Σφίγγει ο κλοιός για τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις. Ο Πούτιν επιστρατεύει απόστρατους. Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε χορήγηση επιπλέον στρατιωτικoύ εξοπλισμού στην Ουκρανία.Ενάμιση μήνα μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σφίγγει ο κλοιός για τις στρατιωτικές δυνάμεις της Μόσχας. Με σημερινή ανάρτησή της στο Twitter η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας επισημαίνει ότι ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να καταγράφει καθημερινά τεράστιες απώλειες. Σύμφωνα μάλιστα με τις βρετανικές πληροφορίες, ως λύση απελπισίας, ο Πούτιν επιστρατεύει απόστρατους από το 2012 και μαχητές από το μη αναγνωρισμένο από τη Μολδαβία κράτος της Υπερδνειστηρίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Πούτιν προχώρησε σε αλλαγή του διοικητή στρατού των δυνάμεων στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNN ο Ρώσος διόρισε τον βετεράνο στρατηγό Αλεξάντερ Ντβορνικόφ για να κατευθύνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Ο Ντοβρνικόφ έχει μεγάλη εμπειρία από τον πόλεμο στη Συρία και μέχρι πρόσφατα ήταν διοικητής στη νότια στρατιωτική περιφέρεια της Ρωσίας. Το 2016 ο Πούτιν του απένειμε το μετάλλιο του ήρωα της Ρωσικής Συνομοσπονδίας για τις υπηρεσίες του στη Συρία. Επίσημα η αλλαγή διοίκησης δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η ανελέητη πολιορκία και ο βομβαρδισμός του Χαλεπίου με μεγάλες απώλειες στον άμαχο πληθυσμό έγινε την εποχή που ήταν εκεί διοικητής.

«Νέα κανονικότητα στην ευρωπαϊκή ασφάλεια»

Ταυτόχρονα και το ΝΑΤΟ αυξάνει την πίεση. Σε αποκλειστική συνέντευξη στην κυριακάτικη Telegraph, ο επικεφαλής της συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, προανήγγειλε την μόνιμη εγκατάσταση στρατιωτικών δυνάμεων στους νατοϊκούς συμμάχους που συνορεύουν με την Ρωσία, δηλαδή τις χώρες της Εσθονίας, Λετονίας, Λιθουανίας και Πολωνίας.Δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «αυτό που βλέπουμε τώρα είναι μια νέα πραγματικότητα, είναι μία νέα κανονικότητα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια». Την ίδια ώρα και η Βρετανία ενισχύει την άμυνα της Ουκρανίας με την αποστολή ακόμα περισσότερου και βαρύτερου στρατιωτικού εξοπλισμού. Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος μετέβη το Σάββατο αιφνιδιαστικά στο Κίεβο, ανακοίνωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποστείλει 120 τεθωρακισμένα οχήματα και θα γίνει η πρώτη χώρα που στέλνει τέτοιου τύπου εξοπλισμό.

Παράλληλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός προανήγγειλε την αποστολή αντιπλοϊκών πυραύλων, μόλις δυο μέρες μετά από την ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ για στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 100 εκατομμυρίων λιρών. Στον εξοπλισμό αυτόν συμπεριλαμβάνονται πάνω από 800 αντιαρματικοί πύραυλοι, επιπρόσθετα αντιαεπορικά και αντιαρματικά συστήματα, περιπλανώμενα πυρομαχικά και υλικό προστασίας όπως κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα. Με αυτό τον τρόπο η Βρετανία θέλει να αποδείξει τα αντανακλαστικά της απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα καθώς αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο της βρετανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ξεπερνά πλέον τις 350 εκατομμύρια λίρες.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ