Η καταδίκη νεαρού αστυνομικού στη Μεγάλη Βρετανία για συμμετοχή σε νεοναζιστική οργάνωση εντείνει την κριτική που ασκείται τελευταία στη βρετανική αστυνομία.Ο 22χρονος Μπέντζαμιν Χάναμ, αστυνομικός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, καταδικάστηκε χθες 1 Απρίλιου 2021 από το Central Criminal Court για τη συμμετοχή του σε ακροδεξιά νεοναζιστική ομάδα και έγινε έτσι ο πρώτος στην ιστορία της βρετανικής αστυνομίας που καταδικάζεται για τρομοκρατικό αδίκημα.

Η δίκη στο Old Bailey (Central Criminal Court ) τον έκρινε ένοχο για τα αδικήματα της συμμετοχής στην ακροδεξιά εξτρεμιστική ομάδα National Action, για ψευδή δήλωση και πλαστογραφία εντύπων κατά τη διαδικασία ένταξής του στην Μητροπολιτική Αστυνομία, για φωτογραφίες και έντυπα νεοναζιστικού περιεχομένου και για κατοχή τρομοκρατικών υλικών, όπως μαχαίρια μάχης και αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί.

Η ακροδεξιά οργάνωση National Action χαρακτηρίστηκε από τις βρετανικές αρχές ως τρομοκρατική και παράνομη τον Δεκέμβριο του 2016, μετά από αναρτήσεις τους στα social media που εξέφραζαν χαρά και ικανοποίηση για τη δολοφονία της βουλευτού των Εργατικών Τζο Κοξ. Μεταξύ άλλων, μέλος της έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη μετά την ομολογία του ότι σχεδίαζε τη δολοφονία της βουλευτού των Εργατικών Ρόζι Κούπερ.

Πλήγμα για τη βρετανική αστυνομία

Σύμφωνα με τα στοιχεία ο 22χρονος συμμετείχε στην ακροδεξιά οργάνωση από τον Μάρτιο του 2016, σε ηλίκια μόλις 17 ετών, ενώ στο σώμα της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου εντάχθηκε το 2018, χωρίς να εξετασθεί διεξοδικά το προφίλ του.

Στις 5 Μαρτίου του 2020 συνελήφθη στο σπίτι του στο Βόρειο Λονδίνο, μετά από έρευνα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, καθώς ταυτοποιήθηκε το όνομά του στο ακροδεξιό φόρουμ «Iron March» στο ίντερνετ. Στην έφοδο που πραγματοποιήθηκε βρέθηκαν χειρόγραφα που επιβεβαιώνουν τη συμμετοχή του στην οργάνωση καθώς και οπτικοακουστικό υλικό, όπου ο ίδιος φαίνεται να συμμετέχει σε δραστηριότητες μελών της οργάνωσης, όπως προπονήσεις μποξ αλλά ακόμα και χάραξη γκραφίτι με νεοναζιστικά σύμβολα σε τοίχους.

Το δικαστήριο χθες μαζί με την καταδίκη του Χάναμ αποφάσισε και την άρση της απαγόρευσης της δημοσιοποίησης της υπόθεσης, μετά και την ομολογία του 22χρονου αστυνομικού για κατοχή άσεμνων φωτογραφιών ανηλίκων, που θα εκδικαστεί ξεχωριστά.

Η ποινή του 22χρονου αναμένεται να ορισθεί στις 23 Απριλίου, ενώ η υπόθεση αυτή προστίθεται ως ένα ακόμα πλήγμα για την βρετανική αστυνομία μετά τη δολοφονία της Σάρα Έβεραρντ από αστυνομικό τον περασμένο μήνα.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ