Ο «πυρετός» Πικάσο στη Γαλλία δεν λέει να πέσει. Από το Παρίσι μέχρι την Κυανή Ακτή οι εκθέσεις και τα αφιερώματα στον μεγάλο Ισπανό ζωγράφο συνεχίζονται και φέτος με πλήθος κόσμου να συρρέει.Ο Πάμπλο Πικάσο ζωγράφισε τη «Σελεστίνα» το 1904 στη Βαρκελώνη. Μια τεράστια βιντεοπροβολή με το διάσημο πορτραίτο της γυναίκας με το ένα μάτι κοσμεί φέτος το καλοκαίρι την έκθεση στα Carrières des Lumières, στο μεσαιωνικό χωρίο Les Beaux-de-Provence. Πρόκειται για μια περιοχή με παλιά λατομεία ασβεστόλιθου, κάποια από τα οποία έχουν μετατραπεί σε έναν μοναδικό εκθεσιακό χώρο. «Ο Πικάσο και οι Μεγάλοι Ισπανοί» είναι ο τίτλος της συγκεκριμένης έκθεσης εικαστικών και πολυμέσων, στην οποία παρουσιάζονται με πρωτότυπο τρόπο έργα του Πικάσο που βρίσκονται σε διάλογο με έργα άλλων κορυφαίων Ισπανών, όπως ο Φρανθίσκο ντε Γκόγια, Σαντιάγο Ρουσινιόλ και Χοακίν Σορόγια. Μεταξύ των αναρίθμητων έργων που παρουσιάζονται σε ψηφιακή μορφή στην έκθεση αυτή συγκαταλέγονται και οι διάσημες «Δεσποινίδες της Αβινιόν» του Πικάσο.

Το κοινό παραμένει ενθουσιώδες

Και το Μουσείο Χρωμάτων του Μονπελιέ παρουσιάζει 70 έργα του Πικάσο, τα οποία χωρίζονται σε 14 ενότητες. Κάθε μία από αυτές εστιάζει σε μια κομβική φάση της ζωής του Ισπανού ζωγράφου. Μια από αυτές ήταν η αυτοκτονία του φίλου του Κάρλος Κασαχέμας τον Φεβρουράριο 1901 στο Παρίσι. Το γεγονός αυτό οδήγησε στην μπλε περίοδο του Πικάσο, όπως είχε πει κάποτε ο ίδιος. Ο ομώνυμος πίνακας «Ο θάνατος τους Κασαχέμας», φιλοτεχνημένος το καλοκαίρι του 1901, παρουσιάζεται αυτήν την περίοδο στο κοινό του Μονπελιέ μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτές οι δύο εκθέσεις που εστιάζουν φέτος σε πτυχές του πολυσχιδούς έργου του Πικάσο. Εκτός από τη μόνιμη συλλογή στο Μουσείο Πικάσο στο Παρίσι, σε όλη τη γαλλική επικράτεια διοργανώνονται φέτος σημαντικές εκθέσεις που ξαναφέρνουν στην επικαιρότητα τα έργα του Πικάσο ή που φωτίζουν άγνωστες πτυχές της καλλιτεχνικής του πορείας. Σημαντική θέση κατέχει λοιπόν η μεγάλη έκθεση «Πικάσο-Mεσόγειος» (Picasso-Μediteranéé) που διεξάγεται παράλληλα σε 60 χώρους οκτώ διαφορετικών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Μόνο από τη Γαλλία συμμετέχουν πάνω από 35 μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα.

Σε εξέλιξη επίσης βρίσκονται αυτήν την περίοδο στη Νότια Γαλλία οι εκθέσεις «Πικάσο-Πικαμπιά» στην Aιξ εν Προβάνς, «Ματίς και Πικάσο», ο «Πικάσο στον καιρό των συγκρούσεων» στη Νιμ κ.ά. Πάντως μέχρι στιγμής δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση λόγος για κορεσμό. Τα νούμερα των επισκεπτών σε όλες τις εκθέσεις που αφορούν τον Πικάσο είναι θεαματικά. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο την έκθεση στο Μονπελιέ έχουν επισκεφθεί μέχρι τώρα 55.000 επισκέπτες από τα εγκαίνιά της στις 15 Ιουνίου».

Dpa, Zαμπίνε Γκλάουμπιτς / Δήμητρα Κυρανούδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ