Μετά την ξαφνική παραίτηση του Νικολά Υλό μέσω ραδιοφωνικής εκπομπής ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν σχεδιάζει ανασχηματισμό της κυβέρνησής. «Ήταν μια πράξη ειλικρίνειας προς τον εαυτό μου», δήλωσε ο ίδιος.Η από ραδιοφώνου παραίτηση του Νικόλα Υλό, υπουργού Επικρατείας για την Οικολογική Μετάβαση ήταν κάτι που κανείς δεν περίμενε σήμερα Ήταν ο πλέον δημοφιλής υπουργός στη Γαλλία, αναγνωρισμένου κύρους στον τομέα της οικολογίας, γι' αυτό και θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία του Εμμανουέλ Μακρόν ότι τον έπεισε να πολιτευθεί μαζί του. Σήμερα όμως μπήκε τέλος στην συνεργασία τους. Τόσο ο πρόεδρος της Γαλλίας όσο και η κυβέρνησή του έμαθαν για την παραίτησή του πό το ραδιόφωνο, όπως οι ακροατές του France Inter .

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο Μέγαρο των Ηλυσίων δεν είναι καθόλου ευνοϊκή. Τα ποσοστά δημοτικότητας του Μακρόν έχουν πέσει λόγω του σκανδάλου Benalla, του πρώην σωματοφύλακά του, που ενεπλάκη σε περιστατικά βίας κατά τη διάρκεια διαδήλωσης. Αλλά και η οικονομική ανάπτυξη της χώρας δεν είναι η επιθυμητή, όπως τουλάχιστον αναμένουν οι Ευρωπαίοι εταίροι του.

Υλό: Πράξη ειλικρίνειας η παραίτησή του

Διατηρώντας την αυθεντικότητά του ο Υλό ομολόγησε ότι πριν μπει στο στούντιο δεν είχε ακόμα αποφασίσει τι θα έκανε. «Ήταν η πλέον προσωπική, δύσκολη, σκληρή αλλά και υπεύθυνη απόφαση που είχα να πάρω, διαφορετικά όλα αυτά που λέω εδώ και χρόνια θα σήμαινε ότι δεν τα πίστευα. Είναι μια πράξη ειλικρίνειας προς τον εαυτό μου», υπογράμμισε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Ο Γάλλος υπουργός μάλιστα ότι η κατάσταση είναι τόσο ανησυχητική για τον πλανήτη, που δεν μπορεί πλέον να αρκεσθεί σε «μικροπροσπάθειες». Μίλησε για «μοναξιά» στις προσπάθειές του, για «αντιφάσεις» στην κυβερνητική πολιτική, όπως για παράδειγμα η κατασκευή στα ναυπηγεία του St Nazaire ενός θωρηκτού ικανού να μεταφέρει 50.000 κοντέινερ. «Θεωρείται επίτευγμα της τεχνολογίας, δεν σημαίνει όμως ότι είναι και καλό για τον πλανήτη», είχε πει. Η δε Ευρώπη με τις εμμονές της στην οικονομική και χρηματοπιστωτική ορθοδοξία, αντιμετωπίζει τις επενδύσεις για την οικολογική μετάβαση ως δαπάνες, ενώ παράλληλα είναι μόνιμα διχασμένη στα θέματα οικολογίας. Και αυτό ήταν ένα εμπόδιο για την υποποίηση των οικολογικών σχεδίων του Υλό..

Με την σημερινή παραίτηση η γαλλική κυβέρνηση προχωρά ένα βήμα πιο κοντά στη διαδικασία ανασχηματισμού και καλείται να βρει αντικαταστάτη, του υπουργού που μέχρι πρότινος θεωρείται «αναντικατάστατος» στον τομέα της οικολογίας.

Oλυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ