Σταδιακό άνοιγμα σε τέσσερις φάσεις δρομολογεί ο Εμ. Μακρόν από την ερχόμενη εβδομάδα, με την ολοκλήρωσή του να τοποθετείται, εκτός απροόπτου, στις 30 Ιουνίου.Σε τέσσερις φάσεις θα εξελιχθεί η σταδιακή κατάργηση των περιορισμών κατά της εξάπλωσης της πανδημίας, ανήγγειλε ο Εμανουέλ Μακρόν στον επαρχιακό γραπτό τύπο, που επέλεξε αυτή τη φορά, για την συνέντευξή του.

Η αρχή γίνεται στις 3 Μαΐου με ολοκλήρωση του ανοίγματος στις 30 Ιουνίου, εάν όλα πάνε καλά, αφού -προσοχή- η κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα να πάρει πίσω την άρση των μέτρων, μέσω διαταγμάτων, στις περιοχές που θα διαπιστωθεί νέα αύξηση κρουσμάτων του ιού και των μεταλλάξεων.

“Υγειονομικό πάσο” αντί για “διαβατήριο”

Την ερχόμενη Δεύτερα, 3 Μάϊου, καταργείται ο περιορισμός για τα δέκα χιλιόμετρα γύρω από το σπίτι και ανοίγουν κολέγια και λύκεια. Η Τετάρτη, 19 Μαΐου, θα είναι η μέρα της μεγάλης αλλαγής: Η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις επτά το απόγευμα γίνεται στις εννιά, τα καφέ, μπαρ και μπιστρό που έχουν τραπεζάκια έξω ανοίγουν, με μάξιμουμ 6 άτομα ανά τραπέζι και, επιτέλους, βάσει ειδικών πρωτόκολλων ανοίγουν μουσεία, κινηματογράφοι και θέατρα. Την Τετάρτη 9 Ιουνίου θα ξεκινήσει η τρίτη φάση, με την απαγόρευση της κυκλοφορίας να ξεκινά στις 11 το βράδυ και άνοιγμα των εστιατορίων και των γυμναστηρίων με πιθανή χρήση της «κάρτας υγείας» όπου θα καταγράφονται εμβόλια ή αρνητικά τεστ.

Την κάρτα αυτή οι Γάλλοι αρνούνται πεισματικά να ονομάσουν διαβατήριο, παρά το ότι θα πρέπει να την παρουσιάζουν και οι τουρίστες από τις 9 Ιουνίου. Προτιμούν τον όρο «passe sanitaire », δηλαδή απλά υγειονομικό πάσο. Στις 30 Ιουνίου θα σημάνει το τέλος της απαγόρευσης της κυκλοφορίας και η αρχή της κανονικότητας.

Οι υγειονομικοί κρατούν την ανάσα τους: Με 5.804 άτομα στην εντατική, 26.000 νέα κρούσματα ημερησίως και τα 3 πρώτα κρούσματα Ινδικής μετάλλαξης στη μητροπολιτική Γαλλία… θέλουν να ελπίζουν ότι όλα θα πάνε καλά.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ