Σκάνδαλα διαφθοράς και συνθήματα κατά των μεταναστών και της Ευρώπης στιγματίζουν τον γαλλικό προεκλογικό αγώνα. Γάλλοι καλλιτέχνες αντιδρούν με συναυλίες και άλλες καλλιτεχνικές δημιουργίες.Φλεγόμενα αυτοκίνητα, νεαροί κουκουλοφόροι, γυναίκες με μαντήλα: Μοτίβα ενός μηνμειώδους έργου με σκηνές και ανθρώπους από τα προάστια του Παρισιού που είναι γνωστά για τα κοινωνικά τους προβλήματα. Στη συνοικία Κλισί σου Μπουά τον Οκτώβριο του 2005 ξεκίνησαν βίαια επεισόδια που διήρκεσαν μέρες αφήνοντας πίσω τρεις νεκρούς και 130 τραυματίες.

Με τη μήκους 36 μέτρων φωτογραφική του εγκατάσταση ο καλλιτέχνης του δρόμου με το προσωνύμιο JR θυμίζει ότι από τις ταραχές που σημειώθηκαν πριν από 15 και πλέον χρόνια δεν άλλαξε σχεδόν τίποτα. Το έργο του αποτελείται από 700 πορτρέτα κατοίκων από τις «προβληματικές» συνοικίες Κλισί και Μοντφερμέιγ. Ασπρόμαυρες φωτογραφίες που τράβηξε από τον περασμένο Δεκέμβριο ο 34χρονος καλλιτέχνης, που είναι παγκοσμίως γνωστός για τις μεγάλες φωτογραφικές αφίσες του. Η καλλιτεχνική του εγκατάσταση με εμβαδόν 150 τ.μ. είναι μια καλλιτεχνική κραυγή ενόψει του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών την Κυριακή 23 Απριλίου. Ο JR γνωρίζει από πρώτο χέρι τις δυσχερείς συνθήκες στα γαλλικά προάστια. Εξάλλου και ο ίδιος μεγάλωσε εκεί, γεννημένος το 1983 στο Μοντφερμέιγ.

Τραγουδιστές ενώνουν τις φωνές τους κατά του λαϊκισμού

Μήνυμα ενάντια στην ανθρώπινη εξαθλίωση και την κοινωνική ανισότητα επιχειρούν να στείλουν και εκπρόσωποι της μουσικής σκηνής. Ο δημοφιλής ντι-τζέι The Avener, το ποπ συγκρότημα Naive New Beaters και ο σταρ της ρέγκε Naaman ένωσαν την Κυριακή που πέρασε τις φωνές τους για περισσότερη αλληλεγγύη.

Δεν θέλουμε άλλους διεφθαρμένους πολιτικούς και βουλευτές που δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους, είπε ο Λυκ Μπαρουέτ, συνιδρυτής του κινήματος κατά του AIDS Solidarité Sida, το οποίο διοργάνωσε τις συναυλίες. Ο ίδιος τόνισε ότι θέλει μια Γαλλία ανοιχτή στον υπόλοιπο κόσμο και προειδοποίησε για τον εντεινόμενο πολιτικό λαϊκισμό.

Ο Λυκ Μπαρουέτ προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν νέες συναυλίες και εκδηλώσεις το επόμενο διάστημα. Εξάλλου η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν αναμένεται να φτάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 7 Μαΐου, όπου εκτιμάται ότι βρεθεί αντιμέτωπη με τον ανεξάρτητο υποψήφιο Εμμανουέλ Μακρόν.

Οι εκπρόσωποι της τέχνης και του πολιτισμού ελπίζουν να βάλουν το δικό τους λιθαράκι για να επηρεάσουν θετικά το πολιτικό σκηνικό στη χώρα τους.

Ζαμπίνε Γκλάουμπιτς (dpa) / Άρης Καλτιριμτζής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ