Στο 1.000.000 υπολογίζονται ετησίως οι εποχικοί εργαζόμενοι στη Γαλλία εκ των οποίων σχεδόν το 30% στον γεωργικό τομέα. Η πανδημία εμπόδισε πολλούς από αυτούς να μεταβούν φέτος από τις πατρίδες τους στη Γαλλία.Στη Κορσική για παράδειγμα εδώ και χρόνια απασχολούνται εποχικοί εργάτες από το Μαρόκο. Και αυτήν την εποχή οι Κορσικανοί καλλιεργητές πέρασαν μεγάλη αγωνία για τις περίφημες κλημεντίνες του νησιού που με παραγωγή 30.000 τόνους ετησίως αποτελούν το δεύτερο πιο σημαντικό αγροτικό προϊόν μετά τα σταφύλια.

Ναύλωσαν πέντε αεροσκάφη

Οι κλημεντίνες κινδύνευσαν να μείνουν στα δέντρα εάν δεν δραστηριοποιούνταν οι ίδιοι οι καλλιεργητές για να φέρουν με δική τους πρωτοβουλία εργατικά χέρια από το Μαρόκο. Πέντε αεροπλάνα ναύλωσαν τελικά, τα οποία από την Παρασκευή θα μεταφέρουν 900 Μαροκινούς εργάτες στο νησί της Κορσικής.

Λόγω της πανδημίας η διαδικασία είναι περίπλοκη με τεστ και ελέγχους στη χώρα τους πριν επιβιβαστούν, με τεστ και ελέγχους κατά την άφιξή τους στην Κορσική, αλλά και ελέγχους κατά τη διαμονή τους. Ίσως η κοινή δράση των κορσικανών αγροτών να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλους καλλιεργητές εντός και εκτός Γαλλίας.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ