Ο Εντουάρ Φιλίπ την αποκάλεσε το «Σύμφωνο των γενεών» – ο λόγος για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που παρουσίασε επισήμως χθες στους Γάλλους, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα «ιστορική». Ποιες ήταν όμως οι αντιδράσεις;Ο γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε «αποφασισμένος» να την συνοδεύσει ως το τέλος, αλλά και συγχρόνως «ανοιχτός» σε προτάσεις και στο διάλογο. Το πρόβλημα του πρωθυπουργού όμως είναι ότι αυτές τις ώρες δεν υπάρχει πλέον κάνεις απέναντί του που να είναι πρόθυμος για διάλογο. Και αυτό γιατί τα λεγόμενα «μεταρρυθμιστικά» συνδικάτα (CFDT, UNSA) και ιδιαίτερα το CFDT -το οποίο είναι και το μεγαλύτερο στη Γαλλία- είχε θέσει μια κόκκινη γραμμή που ο πρωθυπουργός ξεπέρασε χθες. Ως συνέπεια προέκυψε το κάλεσμά τους για διαδήλωση την ερχόμενη Τρίτη.

«Όριο εξισορρόπησης» του συστήματος τα 64 έτη

Ο Λοράν Μπερζέ, επικεφαλής του CFDT, από το 2003 υποστήριζε ήδη την ανάγκη για μεταρρύθμιση. Συνεργάσθηκε με την κυβέρνηση καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας και δεν συμμετείχε στις απεργίες, περιμένοντας την επίσημη ανακοίνωση της μεταρρύθμισης. Είχε όμως θέσει μια απαραίτητη προϋπόθεση στην κυβέρνηση: να μην αλλάξει το όριο των 62 ετών για τη συνταξιοδότηση. Αυτό το όριο ξεπέρασε για τα καλά ο πρωθυπουργός χθες, πιεσμένος και από τη θέληση του Εμανουέλ Μακρόν να βρεθεί ένας τρόπος «εξισορρόπησης» του συστήματος των συντάξεων, χωρίς να ανακοινωθεί ξεκάθαρα στους Γάλλους ότι επιβάλλεται να δουλέψουν περισσότερο.

Έτσι, διατηρείται μεν το όριο των 62 ετών για όσους επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν, για την πλήρη σύνταξη όμως θα πρέπει να δουλέψουν έως την ηλικία των 64, ηλικία που ορίσθηκε ως «όριο εξισορρόπησης» του συστήματος.

Παράλληλα οργανώνουν ένα σύστημα με «δώρα ή επιβαρύνσεις» (bonus-malus) για όσους δουλέψουν πάνω από τα 64 έτη, ή βγουν νωρίς στη σύνταξη, δηλαδή στα 62. Τα ποσοστά των επιδοτήσεων ή κρατήσεων θα κυμαίνονται γύρω στο 5-10 %. Έξαλλος ο Λωράν Μπερζέ κάλεσε σε διαδήλωση την ερχόμενη Τρίτη.

54% των Γάλλων επικροτούν τις διαδηλώσεις

Εν τω μεταξύ, η σφυγμομέτρηση «Elabe» που έγινε για το κανάλι BFMtv αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού έδειξε ότι η πλειοψηφία των Γάλλων (το 54%) είναι υπέρ των διαδηλώσεων κατά του συνταξιοδοτικού. Αξιοσημείωτο είναι ότι πρόκειται για 4 μονάδες λιγότερο από την προηγούμενη σφυγμομέτρηση πριν από μια εβδομάδα.

Επομένως, παρ’ ότι η παρουσίαση του Εντουάρ Φιλίπ ήταν καλή και ξεκάθαρη προφανώς δεν έπεισε. Η δε θέλησή του να θεωρηθεί η μεταρρύθμιση «το Σύμφωνο των γενεών» μοιάζει να συνθλίβεται από τις αντιδράσεις των πολιτικών παρατάξεων της αριστεράς, οι οποίες είναι της άποψης ότι αυτό «θα διχάσει τη χώρα». «Η κυβέρνηση δεν έχει πλέον την υποστήριξη κανενός συνδικάτου, καλούμε για νέες κινητοποιήσεις», δήλωσε ο Ολιβιέ Φορ, επικεφαλής του Σοσιαλιστικού κόμματος.

«Η κυβέρνηση επέλεξε να διχάσει περαιτέρω τη χώρα, με συνέπειες στην κοινωνική συνοχή», δήλωσε και ο Γιανίκ Ζαντό των Πρασίνων. «Τσακίζουν το συνταξιοδοτικό. Αυτό που μας προτείνουν είναι μια μεγάλη πολιτισμική οπισθοδρόμηση», φωνάζει ο Ζαν Λυκ Μελανσόν των «Ανυπότακτων» .

Ανάμεσα στα σημαντικότερα σημεία των αντιδράσεων είναι η ηλικία γέννησης: Το έτος 1975 θεωρείται το έτος-κλειδί. Για όσους γεννήθηκαν πριν το 1975 η σύνταξή τους θα υπολογισθεί με τα σημερινά δεδομένα. Για όσους γεννήθηκαν μετά το 1975 ο υπολογισμός θα είναι μικτός, καθώς από το 2025 θα υπολογισθεί βάσει της νέας μεταρρύθμισης. Για όσους γεννήθηκαν μετά το 2004 ισχύει μόνο η νέα μεταρρύθμιση. Τελευταία στιγμή μάλιστα ο πρωθυπουργός πρόσθεσε και δύο επιπλέον εξαιρέσεις για τους γεννηθέντες μετά το 1980 και το 1985. Η συνέπεια; Μια νέα, γενικότερη σύγχυση.

Παρ΄ ότι η φιλοσοφία του συστήματος είναι η κατάργηση των 42 «ειδικών» συνταξιοδοτικών συστημάτων και η δημιουργία ενός «καθολικού και ενιαίου» συστήματος, στην πράξη αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να υιοθετήσει νέες εξαιρέσεις όπως για τα σώματα ασφαλείας και τους πυροσβέστες.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ