Διαστάσεις εθνικού ζητήματος έχει λάβει πλέον η παραίτηση του Βρετανού πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον μετά τη διαρροή εγγρἀφων στα οποία αποκαλεί την διακυβέρνηση Τραμπ “αναποτελεσματική” και “ανοργἀνωτη”.Κορυφὠνται οι αντιδρἀσεις υψηλά ιστἀμενων δημοσίων λειτουργὠν σε σχἐση με την πρωτοφανή αντιμετώπιση του πρεσβευτή από τον Μπόρις Τζόνσον. Μετά την δημοσίευση των εκθἐσεων του Σερ Κιμ Ντάροκ από τη Sunday Mail ο πρώην δήμαρχος Λονδίνου και- σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- διαδοχος της Τερέζα Μέι αφησε έκθετο τον πρώτον τη τἀξει Πρἐσβη του Ηνωμἐνου Βασιλείου, αρνοὐμενος να τον στηρίξει και να καταδικάσει τις υβρεις που δέχτηκε από τον πρόεδρο Τραμπ. Μετά την κατακραυγή του Τύπου και της διπλωματικής υπηρεσίας ο Μπόρις Τζόνσον έσπευσε να επανορθώσει, αλλά ήταν αργά. Ο Σερ Κιμ Ντἀροκ είχε ήδη παραιτηθεί.

Εν τω μεταξύ η Μητροπολιτική Αστυνομία, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Αντικατασκοπίας GCHQ, ανακοίνωσε πως ξεκίνησε έρευνα για το άτομο που άφησε να διαρρεύσουν στη βρετανική ταμπλόιντ οι μυστικές εκθέσεις. Η περίπτωση αλλοδαπών χἀκερ ἐχει αποκλεισθεί και σύμφωνα με στους Κυριακάτικους Τάιμς, έχει εντοπιστεί ο δρἀστης. Κυβερνητική πηγή, που δεν κατονομάζεται, αποκαλύπτει πως ο ένοχος έχει ταυτοποιηθεί και οι αρχές συγκεντρὠνουν στοιχεία για την παραπομπή του στη δικαισύνη με την κατηγορία της παραβίασης του νόμου για την προστασία υποθέσεων που αφορούν στην ασφάλεια της χώρας. Πρόκειται για άτομο που έχει πρόσβαση στα αρχεία του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η δημοσιοποίηση των εγγρἀφων αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή εξυπηρετεί την σκληρή ευρωσκεπτικιστική πτἐρυγα του συντηρητικού κόμματος, επισημαίνουν πηγἐς του Φόρειν Όφις. Τέλος, παρά τη σύσταση της αστυνομίας προς τον Τύπο να αποφεύγει δημοσιεύσεις που θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα της χώρας, η διεύθυνση της Synday Mail απαντά πως θα συνεχίσει να προβάλλει θἐματα που αφορούν το σύνολο των πολιτών.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ