Τα σκάνδαλα επισκιάζουν την αποψινή τηλεμαχία των πέντε επικρατέστερων υποψηφίων για το προεδρικό αξίωμα. Φιγιόν, Λεπέν, Μακρόν, Αμόν και Μελανσόν επιδιώκουν να πείσουν τους Γάλλους ότι αξίζουν την ψήφο τους.Περίπου έναν μήνα πριν τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία πραγματοποιείται σήμερα στην γαλλική δημόσια τηλεόραση (TF1) η πρώτη τηλεμαχία με τους πέντε επικρατέστερους υποψηφίους για το προεδρικό αξίωμα. Εμανουέλ Μακρόν, Μαρίν Λεπέν, Φρανσουά Φιγιόν, Μπενουά Αμόν και Ζαν Λικ Μελανσόν διασταυρώνουν τα ξίφη τους σε μια προσπάθεια να πείσουν την γαλλική κοινή γνώμη δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στους αναποφάσιστους. Τελευταίες δημοσκοπήσεις θέλουν τα δύο τρίτα των Γάλλων να μην έχουν ακόμα αποφασίσει ακόμα αν θα προσέλθουν στις κάλπες στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 23 Απριλίου.

Το πρώτο ντιμπέιτ επισκιάζεται από διάφορα μικρά και μεγάλα σκάνδαλα. Η γαλλική εισαγγελία διερευνά την υπόθεση εικονικής απασχόλησης της συζύγου του Φρ. Φιγιόν, η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν κατηγορείται ότι πλήρωνε με κονδύλια του Ευρωκοινοβουλίου δύο στενούς συνεργάτες της, ενώ παράλληλα η γαλλική δικαιοσύνη εστιάζει σε ένα αμφιλεγόμενο ταξίδι του πρώην υπουργού Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν στις ΗΠΑ.

Οι Γάλλοι ξέρουν από προεκλογικά σκάνδαλα

Η γαλλική εφημερίδα La Croix θυμίζει πάντως στη γαλλική και διεθνή κοινή γνώμη ότι σκάνδαλα στο προοίμιο γαλλικών εκλογών δεν είναι κάτι καινούργιο. Για παράδειγμα, ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν, μετά τις εναντίον του κατηγορίες για βιασμό στις ΗΠΑ, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το αξίωμά του και να εγκαταλείψει τα σχέδιά του να γίνει υποψήφιος του σοσιαλιστικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές το 2012.

Τα σκάνδαλα που επιβαρύνουν τον συντηρητικό Φρανσουά Φιγιόν, την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, αλλά και το γεγονός ότι ο υποψήφιος των σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν δεν είναι σε θέση να συσπειρώσει το κόμμα του, αφήνουν πολλά περιθώρια κινήσεων στον ανεξάρτητο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θεωρείται φέρελπις για πολλούς Γάλλους. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τον βλέπουν να έπεται της Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο των προεδρικών, αλλά να τη νικά στον δεύτερο και καθοριστικό στις 7 Μαΐου. Ας σημειωθεί ότι την ώρα που η Μαρίν Λεπέν επικρίνει αυστηρά την ενωμένη Ευρώπη, ο Εμανουέλ Μακρόν τάσσεται ανοιχτά υπέρ της ΕΕ και των θεσμών της.

Η Μαρίν Λεπέν ωστόσο δεν πτοείται. Θεωρεί ότι η επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, καθώς και το Brexit ενισχύουν προεκλογικά βασικές θέσεις της, όπως είναι η έξοδος της Γαλλίας από την ευρωζώνη και η επιστροφή στο γαλλικό φράγκο. Παρά τις εισαγγελικές έρευνες σε βάρος της, η δημοτικότητά της στη Γαλλία παραμένει λίγο πολύ στα ίδια επίπεδα.

Με ενδιαφέρον η γαλλική κοινή γνώμη αναμένει το βράδυ την πρώτη μεγάλη τηλεμαχία ενόψει των προεδρικών εκλογών. Όπως όμως σημειώνει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, είναι περισσότερο από εμφανές ότι αυτό που απουσιάζει από το ντιμπέιτ είναι ένα ξεκάθαρο θέμα που να ξεχωρίζει στον τρέχοντα προεκλογικό αγώνα.

Dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ