Μακρόν και Λεπέν περνούν στον β΄ γύρο, όπως αναμενόταν. Έκπληξη τα πενιχρά ποσοστά Σοσιαλιστών και Δεξιάς, αλλά και η θεματική ενίσχυση ακραίων κομμάτων, εκτιμά η Ολυμπία Τσίπηρα από το Παρίσι.Ήταν μια νύχτα αγωνίας στη Γαλλία. Τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου ξεκαθάρισαν γύρω στις δύο το πρωί, λόγω της συνεχούς ανόδου του Μελανσόν που τα μεσάνυχτα είχε φθάσει στο 22,2%, με μία Μαρίν Λεπέν που κινείτο στο 23%. Οι «Ανυπότακτοι» του Μελανσόν είχαν το χτυποκάρδι της ελπίδας για την μεγάλη ανατροπή : να περάσει ο Μελανσόν στο δεύτερο γύρο, ξεπερνώντας την Λεπέν. Οι ελπίδες αποδείχθηκαν φρούδες με την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων: Εμανουέλ Μακρόν 27,6%, Μαρίν Λεπέν 23,4%, Μελανσόν 51,95%. Είναι ξεκάθαρο πλέον, η μονομαχία για τον δεύτερο γύρο θα γίνει ανάμεσα σε Μακρόν-Λεπέν.

Είναι μια μονομαχία που απευχόταν ο γαλλικός λαός. Από βάθους καρδίας οι Γάλλοι ήθελαν και θέλουν, για την σημαντική εκλογή του προέδρου, που στη Γαλλία έχει σχεδόν χαρακτήρα μοναρχίας, να δώσουν την ψήφο τους για το πρόγραμμα που πιστεύουν και στο άτομο που επιλέγουν. Στην πράξη όμως, τρεις φορές τουλάχιστον οι Γάλλοι ψήφισαν στον δεύτερο γύρο με στόχο αποκλειστικά να βάλουν φραγμό στην ακροδεξιά. Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε υποσχεθεί κατά την εκλογή του το 2017 ότι θα «εκμηδένιζε» την ακροδεξιά από τη χώρα. Υπόσχεση που δεν κρατήθηκε και οι Γάλλοι δεν ξεχνούν.

Συντριβή για Σοσιαλιστές και Ρεπουμπλικανούς

Με μία πρώτη παρατήρηση για το πως ψήφησαν χθες οι Γάλλοι θα δούμε ότι την πλειοψηφία των ψήφων 55, 81% συγκεντρώνουν τα ακραία κόμματα από τα δεξιά και τα αριστερά της εκλογικής παλέτας μαζί : Λεπέν 23,4%, Ζεμούρ 7,05%, Ντιπονενιάν 2,07%, Μελανσόν 21,95%, Πουτού 0,77%, Αρτώ 0,57%. Η άνοδος αυτή των ακραίων κομμάτων είναι κάτι το πρωτοφανές για τα εκλογικά χρονικά της Γαλλίας. Πρωτοφανής και η εκλογική συντριβή των παραδοσιακών μεγάλων κομμάτων που έχουν κυβερνήσει τη χώρα. Σοσιαλιστές και Δεξιά (Ρεπουμπλικάνοι) συγκεντρώνουν μαζί ένα ταπεινωτικό 6,53 %: Αν Ινταλγκό 1,74%, Βαλερί Πεκρές 4,79%.Η τραγική συνέπεια για τα δύο αυτά κόμματα είναι ότι δεν θα μπορέσουν ούτε καν να αποζημιωθούν από το γαλλικό δημόσια για τα έξοδα της καμπάνιας, αφού οι υποψήφιες του δεν έφθασαν στο απαραίτητο μίνιμουμ του 5%.

Για τον Μακρόν, το κλειδί έχει ο Μελανσόν

Δύσκολοι οι καιροί για τον Μακρόν, ο δεύτερος γύρος δεν φαίνεται να είναι περίπατος, παρ’ ότι οι προβλέψεις τον τοποθετούν μεταξύ 51-54 % (IFOP – IPSOS) έναντι 49-46% για την Λεπέν. Την καμπάνια που δεν έκανε για τον πρώτο γύρο θα πρέπει να την κάνει τώρα για να πείσει. Να γεννήσει την επιθυμία να τον ψηφίσουν για ένα πρόγραμμα που αποδέχονται και όχι από το φόβο μιας Λεπέν.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στον πρώτο γύρο ο Μακρόν φαίνεται να σώθηκε από την δεξιά Βαλερί Πεκρές, της οποίας απορρόφησε χιλιάδες ψηφοφόρους εξ’ αιτίας μιας σχετικά αποτυχημένης καμπάνιας αλλά και της κυρίαρχης ιδέας περί «χρήσιμης ψήφου». Σημειώνουμε ότι μετά την εκλογή της για την υποψηφιότητα (Δεκέμβριο 2021) η Πεκρές είχε για λίγο καιρό προβλέψεις στο 17%, για να καταλήξει σήμερα στο 4,79%. Το παράδοξο για τον Μακρόν είναι, ότι αν στον πρώτο «σώθηκε» από την Πεκρές, στο δεύτερο γύρο, η ελπίδα του είναι να σωθεί από τους ψηφοφόρους του Μελανσόν. Ο αρχηγός των « Ανυπότακτον» δεν έδωσε σήμα να ψηφίσουν Μακρόν, υπογράμμισε όμως τρεις φορές «ούτε μια ψήφο στην Λεπέν». Απομένει στον Μακρόν να δουλέψει για να πείσει με ένα αναδιαμορφωμένο πρόγραμμα, διαφορετικά θα είναι δύσκολο να κυβερνήσει… οι Γάλλοι ξέρουν να κατεβαίνουν στους δρόμους.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ