Για μία ακόμη φορά χιλιάδες Γάλλοι κατεβαίνουν στους δρόμους για τις κινητοποιήσεις του Σαββατοκύριακου, αψηφώντας τα περιοριστικά μέτρα. Από Δευτέρα η χώρα κλείνει τα σύνορά της για ταξιδιώτες εκτός ΕΕ.Με κεντρικό σύνθημα “Στοπ στον νόμο για την καθολική ασφάλεια”, που απαγορεύει τη δημοσίευση βίντεο με τους αστυνομικούς εν ώρα καθήκοντος, αλλά την ίδια στιγμή επιτρέπει στην αστυνομία να χρησιμοποιεί ντρόουνς, καθώς και κάμερες ασφαλείας στους δρόμους, πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, αλλά και σε πολλές άλλες μεγάλες πόλεις, η κλασική πλέον Σαββατιάτικη διαμαρτυρία. Ο νόμος που έχει ήδη περάσει στη Βουλή, θα εξεταστεί τον Μάρτιο στη Γερουσία.

Στο Παρίσι, το ραντεβού στην Place de la Republique ξεκίνησε ως καθιστική διαμαρτυρία, για να μετατραπεί πολύ γρήγορα σε χορευτική εκδήλωση, σε ένα είδος πάρτυ με πολλά ντεσιμπέλ. “Τα ρέιβ πάρτυ δεν είναι έγκλημα”, φώναζαν οι διαφωνούντες με τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, που εν τω μεταξύ είχαν αναμειχθεί με τους υπόλοιπους διαδηλωτές στην πλατεία. Η κινητοποίηση συνεχίστηκε και τελικά επισκιάστηκε από επεισόδια στους παράπλευρους δρόμους.

Μόνο με μοριακό τεστ στη Γαλλία

Προς αποφυγή ενός τρίτου λόκνταουν, όπως τονίζουν οι αρμόδιες αρχές, η Γαλλία κλείνει από τα μεσάνυχτα της Κυριακής τα σύνορά της για ταξιδιώτες από χώρες εκτός Ευρώπης. Όσο για τους Ευρωπαίους, υποχρεούνται σε μοριακό τέστ σε περίπτωση που θέλουν να επισκεφθούν τη Γαλλία. Παραμένουν ανοιχτά τα μικρομάγαζα, κλείνουν όμως τα μεγάλα εμπορικά κέντρα. Και η γαλλική εξαίρεση: Παραμένουν ανοιχτά τα σχολεία όλων των βαθμίδων, αλλά όχι τα πανεπιστήμια.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ