Ανάσα για τους Βρετανούς, που βιώνουν τον υψηλότερο πληθωρισμό από το 1978. Η τιμή του βασικότερου γαλακτοκομικού προϊόντος παραμένει 56% υψηλότερη σε σχέση με 3 χρόνια πριν.Δεν χρειάζεται κάποιος να ανατρέξει πολλά χρόνια πίσω για να δει τις τεράστιες διαφορές τιμής βασικών προϊόντων. Μόλις πριν από τρία χρόνια για παράδειγμα και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS), τον Απρίλιο του 2020 η μέση τιμή γάλακτος βρισκόταν στις 43p, δηλαδή στα 43 λεπτά της βρετανικής λίρας. Αυτή η τιμή μάλιστα, κυμαινόταν από 40p έως 49p, από τον Φεβρουάριο του 2008 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2022.

Μέχρι που ήρθε ο Μάρτιος του 2022. Τότε η τιμή του γάλακτος ξεπέρασε το φράγμα των 50 λεπτών και από τότε, σε διάστημα μόλις ενός έτους, η μέση τιμή του έχει ανέβει κατακόρυφα στα 70 λεπτά. Βέβαια, το γάλα είναι μόνο ένα από τα πολλά βασικά προϊόντα του Βρετανού καταναλωτή που έχουν «βαρύνει» τιμολογιακά το καλάθι του. Αυτό έχει οδηγήσει των πληθωρισμό προϊόντων στο 18,2%, για Φεβρουάριο. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει να δει η χώρα από το 1978.

Τώρα η εικόνα αλλάζει. Τρεις από τις φτηνότερες αλυσίδες σουπερμάρκετ στη χώρα Aldi, Lidl και Asda αποφάσισαν να μειώσουν την τιμή λιανικής του γάλακτος κατά 5 πένες. Αυτό σημαίνει ότι στα ράφια τους, η τιμή του γάλακτος του 1 pint (568ml) θα μειωθεί στα 90 λεπτά από 95, στα 2 pints στις 1,25 λίρες από 1,30 και για τα 4 pints στο 1,55 λίρες από 1,65.

Η κίνηση των τριών σουπερμάρκετ ακολούθησε την πρότερη απόφαση των διασημότερων καταστημάτων της χώρας, του Sainsbury’s και του Tesco,λίγες ημέρες πριν.

Εννιά στους δέκα Βρετανούς ανησυχούν για το κόστος βασικών προϊόντων

Σύμφωνα με εκπροσώπους των πέντε σουπερμάρκετ η απόφαση ελήφθη διότι οι τιμές χονδρικής έχουν αρχίσει να μειώνονται. Το Sainsbury’s δήλωσε ότι «δουλεύουμε σκληρά ώστε να διατηρήσουμε τις τιμές των βασικών προϊόντων όσο πιο χαμηλά γίνεται παρά την αύξηση στα κόστη» ενώ και το Tesco παραδέχτηκε ότι ήταν «μια πραγματικά δύσκολη χρονιά για τους καταναλωτές». Από κοινού παράλληλα εκπρόσωποι και των πέντε σουπερμάρκετ διαβεβαίωσαν ότι η μείωση δεν θα πλήξει τους αγρότες.

Αναλυτές εκτιμούν ότι τέτοιου είδους μειώσεις είναι ένα πιθανό σημάδι ότι το καλάθι των βασικών προϊόντων ίσως αρχίσει να εξομαλύνεται. Είναι κάτι που χρειάζονται οι Βρετανοί, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της τράπεζας Barclays στις 11 Απριλίου, σχεδόν 9 στους 10 καταναλωτές ανησυχούν για την αύξηση των τιμών στα βασικά προϊόντα, ενώ το 62% από αυτούς προσπαθεί να βρει τρόπους ώστε να μειώσει το κόστος των εβδομαδιαίων αγορών.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ