Μισό εκατομμύριο εργαζομένων σε δημόσιους τομείς βρίσκονται σήμερα εκτός εργασίας ζητώντας αυξήσεις. Η συντηρητική κυβέρνηση μοιάζει ανήμπορη να αντιστρέψει την κατάσταση.Θα ήταν ίσως πιο εύκολο να αναφέρουμε σήμερα ποιες από τις δημόσιες βρετανικές υπηρεσίες βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία παρά το πόσες είναι εκτός. Η πρώτη ημέρα του Φεβρουαρίου υποδέχεται έναν ακόμα μήνα απεργιακών κινητοποιήσεων. Δεν ξαφνιάζει πλέον τους Βρετανούς, όμως σίγουρα τους κάνει να αναρωτιούνται το πότε θα επανέλθει η χώρα σε πλήρη κανονικότητα. Μέχρι τότε συνεχίζει να καταρρίπτει ρεκόρ… Ο υψηλότερος πληθωρισμός των τελευταίων 40 ετών, υψηλά επιτόκια που είχε να δει η χώρα από την κρίση του 2008 και τώρα η μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση της τελευταίας 12ετίας.

Οι αριθμοί χαρακτηριστικοί, καθώς σήμερα το πρωί 500.000 εργαζόμενοι έχουν κατέβει σε απεργία. Ανάμεσα σε αυτούς δάσκαλοι, πανεπιστημιακοί, οδηγοί τραίνων και λεωφορείων, δημόσιοι λειτουργοί σε 124 κρατικές υπηρεσίες, όπως οι συνοριοφύλακες στα αεροδρόμια και στα λιμάνια. Τα αιτήματα τους κοινά. Αύξηση των μισθών, καλύτερες συνθήκες εργασίας και διασφάλιση των εργασιακών θέσεων. Όμως μοιάζει ότι εργαζόμενοι και κυβέρνηση βρίσκονται μακριά από την εύρεση μιας λύσης.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης έχουν ζωντανή μετάδοση των απεργιών, στο Twitter στην κορυφή των βρετανικών αναζητήσεων βρίσκεται το hashtag #WalkoutWednesday, δηλαδή #ΑπεργιακήΤετάρτη ενώ αναλυτικά ρεπορτάζ δείχνουν πόσοι και από ποια υπηρεσία απεργούν, το μισθό που λαμβάνουν και την αύξηση που ζητούν, την θέση της κυβέρνησης και την στήριξη που λαμβάνουν από τον κόσμο. Ανάμεσα σε αυτά τα στοιχεία ξεχωρίζει το ζήτημα των αμοιβών καθώς αποδεικνύει την σταθερή και αντίθετη θέση μεταξύ των δυο πλευρών: στα αιτήματα των υπαλλήλων η αύξηση των μισθών βρίσκεται σε διψήφια ποσοστά ενώ της κυβέρνησης σε χαμηλά μονοψήφια.

Ποιοι είναι όμως σήμερα σε απεργία και γιατί;

Πάνω από 100.000 δάσκαλοι από το συνδικάτο NEU (National Education Union), αριθμός που επηρεάζει 23.000 από τα 26.000 σχολεία που υπάρχουν σε Αγγλία και Ουαλία. Όμως και στην Σκωτία είναι κάποια κλειστά. Γενικά και σύμφωνα με τα δεδομένα των συνδικάτων το 85% των σχολείων είναι σήμερα μερικώς ή ολοκληρωτικά με κλειστές αίθουσες. Ο συγκεκριμένος κλάδος είναι και αυτός που απασχολεί πιο έντονα τα βρετανικά μέσα. Οι δάσκαλοι είχαν να κάνουν απεργία από το 2016 ενώ σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Ερευνών (Institute for Fiscal Studies), μέσα σε μία δωδεκαετία και σε πραγματικούς όρους ο μισθός των δασκάλων μειώθηκε κατά 11%.

Τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι ο αριθμός αυτός βρίσκεται στο 23% και ζητούν τουλάχιστον 10% αύξηση. Επισημαίνεται ότι οι περισσότεροι δάσκαλοι και καθηγητές έλαβαν πέρυσι σε Αγγλία και Ουαλία ένα 5% αύξηση στους μισθούς τους, στην Β. Ιρλανδία ένα 3,2% και στη Σκωτία άγγιξε το 6,85%. Το συνδικάτο NEU καταγγέλλει σήμερα ότι «η κυβέρνηση δεν δείχνει καν να έχει την πρόθεση να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» ενώ την κατηγορεί για «ψεύτικες δηλώσεις ότι οι συζητήσεις προχωρούν».

Η πλευρά της κυβέρνησης σταθερή. Επιμένει ότι «δεν είναι ρεαλιστικό να δώσουμε μια αύξηση που θα πιέσει τον πληθωρισμό» ενώ επεσήμανε ότι έχει ήδη έχει εξαγγείλει 2 δισεκατομμύρια πόρους για την παιδεία. Η διαφωνία μεταξύ των δύο βρίσκεται σε τέτοιο επίπεδο, ώστε ακόμα και η υπουργός Παιδείας Τζίλιαν Κίγκαν δήλωσε ότι η «πλειονότητα των σχολείων είναι σήμερα ανοιχτά». Η παιδεία βρίσκεται σε επιπρόσθετη κρίση καθώς και οι πανεπιστημιακοί σε 150 πανεπιστήμια της χώρας έκλεισαν σήμερα τα βιβλία.

Χειρόφρενο σε τραίνα και λεωφορεία

Στις μεταφορές το συνδικάτο των οδηγών τραίνων της Aslef είναι αυτό που τράβηξε χειρόφρενο και που παγώνει 15 σιδηροδρομικές υπηρεσίες που ενώνουν την χώρα. Βέβαια αναπόφευκτα θα επηρεαστούν και άλλοι σταθμοί λόγω της απεργίας. Παράλληλα, χειρόφρενο τραβούν και οι 1900 οδηγοί του συνδικάτου Abellio που εξυπηρετούν λεωφορεία του Λονδίνου.

Η διαφωνία για τις μεταφορές είναι γνωστή. Οι εργαζόμενοι εκτός ότι ζητούν αύξηση τουλάχιστον 10% προσπαθούν παράλληλα να διασφαλίσουν τις εργασιακές τους θέσεις. Το τελευταίο συγκρούεται έντονα με τις βλέψεις των εταιρειών που κάνουν λόγω για απαραίτητες περικοπές που έχουν ως στόχο «τον εκμοντερνισμό του συστήματος». Επισημαίνεται ότι η στήριξη του κόσμου για τις συγκεκριμένες απεργιακές κινητοποιήσεις έχει μειωθεί σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις στο 44%.

Τέλος, καθυστερήσεις και ακυρώσεις έχουν δημιουργηθεί ήδη στα αεροδρόμια λόγω της απεργίας στον έλεγχο διαβατηρίων αλλά και τραίνων. Για παράδειγμα, οι υπηρεσίες express δεν λειτουργούν σε Heathrow και Gatwick ενώ καθυστερήσεις έχουν σημειωθεί στον συνοριακό βρετανικό έλεγχο του Καλαί και της Δουνκέρκης. Μένει να δούμε τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες καθώς στις 6 Φεβρουαρίου έχουν προγραμματιστεί απεργίες στον τομέα της υγείας.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ