Συνεχίζεται η ψηφοφορία, τα εκλογικά κέντρα κλείνουν αργά το απόγευμα. Στο 25,48% το ποσοστό συμμετοχής στις 12.00. Ακόμη και ασθενείς με κορωνοϊό μπορούν να ψηφίσουν με μάσκες.Η αποχή θεωρείται η «μεγάλη άγνωστη» για αυτές τις εκλογές. Ήδη, τα πρώτα στοιχεία συμμετοχής δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Στις 12 το μεσημέρι (ώρα Γαλλίας) η συμμετοχή ήταν 25,48%, μικρότερη κατά τρεις μονάδες από το αντίστοιχο ποσοστό στον πρώτο γύρο του 2017. Σύμφωνα δε με αναλυτικά στοιχεία για τα διάφορα διαμερίσματα της χώρας, το Παρίσι και τα περίχωρα έχουν ποσοστά συμμετοχής κάτω του 20% (Παρίσι 15,34%).

50 ευρώ για κάθε εκλογικό γύρο!

Ο φόβος για τα τελικά ποσοστά της αποχής είναι μεγάλος, γιατί θεωρείται ότι θα φέρει μεγάλες ανατροπές. Οι Γάλλοι δεν ξεχνούν την τραυματική εμπειρία του 2002 που η αποχή είχε φθάσει το ιστορικό ρεκόρ του 28,4% με συνέπειες, την προώθηση του ακροδεξιού Ζαν Μαρί Λεπέν, πατέρα της Μαρίν Λεπέν, στο δεύτερο γύρο και παραίτηση από τον πολιτικό στίβο του τότε φαβορί σοσιαλιστή πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν.Οι επανειλημμένες δηλώσεις του Μπρις Τεντιριέ επικεφαλής το Ινστιτούτου Ipsos, ότι η τωρινή αποχή θα μπορούσε να φτάσει το 28%, έχει ιδιαίτερα ανησυχήσει.Γι αυτό κυριάρχησε στις ομιλίες των υποψηφίων το κάλεσμα προς τους ψηφοφόρους, να μετακινηθούν για να ψηφήσουν.Χαρακτηριστικό είναι ότι και στους ασθενείς με κορωνοϊό, δόθηκε η άδεια να ψηφίσουν με τις απαραίτητες προφυλάξεις βέβαια. Ειδάλλως η μάσκα είναι προαιρετική.

Ο φόβος για την αποχή, προφανώς έχει οδηγήσει και ορισμένους σε πρωτοφανείς πρωτοβουλίες, όπως μεταξύ άλλων αυτή που αναφέρει η εφημερίδα Le Parisien για τον ιδιοκτήτη κτηματομεσιτικού γραφείου στη Βουργουνδία που υποσχέθηκε 100 ευρώ στους υπαλλήλους του προκειμένου να τους παρακινήσει να ψηφίσουν, 50 ευρώ στον πρώτο και 50 στο δεύτερο. Υπάρχουν και αυτοί που προτίμησαν να εκφραστούν με καλλιτεχνικό τρόπο και εκτύπωση πρωτότυπων αφισών των υποψηφίων έξω από τα εκλογικά κέντρα. Την Μαρίν Λεπέν, για παράδειγμα, την παρουσιάζουν με φουλάρι, τον Ερίκ Ζεμούρ ως Άραβα σαλαφιστή, την Βαλερί Πεκρές λουλουδάτη με τους γκέϊ. Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα θα δοθούν στις 8 το βράδυ γαλλική ώρα.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ