Στην εποχή του κορωνοϊού οι εκκλησίες είναι κλειστές και γάμοι γίνονται στα δημαρχεία, πολλές φορές μόνο με το ζευγάρι. Τα σχέδια τινάζονται στον αέρα, η χαρά της προσμονής εξανεμίζεται.Στην εκκλησία ή στο δημαρχείο με νυφικό και μάσκα στο πρόσωπο; Στην εποχή του κορωνοϊού όλα είναι πιθανά. Υπάρχει όμως και μια εναλλακτική που βίωσαν πρόσφατα η Μερλένα και ο Σεμπάστιαν Στέρνμπεργκ στο δημαρχείο σε συνοικία του Αμβούργου. Ένα κομμάτι από πλεξιγκλάς χώριζε το ζευγάρι από την υπάλληλο του δήμου, και έτσι οι νεόνυμφοι φόρεσαν από μια άσπρη μάσκα που έγραφε “κύριος” και “κυρία” μόνο για τις ανάγκες φωτογράφισης μετά την τελετή. Πάρτι και γιορτές με πολλούς καλεσμένους είναι κάτι το αδιανόητο αυτήν την εποχή. Όποιος μάλιστα θέλει να τελέσει θρησκευτικό μυστήριο, θα πρέπει να το αναβάλει. Ακόμη και η πρόταση της Γερμανικής Διάσκεψης Επισκόπων για σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στις εκκλησίες συνιστά αναβολή του θρησκευτικού γάμου.

Γάμος με άδειες καρέκλες;

Ραντεβού για πολιτικούς γάμους γίνονται, αλλά η τελετή περιορίζεται στους απόλυτα απαραίτητους παρόντες. “Ο νέος ιός απωθεί τον ρομαντισμό” λέει ο Χέλμουτ Ντέντι, διευθυντής του Επιμελητηρίου Δήμων και Κοινοτήτων συμπληρώνοντας ότι εκτός από το ζευγάρι παρόντες επιτρέπεται να είναι μόνο οι κουμπάροι, και μάλιστα σε ορισμένα δημαρχεία ούτε κι αυτοί. Στην περίπτωση της Μαρλένα και του Σεμπάστιαν ήταν αδύνατο να γίνει ο γάμος τους με την παρουσία της οικογένειας και των φίλων τους. Παρόλα αυτά το ζευγάρι αποφάσισε να μην αναβάλει την ημερομηνία. Στην αίθουσα ήταν μόνοι. Ο υπάλληλος του δήμου και ένας συνάδελφός του ήταν οι κουμπάροι. “Κανείς δεν κατάλαβε ότι παντρευτήκαμε, ήταν περίεργη ατμόσφαιρα” διηγείται η 26χρονη Μαρλένα.

“Εκείνη τη στιγμή μου φάνηκε περίεργο άλλα εκ των υστέρων το βρίσκω αστείο, τελικά για μας σημασία έχει ότι ενώσαμε τις ζωές μας, είπαμε το μεγάλο ναι”. Αντίθετα, γάμος με άδειες καρέκλες είναι κάτι το αδιανόητο για την Σαμπρίνα και τον Φάμπιαν. Γι αυτό αποφάσισαν να αναβάλουν την τελετή και τη γιορτή από τέλος Μαΐου σε τέλος Αυγούστου. Σχεδόν το 1/3 των ζευγαριών κάνει ακριβώς το ίδιο, λέει ο Χέλμουτ Ντέντι. Η Σαμπρίνα ελπίζει ότι με την χρονική μετάθεση του γάμου, θα μπορεί να προσκαλέσει και ανθρώπους από ευπαθείς ομάδες. Τόσο βέβαιο δεν είναι. “Υπάρχει και το ενδεχόμενο να πρέπει να σκεφτούμε και ένα τρίτο εναλλακτικό σχέδιο” λέει.

Ο Χέλγκε Μπράουν, υπουργός Καγκελαρίας, απέτρεψε πριν από λίγες ημέρες τον σχεδιασμό μεγάλων οικογενειακών γιορτών, όπως γάμων, το καλοκαίρι. “Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αναβολής, σε περίπτωση που ο νέος ιός παραμείνει ενεργός όλο το καλοκαίρι”, είπε. Πάντως εκείνο που απαγορεύεται μέχρι τέλος Αυγούστου είναι εκδηλώσεις με πάνω από 1000 άτομα. “Επειδή οι γάμοι συνήθως δεν είναι εκδηλώσεις αυτού του διαμετρήματος, δεν μένει παρά να δούμε πώς θα είναι οι αποφάσεις” σχολιάζει ο Σύνδεσμος Σχεδιαστών Γάμων, που ελπίζει σε άμεση χαλάρωση των μέτρων. Για κάθε ενδεχόμενο πάντως ακύρωσε γάμους προγραμματισμένους για τον Μάιο και τον Ιούνιο.

“Εξανεμίζεται η χαρά της προσμονής”

Σημαντική όμως είναι και η παρατήρηση του υπουργού Καγκελαρίας. “Από επιδημιολογικής άποψης δεν είναι για την ώρα σωστό, εάν κάνει κανείς εκδηλώσεις με 150 καλεσμένους από όλην την Γερμανία”. ΄Αρα, πολλές οι αβεβαιότητες. “Νέα ημερομηνία, νέος φωτογράφος, νέος τόπος για την τελετή, η αναβολή ενός τέτοιου γεγονότος δεν είναι κάτι το απλό” λέει η Σαμπρίνα. “Αλλά και οικονομικά έχουμε τύχη, γιατί πολλοί πάροχοι υπηρεσιών γάμων κάνουν καλύτερες τιμές, αλλά η παρόλα αυτά η πρόκληση είναι μεγάλη. Υπάρχουν πολλά συναισθήματα που παίζουν ρόλο, οργανωτικά θέματα και αβεβαιότητες. Ποια είναι η σωστή και ποια η λάθος απόφαση; Τέλος Αυγούστου ή είναι και πάλι νωρίς;. Όλα αυτά επιβαρύνουν τη διάθεση”, ομολογεί η Σαμπρίνα. “Σε κάθε περίπτωση η χαρά της προσμονής έχει εξανεμιστεί και ελπίζω κάποια στιγμή να επιστρέψει”. Πάντως ο τόπος του γάμου τους και η διαδικασία παραμένουν οι ίδιοι, αλλά δεν είναι ό,τι καλύτερο θα επέλεγαν εάν δεν υπήρχε ο κορωνοϊός. Ακόμη και η ημερομηνία γάμου στις βέρες έπρεπε να αλλάξει.

Στο ίδιο κύμα αμφιβολιών βρίσκονται η Μερλένα και ο Σεμπάστιαν. Πολύ θα ήθελαν να έκαναν την γαμήλια γιορτή στη Δανία, αλλά τα σύνορα έχουν κλείσει μέχρι τις 10 Μαΐου και η γιορτή είχε προγραμματιστεί για τις 9 Μαΐου. Η αναβολή για του χρόνου ήταν μονόδρομος, ευτυχώς οικονομικά δεν θα έχουν απώλειε γιατί εξασφάλισαν ένα κουπόνι δώρου. Τι θα γίνει όμως με το γαμήλιο ταξίδι δύο εβδομάδων στο Μπαλί, που έχουν προγραμματίσει για τον Νοέμβριο; “Και πάλι αβεβαιότητα, και πάλι θα πρέπει να κάνουμε σκέψεις, θα γίνει το ταξίδι ή όχι,” προβληματίζεται η Μαρλένα. “Η χαρά της προσμονής δεν υπάρχει, όταν δεν ξέρουμε τι θα πρέπει να κάνουμε”.

Ραχήλ Μποσμάιερ/ dpa

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ