750 Άγγελοι στην Παναγία Σουμελά.

     

Για 15η συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία το «Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων» από το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» στον Ιερό χώρο της Ιεράς Μονής «Παναγία Σουμελά» στην Καστανιά Ημαθίας, από τις 18 έως και τις 21 Ιουλίου. Πάνω από 600 νέοι και νέες, εκπρόσωποι Ποντιακών Σωματείων από όλη την Ελλάδα αλλά και τον Απόδημο Ελληνισμό, συμμετείχαν στις τετραήμερες εκδηλώσεις. 075_resize

Τους νέους καλωσόρισε ο ο Πρόεδρος του Σωματείου Παναγία Σούμελα κ. Γεώργιος Τανιμανίδης, ενώ την έναρξη του Συναπαντήματος κήρυξε Πρόεδρος του Ιερού Προσκυνήματος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμων. Παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις και απηύθυναν χαιρετισμό: ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κ.Γιάννης Αμανατίδης ως εκπρόσωπος του Αλέξη Τσίπρα, ο συγγραφέας και μέλος της  http://www.dimokratikiaristera.gr/tokommamas/iektelestikiepitropi/3774-apofaseistisektelestikisepitropistisdimar” Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜ.ΑΡ κ.Γιάννης Κακουλίδης, η Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης κα Στεφανία Τανιμανίδου ως εκπρόσωπος του Δημάρχου κ. Γιάννη Μπουτάρη, αντιπροσωπεία του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, η Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων κα Χριστίνα Σαχινίδου, ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ποντίων Αυστραλίας κ.Στέφανος Κωνσταντινίδης και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παλιννοστούντων κ.Σέργιος Καλπαζίδης. 349_resize

      Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν σημαντικότατες εισηγήσεις από τους  Σεβασμιότατο  Μητροπολίτη Βεροίας Ναούσης και  Καμπανίας  κκ.Παντελεήμονα, Σεβασμιότατο Μητροπολίτη  Δράμας κκ.Παύλο, κ.Μιχάλη Χαραλαμπίδη,  Συγγραφέα, κ. Θωμά Σαββίδη, Επίκουρου Καθηγητή του Τιμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ., κ.Σίμο Παλτσανιτίδη, Ολυμπιονίκη-Πρόεδρο των Παραολυμπιονικών και κ. Μιχάλη Καραβέλα, Καθηγητή Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης. Οι νέοι έλαβαν μέρος σε συζητήσεις με θέματα που αφορούσαν στον Ποντιακό Ελληνισμό και κατέληξαν σε ομόφωνο ψήφισμα με το οποίο καταδικάζουν την πρόσφατη μετατροπή του Ναού της Του Θεού Σοφίας στην Τραπεζούντα σε τζαμί ως πράξη μη-σεβασμού της πολιτιστικής κληρονομίας που αγγίζει τα όρια της πολιτιστικής γενοκτονίας. Επίσης στο ψήφισμα επαναλαμβάνουν τη θέση τους ότι μόνο ενωμένος και αδιάσπαστος θα μπορέσει ο Ποντιακός Ελληνισμός, να προοδεύσει και να πετύχει την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως ευρωπαϊκής ημέρας μνήμης των θυμάτων του Κεμαλισμού. Οι νέοι της Οργανωτικής Επιτροπής θα αποστείλουν ευχαριστήρια επιστολή στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για την περσινή ιστορική του προσκυνηματική του επίσκεψή στη Σαντά, στην Κρώμνη και στην Ίμερα όπου και ετέλεσε μνημόσυνο για τους προγόνους μας και τίμησαν το πρώτο χορευτικό συγκρότημα του Σωματείου «Παναγία Σουμελά». 335_resize

Ο Σύλλογος Ποντίων Νεάπολης παρουσίασε το έργο «Τ’ ατουνού παιδίν κ’ είσαι» σε σκηνοθεσία του κ.Κώστα Κυριακίδη ενώ η Ποντιακή Θεατρική Σκηνή Πιερίας το έργο «Το ξύλο εξέβεν α’ σον παράδεισον» σε σκηνοθεσία του κ.Γιώργου Σαββίδη. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμπλήρωσαν οι χορωδίες του Συλλόγου Φίλων Παράδοσης Ημαθίας «Οι Αλησμόνητες Πατρίδες» με χοράρχη τον κ.Βασίλη Φωτιάδη, του Ποντιακού Συλλόγου «Παναγία Σουμελά» Κατερίνης με χοράρχη τον κ.Γιάννη Τοπαλίδη και ο παραδοσιακός τραγουδιστής κ.Γιώτης Γαβριηλίδης.

Ρίγη και συγκίνηση προκάλεσαν στους παρευρισκόμενους όταν 45 νέοι και νέες μέλη της Οργανωτική Επιτροπής του Συναπαντήματος τραγούδησαν και χόρεψαν το τραγούδι «…Εμείς είμες τη Σουμελά παιδία να δίς μας Μεγαλόχαρη υέιαν και ελο(γ)ίαν …» που έγραψαν ειδικά για το Συναπάντημα  η Βασιλική Χαραλαμπίδου και ο Αναστασιος Ιμιρτζίδης και μελοποίησε ο λυράρης Βαγγέλης Παραδεισόπουλος, και αυτοί  μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής.

Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατατέθηκαν στεφάνια, στο Μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στο χώρο της Μονής Παναγία Σουμελά, από το Ιερό Προσκύνημα και το Σωματείο «Παναγία Σουμελά», την Οργανωτική Επιτροπή του 15ου Συναπαντήματος και τους συμμετέχοντες απόδημους νέους που έλαβαν μέρος από την Φινλανδία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Γεωργία και την Ουκρανία. 025_resize

Κατά τη διάρκεια του Συναπαντήματος γυναίκες-μέλη της Ένωσης Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας οι παρασκεύασαν ποντιακά εδέσματα ενώ χορευτές του Συλλόγου Ποντίων Εύοσμου «Παναγία Κρεμαστή» παρουσίασαν τον πυρρίχιο χορό «Σέρρα» υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου κ.Γιάννη Μουρουζίδη. 

      Σημαντική και καταλυτική ήταν η παρουσία της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών αποστολών Δήμου Θεσσαλονίκης που για τέσσερεις ημέρες προσέφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες της στον χώρου του Ιερού Προσκυνήματος.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την απονομή τιμητικών διακρίσεων στους συμμετέχοντες και την συγκρότηση της νέας Οργανωτικής επιτροπής για το 16ο  Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων το 2014.

«Σταυρωτά στις Ρίζες… Η Νέοι και Νέες, συσπειρωμένοι γύρω από το Προσκύνημα της “Παναγίας Σουμελά”»

«Γαντζωμένοι στις Ρίζες του Πολιτισμού και της Παράδοσης μας»

Τιμούν για 15η φορά την  προσφορά και το συντελούμε έργο στο Προσκύνημα της Κυράς του Πόντου»

 

Η Οργανωτική Επιτροπή του 16ου «Συναπαντήματος Νεολαίας  Ποντιακών Σωματείων»

  

15o

ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ18, 19, 20, 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

ΨΗΦΙΣΜΑ 

            Εμείς οι νέες και νέοι εκπρόσωποι Ποντιακών Σωματείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό,  συγκεντρωθήκαμε από τις 18, 19, 20, 21 Ιουλίου 2013 στα υψώματα του Βερμίου για το «15ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων». Οι φετινές πολυποίκιλες εισηγήσεις και παρουσιάσεις, με θεματικές όπως η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, η παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα, ο πολιτισμός μέσα από το θέατρο, τη μουσική και το χορό,  αλλά κυρίως μέσω της δημοκρατικής μεταξύ μας συζήτησης, της δημιουργικής ανταλλαγής απόψεων με κατάθεση ιδεών και προβληματισμού μας οδήγησαν μέσα από το γόνιμο διάλογο  στα παρακάτω:

Για τα Μνημεία μας στον Πόντο

Η ιστορική μας πατρίδα, ο Πόντος, είναι διάσπαρτος από αξιοθαύμαστα κτίρια, διδακτήρια, ναούς, μνημεία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του Ελληνισμού του Πόντου. Απαιτούμε τον οφειλόμενο σεβασμό από τις αρμόδιες αρχές του Τουρκικού Κράτους. Παρεμβάσεις σε αυτά τα μνημεία που δεν συνάδουν με τον ορθό και επιστημονικό τρόπο αναστήλωσης και ανάπλασης δεν είναι αποδεκτές.

            Η πρόσφατη μετατροπή σε τζαμί του Ναού της Του Θεού Σοφίας της Τραπεζούντας, με ευθύνη της Τουρκικής Κυβέρνησης, μπορεί να αποτελέσει βαρύ πλήγμα στη διάθεση των δύο λαών, που πρέπει να συνεργάζονται με ειλικρίνεια και ομόνοια. Επιθυμούμε η Ελληνική Κυβέρνηση να αντιδράσει στο θέμα αυτό συνεργαζόμενη με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και να αναδείξει την βαρβαρότητα  αυτή που αγγίζει τα όρια της πολιτισμικής γενοκτονίας εν έτη 2013 και αποτελεί παράλληλα τροχοπέδη στην ομαλοποίηση των διακρατικών σχέσεων των Χωρών της νοτιο-ανατολικής Μεσογείου σε μία περίοδο που στην περιοχή αυτή απειλείται η ειρήνη.

Για τον Πολιτισμό

            Μέσα από τη μουσική, το χορό, την ποίηση και το θέατρο  μπορούμε μαζί με τους πόντιους ποιητές, καλλιτέχνες, μουσικούς, συγγραφείς να εξωτερικεύσουμε την αγάπη μας για την ποντιακή παράδοση και το ποντιακό πνεύμα και να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις που πήραμε  με την πλειοψηφία των νεότερων Ελλήνων όσο και με όλους τους Έλληνες εδώ, αλλά και στο εξωτερικό.

            Ελπιδοφόρο συμπέρασμα από όλες τις εισηγήσεις και συνεδρίες είναι η αγάπη των νέων ποντίων για την παράδοσή μας ,τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων μας. Η βούληση αυτή δημιουργεί και τη δυναμική για το μέλλον, για την συνεχή και αδιάλειπτη δυναμική παρουσία του ποντιακού στοιχείου μέσα στους αιώνες, ως αδιάσπαστο μέρους του Συλλόγου του Ελληνισμού.

            Οι εισηγήσεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κκ Παντελεήμονα, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κκ Παύλου, του Μιχάλη Χαραλαμπίδη συγγραφέα, του Μιχάλη Καραβέλα καθηγητή ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, του Θωμά Σαββίδη καθηγητή τμ Βιολογίας του Α.Π.Θ., του Σίμου Παλτσανιτίδη προέδρου των Παραολυμπιονικών απετέλεσαν φέτος στο επετειακό 15χρονο Συναπάντημα μια καθοριστική παρέμβαση για το μέλλον της ενότητας του ποντιακού χώρου αλλά και των αρχών και αξιών που διέπουν του Ποντιακό Ελληνισμό και θεραπεύονται και διακονούνται από τους νεολαίους του Συναπαντήματος,  εδώ στα υψώματα του Βερμίου στο νέο Θρονί της Κυράς του Πόντου κόντρα και ενάντια στους ολίγους.

Για την 19η Μαΐου – ημέρα μνήμης         

Θεωρούμε υποχρέωσή και καθήκον μας να δηλώσουμε και από αυτό το βήμα την απαίτησή μας, να καθιερωθεί η 19η Μαΐου ως ευρωπαϊκή ημέρα μνήμης των θυμάτων του Κεμαλισμού, μιας εξοντωτικής πολιτικής πρακτικής που οδήγησε στις γενοκτονίες των λαών του Ευξείνου Πόντου και της Μικράς Ασίας. Δεν υποστέλλουμε τη σημαία του αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Πόντου, διότι ο ελληνισμός της Μικράς Ασίας και του Πόντου ήταν και είναι μέρος της ευρωπαϊκής κοινωνίας διαχρονικά. Πρέπει να συνδεθούμε με τους πολίτες της Ευρώπης και να τους υπενθυμίσουμε πως το ολοκληρωτικό και εθνοκτόνο καθεστώς του Κεμαλισμού, αφάνισε τους συμπατριώτες του Τραπεζούντιου Βησσαρίωνα, της σημαντικής αυτής ιστορικής ευρωπαϊκής προσωπικότητας. 

Για την Ποντιακή νεολαία

            Αποτελεί για μας, το Συναπάντημα νεολαίας ποντιακών σωματείων στην Παναγία Σουμελά,  που μετράει φέτος δεκαπέντε (15) χρόνια συνεχούς, ζωντανής και δυναμικής παρουσίας και δράσης, ένα θεσμό, μία σταθερά, γύρω από τον οποίο συγκεντρωνόμαστε κάθε χρόνο εκατοντάδες νέες και  νέοι. Είναι εκπληκτικό, αλλά και  αναμενόμενο,  ότι ο αριθμός αυτός αυξάνεται κάθε χρόνο. Είναι συγκινητικό το πάθος και η αγάπη με τα οποία προστρέχουν νέοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και φέτος ιδιαίτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Φιλανδία, την Αυστραλία, τη Γεωργία, την Ουκρανία.

            Αποτελεί ένα θεσμό πρότυπο, για τον οποίο οι νεολαίοι δουλεύουμε ομαδικά, με πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης, αγωνιζόμαστε συσπειρωμένοι, αδιάσπαστοι,  ακηδεμόνευτοι και πιστοί στις αξίες και τα ιδανικά της ποντιακής παράδοσης.  Και θα είμαστε εμείς οι συνεχιστές της αδιάλειπτης παρουσίας του Ποντιακού Ελληνισμού , από κάθε μετερίζι της κοινωνικής μας δραστηριότητας.

 Βρισκόμαστε στην καρδιά του ποντιακού ελληνισμού, στο φάρο των απανταχού Ποντίων , την Παναγία Σουμελά που μας ενώνει, όπου τα οράματα και οι αξίες  των κτητόρων, Φίλωνα Κτενίδη και Παναγιώτη Τανιμανίδη, συνεχίζουν και σήμερα να μας εμπνέουν και να αποτελούν οδηγό σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

Για την ενότητα του Ποντιακού χώρου

Εμείς οι νέοι, με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτου  Βεροίας- Ναούσης και Καμπανίας, κ.κ.Παντελεήμονα, στηρίζουμε το διαχρονικό έργο των Δ.Σ. του Ιερού Προσκυνήματος και του Σωματείου της Παναγίας Σουμελά, στηρίζουμε το νομοθετικό καθεστώς, που το διέπει και επιμένουμε, στο αυτοδιοίκητο του Ιερού Προσκυνήματος, πάντα με τη συμμετοχή, την παρουσία και την ευλογία της  εκκλησίας της Ελλάδος.

Έτσι, ζητάμε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, από την πολιτική ηγεσία να συνεχίσουν να στέκονται  αρωγοί στο έργο που επιτελείται στο Όρος Βέρμιο, έργο που με τόσο κόπο και αγώνα όλες οι διοικήσεις, με τους εκατοντάδες εθελοντές του προσέφεραν διαχρονικά, διακονώντας την Παναγία μας, την Κυρά του Πόντου.

            Ενισχύουμε το έργο που συντελείται στο Προσκύνημα της  Παναγία Σουμελά, με τη συνεχή παρουσία και δράση μας στα υψώματα του όρους Βέρμιο,  υποστηρίζουμε και προωθούμε,  με κάθε δυνατό τρόπο,  την ενότητα του οργανωμένου ποντιακού χώρου στην πράξη και προβάλλοντας την αντίθεση μας σε κάθε προσπάθεια διάσπασης και καπήλευσής του και καλούμε όλους με αγάπη να συμπορευτούν.

 Πιστεύουμε ότι μόνο ενωμένος και αδιάσπαστος θα μπορέσει ο Ποντιακός Ελληνισμός, να προοδεύσει και να εξελιχθεί θέτοντας το δικό του στίγμα, τις  ιδέες, το ήθος,  και τις αρχές του, μέσα από δράσεις και θεσμούς, όπως και το 15ο Συναπάντημα Νεολαίας  Ποντιακών Σωματείων, συμβάλλοντας σε ένα καλύτερο αύριο, σε μία περίοδο δύσκολη για την Ελλάδα και τους Έλληνες,  όπου η αξιοπιστία της πατρίδας μας, αλλά και η αξιοπρέπεια των Ελλήνων δοκιμάζονται, πορευόμαστε αναζητώντας και καταθέτοντας μέσα και από τον πολιτισμό μας δημιουργικές προτάσεις  για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, ώστε να ξαναχτίσουμε μία κοινωνία αντάξια των προσδοκιών μας.

 

ΟΙ ΝΕΕΣ ΚΑΙ  ΝΕΟΙ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Σταυρωτά στις Ρίζες…Συσπειρωμένοι γύρω από το Προσκύνημα της “Παναγίας Σουμελά”.Γαντζωμένοι στις Ρίζες του Πολιτισμού και της Παράδοσης μας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ