Ανοίγουν αύριο εστιατόρια και καφέ στη Γαλλία, με τους καταστηματάρχες να προετοιμάζουν τα τραπέζια και να λαμβάνουν μέτρα ασφαλείας. «Κόκκινη ζώνη» λόγω των πολλών κρουσμάτων θεωρείται ακόμη το Παρίσι.Με τη μεζούρα στο ένα χέρι και το κομπιουτεράκι στο άλλο οι υπεύθυνοι σε καφετέριες και εστιατόρια ετοιμάζονται για την αυριανή μεγάλη μέρα του ανοίγματος στο κοινό. Υπολογίζουν τις αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια με το μέτρο και με το κομπιουτεράκι το ποσοστό της ζημιάς από τα τραπέζια που αποκλείουν.

Στο Παρίσι, που θεωρείται ακόμα κόκκινη ζώνη ανησυχητικής κυκλοφορίας του ιού, ανοίγουν μόνο όσοι έχουν τραπεζάκια έξω. Η μάχη με τις αποστάσεις θα γίνει πλέον στα πεζοδρόμια οι δε πρώτοι βιαστικοί που επιχείρησαν να πάρουν θέση από το Σάββατο, όπως καφετέρια στο 18ο διαμέρισμα, υποχρεώθηκε σε κλείσιμο και τσουχτερό πρόστιμο 4.500 ευρώ.

840.000 νέοι άνεργοι

Μετρό και σιδηρόδρομοι ακολουθούν σταδιακά τη χαλάρωση των μέτρων, καταργώντας τις κενές -μια στις δύο- θέσεις για τη τήρηση των αποστάσεων. Στο μεταξύ ανοίγουν σταδιακά και οι σταθμοί του μετρό που κρατήθηκαν κλειστοί, για δε το Παρίσι παραμένει υποχρεωτική η βεβαίωση του εργοδότη για τις μετακινήσεις σε ώρες αιχμής. Η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική.

Χάρη στα μέτρα μερικής απασχόλησης οι νέοι άνεργοι περιορίστηκαν στις 840.000 και δεν έφθασαν στα 9 εκατομ. σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς. Απομένει να φανεί πόσες επιχειρήσεις από τις 440.000 που υποστηρίχθηκαν από το κράτος θα αποφύγουν την χρεοκοπία.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ