Τρία χρόνια μετά το σκάνδαλο εικονικής εργασίας της συζύγου του Φρανσουά Φιγιόν στο γαλλικό κοινοβούλιο ξεκινά η πολύκροτη δίκη του πρώην Γάλλου πρωθυπουργού. Βασική κατηγορία η κατάχρηση δημόσιου χρήματος από το ζεύγος.Το είχαν ονομάσει «Penelopegate» το σκάνδαλο της εικονικής εργασίας στο Κοινοβούλιο της συζύγου του Φρανσουά Φιγιόν, υποψηφίου της δεξιάς για την προεδρία το 2017. Σκάνδαλο που είχε τελικά καταστροφικές συνέπειες για τον ίδιο και το κόμμα.

Σήμερα, έφθασε η ώρα της αλήθειας, για τον ίδιο, τη σύζυγό του Πενελόπ και τον αναπληρωτή του στο Κοινοβούλιο, Μαρκ Ζουλό. Τρία χρόνια μετά, οι τρεις πρωταγωνιστές, καλούνται στο δικαστήριο να απολογηθούν από σήμερα έως τις 11 Μαρτίου. Κατηγορούνται για κατάχρηση κρατικών πόρων, αφού από τα βουλευτικά επιδόματα για την πληρωμή συνεργατών, οι δύο άνδρες υπέγραψαν συμβόλαια και πλήρωσαν την Π. Φιγιόν για εργασίες, για τις οποίες δεν υπήρξαν έως τα τώρα συγκεκριμένες αποδείξεις.

Αναμένεται πολύκροτη η δίκη

Μέσα σε σχεδόν μια δεκαετία, η σύζυγος Φιγιόν συγκέντρωσε έναν πακτωλό χρημάτων, ύψους 1.054.000 ευρώ. Οι τρεις κατηγορούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι δέκα χρόνια φυλάκισης, βαριά πρόστιμα και ποινές μη επιλεξιμότητας.

Η δίκη αναμένεται να είναι πολύκροτη, όσο ήταν και η πτώση του υποψηφίου Φιγιόν, ο οποίος είχε παρουσιάσει εαυτόν ως υποστηρικτή της ακεραιότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δικηγόροι υπεράσπισης θα ζητήσουν απαλλαγή.

Παράλληλα και σε συμπαράσταση της απεργίας των δικηγόρων κατά της μεταρρύθμισης των συντάξεων, που έχει ξεκινήσει πριν από τρεις εβδομάδες, υπάρχει περίπτωση να υπάρξει αναβολή για τη σημερινή πρώτη μέρα της δίκης.

Oλυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ