Από τα βίντεο καμερών παρακολούθησης εξάγεται το ασφαλές συμπέρασμα πως οι δράστες της δολοφονικής απόπειρας κατά του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του είναι Ρώσοι.Η βρετανική αστυνομία γνωρίζει την ταυτότητα των δραστών της δολοφονικής απόπειρας κατά του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του. Από τα βίντεο των καμερών παρακολούθησης εξάγεται το ασφαλές συμπέρασμα πως οι δράστες είναι Ρώσοι. Η αστυνομία διαθέτει διασταυρωμένα στοιχεία με τις λίστες εισόδου στη χώρα των Ρώσων που αποτυπώνουν οι κάμερες έξω από το εμπορικό κέντρο του Σάλσμπερι στη δυτική Αγγλία, όπου τον περασμένο Μάρτιο βρέθηκαν αναίσθητοι ο πατέρας και η κόρη Σκρίπαλ.

Αυτόν το μήνα δηλητηριάστηκε, επίσης από τον νευροτοξικό παράγοντα νοβιτσόκ, ζεύγος Άγγλων που βρήκε στο πάρκο μπουκάλι αρώματος το οποίο περιείχε την θανατηφόρα ουσία. Η γυναίκα πέθανε και ο άνδρας χαροπαλεύει στην εντατική.

Κίνδυνος περαιτέρω επιδείνωσης των σχέσεων με τη Μόσχα

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του πρακτορείου Press Association, που επικαλείται πηγή με γνώση των ερευνών, η αστυνομία δεν έχει καμιά αμφιβολία για την ταυτότητα των δραστών. Επισήμως οι αρχές αρνούνται να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν το δημοσίευμα, ωστόσο ειδικοί που παρακολουθούν στενά την υπόθεση, κρίνουν την πληροφορία ως καθόλα αξιόπιστη. Αν όντως επιβεβαιωθεί και από επίσημα χείλη, οι σχέσεις Βρετανίας-Ρωσίας θα επιδεινωθούν ακόμα περισσότερο σε μια μη ευνοϊκή συγκυρία. Αυτό θα αποτελούσε ένα επιπλέον πρόβλημα για την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, η οποία… παρά τρίχα απέφυγε την καταψήφιση του σχεδίου της για το Brexit στην ψηφοφορία της Τρίτης στη Βουλή, χάριν της στήριξης τεσσάρων βουλευτών των Εργατικών που συντάχθηκαν μαζί της.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ