές σχέσεις από μια μεγάλη κρίση. Αυτόν τον δρόμο ακολουθούν οι μαθητές με το συγκεκριμένο πρόγραμμα. “

Η ΓΣΑ  με χαρά ανακοινώνει τη βράβευση των  προγραμμάτων συνάντησης μαθητών από τη ΓΣΑ, το Δίστομο και τα Καλάβρυτα  με το βραβείο νέων Waltraud Netzer.

Πηγή: Γερμανική Σχολή Αθηνών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ