Μετά τα «κίτρινα γιλέκα» σειρά έχουν τα «μπλε γιλέκα», τα οποία δεν είναι άλλα από τους αστυνομικούς, οι οποίοι διεκδικούν δεδουλευμένα και μισθολογικές αυξήσεις. Σήμερα ξεκινούν οι διαμαρτυρίες.Κατ' εικόνα και ομοίωση με τα «κίτρινα γιλέκα», αστυνομικοί και χωροφύλακες είναι αυτοί που παίρνουν τώρα τη σκυτάλη της διαμαρτυρίας, και όσο και εάν φαντάζει παράξενο σκοπεύουν να κατέβουν και αυτοί στα Ηλύσια.

Ήδη από σήμερα ορισμένα συνδικάτα καλούν τα μέλη τους για μια ελάχιστη υπηρεσία και αυτό μόνο ύστερα από επείγουσες κλήσεις, για αύριο δε, θα ισχύει το σύνθημα «αστυνομικά τμήματα-κλειστά» και την Πέμπτη συγκέντρωση στην πλατεία Κλεμανσώ στα Ηλύσια.

Το κάλεσμα για τις 9,30 το βράδυ είναι σε φόντο με τα χρώματα της γαλλικής δημοκρατίας «μπλε, άσπρο, κόκκινο» και την υπογράμμιση ότι πρόκειται για αυθόρμητη κινητοποίηση μη πολιτική, μη συνδικαλιστική, με στόχο την αναγνώριση καλύτερων συνθηκών εργασίας και αύξηση της αγοραστικής δύναμης. Υπογραφή: οι θυμωμένοι αστυνομικοί.

Οι υπερωρίες στο επίκεντρο των διαμαρτυριών

Ο υπουργός Εσωτερικών συναντά σήμερα τα συνδικάτα στην προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα.

Δύσκολο όμως γιατί ένα μεγάλο κομμάτι της διαμαρτυρίας αφορά και τις υπερωρίες, που εδώ και χρόνια φθάνουν συνολικά τα 21 εκατομμύρια ώρες που έχουν μείνει απλήρωτες και λόγω έλλειψης προσωπικού δεν μπορούν να αντισταθμισθούν με άδειες.

Το πρωί άλλωστε η αρμόδια υπουργός Ζακλίν Γκουρώ απέκλεισε κάθε είδος αποζημίωσης, εξηγώντας ότι πρόκειται να γίνουν 10.000 προσλήψεις την πενταετία ώστε να μειωθεί η πίεση και να αντισταθμισθούν οι υπερωρίες με καλύτερο καταμερισμό και με άδειες.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ