Εκεπτείνονται οι απεργιακές κινητοποίησεις των Γάλλων εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Νέες κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες.«Nα γονατίσει η γαλλική οικονομία» ήταν η φράση ενός βουλευτή των «Ανυπότακτων», με την οποία καλούσε τους εργαζόμενους σε απεργία. Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν απάντησε, λέγοντας ότι «τελικά αυτοί που θα υποφέρουν θα είναι οι πιο ευάλωτοι». Τα συνδικάτα όμως και το 68% των πολιτών μοιάζουν να κωφεύουν στις υποδείξεις της κυβέρνησης.

Η σημερινή μέρα θεωρείται κομβική και θα καθορίσει τη μελλοντική διάρκεια των κινητοποιήσεων. Ήδη οι σιδηροδρομικοί προειδοποίησαν ότι θα συνεχίσουν και την Τετάρτη. Σήμερα νωρίς ξεκίνησαν οι απεργοί στα διυλιστήρια, «ούτε σταγόνα δεν θα φύγει για διανομή» δήλωσαν. Τα χαράματα η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει τα μπλόκα στα αμαξοστάσια των λεωφορείων.

Κλειστά σχολεία και ορισμένα πανεπιστήμια

Τα συνδικάτα ευελπιστούν ότι θα ξεπεράσουν τα δύο εκατομμύρια οι συμμετέχοντες στις πορείες. Γύρω στα 320 υπολογίζονται τα σημεία ραντεβού για τις πορείες στη χώρα. Στο Παρίσι η πορεία ξεκίνησε στις τρεις ώρα Ελλάδας και ορίστηκε στις νότιες συνοικίες της πόλης, από το Πάνθεον έως την Place d’Italie. Το στοίχημα είναι η διάρκεια. Γι αυτό, για να αντέξουν οικονομικά, οι εργαζόμενοι δημιουργούν ειδικά ταμεία για την υποστήριξη των πιο ευάλωτων απεργών.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των συζητήσεων για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων στη Γερουσία. Οι Γερουσιαστές φάνηκαν πιο γρήγοροι από τους βουλευτές στο Κοινοβούλιο. Χθες το βράδυ είχαν απομείνει 3.000 τροπολογίες για εξέταση. Σήμερα καλλιεργείται η ελπίδα ότι θα κατορθώσουν να φθάσουν στο άρθρο 7, που καθορίζει το όριο συνταξιοδότησης στα 64 έτη. Η δε απώτερη ελπίδα, κυρίως για την κυβέρνηση, είναι να περάσει η νομοθεσία σε ψηφοφορία στη Γερουσία μέχρι το βράδυ της Κυριακής.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ