Έντονη είναι η ανησυχία και στη Γαλλία εξαιτίας της νέας κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊoύ. Συναγερμός ξανά και στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Σήμερα το βράδυ νέο διάγγελμα Μακρόν.Θα είναι άραγε ένα γενικό ή ένα μερικό λοκντάουν, αυτό που ετοιμάζεται να ανακοινώσει με το διάγγελμά του στις 8 το βράδυ ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, αναρωτιούνται με ιδιαίτερο άγχος οι Γάλλοι.

Ένα γενικό λοκντάουν για τέσσερις ημέρες ή και περισσότερες μοιάζει να κερδίζει πόντους μολονότι αποτελούσε για μέρες την κόκκινη γραμμή.

Ο κορωνοϊός όμως τρέχει αυτό το φθινόπωρο, τα μισά από τα κρεβάτια της εντατικής, ήτοι 2900, καταλαμβάνονται ήδη από ασθενείς με Covid-19 ενώ 33.000 είναι τα νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, με 52.000 την περασμένη Κυριακή.

Επί ποδός η γαλλική κυβέρνηση

Μετά το χθεσινό υγειονομικό συμβούλιο ο Γάλλος πρόεδρος συγκάλεσε ένα δεύτερο σήμερα το πρωί, για να αποφασίσει. Τα άλλα σενάρια που κυκλοφόρησαν ήταν η παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας πιο νωρίς από τις 9 το βράδυ καθώς και η ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο. Προτάθηκαν επίσης ειδικοί περιορισμοί για τα ευάλωτα άτομα πχ. της τρίτης ηλικίας, που κινδυνεύουν περισσότερο να καταλήξουν στο νοσοκομείο. Μια πρόταση βέβαια με μεγάλο πολιτικό κόστος.

Για να μοιραστεί ακριβώς, το όποιο κόστος, πριν από την τελική σημερινή απόφαση, επί ποδός ήταν η κυβέρνηση το τελευταίο διήμερο με αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον πολιτικό κόσμο, την εργοδοσία και τα συνδικάτα. Πρόκειται για συναντήσεις που στα μάτια της αντιπολίτευσης έμοιασαν με «ανώφελη σκηνοθεσία».

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ