Στη δεύτερη φάση χαλάρωσης των μέτρων περνά η Γαλλία, δίνοντας ιδιαίτερη βάση στον τομέα της εκπαίδευσης, καθώς ανοίγουν τα σχολεία σε όλη τη χώρα. Εθελοντική η προσέλευση και 100% η συμμόρφωση στο πρωτόκολλο υγείας.Κατά την πρώτη φάση της χαλάρωσης των μέτρων στις 11 Μαίου είχαν ανοίξει μόνο νηπιαγωγεία και δημοτικά με μια πληρότητα 80% – από σήμερα όμως ανοίγουν όλα τα σχολεία στην Γαλλία. Παρ’ ότι η προσέλευση στις σχολικές αίθουσες παραμένει εθελοντική, η κυβέρνηση στοχεύει σε 100% πληρότητα και σε απόλυτη συμμόρφωση στο πρωτόκολλο υγείας: 15 παιδιά ανά τάξη, τήρηση των αποστάσεων και εναλλασσόμενη η παρουσία των μαθητών στις αίθουσες. Μάλιστα για το απολυτήριο σπουδών «Μπακαλορεά» καταργήθηκαν οι προφορικές εξετάσεις και ο βαθμός θα δοθεί κατόπιν συνεχούς παρακολούθησης.

Εν τω μεταξύ στις πόλεις, μοσχοβόλησε ο καφές σήμερα το πρωί με το άνοιγμα των καφε. Με χαμόγελα οι πρώτοι πελάτες απόλαυσαν καφέ και κρουασάν για πρωινό στα τραπεζάκια που είχαν τοποθετηθεί στους δρόμους του Παρισιού. Η τήρηση των αποστάσεων στα πεζοδρόμια είναι βέβαια η μεγαλύτερη σπαζοκεφαλιά, γι’ αυτό η δήλωση της δημάρχου Αν Ινταλγκό ότι δεν θα χρεώσει παραπάνω τους μαγαζάτορες για τυχόν επεκτάσεις στα πεζοδρόμια ακούστηκε σαν θείο δώρο.

Για να φτάσει στο υπουργείο Οικονομικών πέρασε με τα πόδια σήμερα το πρωί από την πλατεία της Βαστίλης και ο υπουργός οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ. Παρ’ όλη την καλή διάθεση, αποτόλμησε να δηλώσει σε δημοσιογράφους που τον ακολουθούσαν, ότι η ύφεση θα φθάσει το πρωτοφανές για τη Γαλλία 11% και όχι 8% που περίμεναν.

Από σήμερα καταργείται και ο περιορισμός της ακτίνας 100 χιλιομέτρων από την κύρια κατοικία για τις μετακινήσεις των πολιτών, προκαλώντας μεγάλη ανακούφιση σε όσους ο κορωνοιός είχε απομονώσει από οικογένειες και φίλους.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ